Isak Heim (18) har ikke tenkt å gå i Disneyfella

- Jeg har ikke tenkt å røyke hasj på scenen og twerke ræva av meg

Publisert

(SIDE2): To år etter at han fikk ungpikehjertene til å dunke ekstra hard som Idols yngste deltaker, har Isak Heim (18) begynt å markere seg med eget låtmateriale.

Nylig slapp han sin andre singel med tilhørende video, «Out Of Space», mens debutalbumet er ventet til våren. I den forbindelse møtte han Side2 for å snakke om musikken, tiden etter TV-hverdagen og planene for fremtiden.

Er Out Of Space representativ for hvordan plata blir?

- Jeg vet ikke helt hva som er typisk meg ennå. Dette er det første jeg jobber med av eget material som soloartist. Vi er litt i den eksperimentelle fasen, og det blir et veldig variert album, med forskjellige sider av popen. Det er meg, nå, men hva som skjer etterpå vet jeg ikke, forteller Isak, som ville gjøre noe annerledes og morsomt da videoen skulle lages.

- Blant annet er bestemora til Cato og Kent med, noen venner og andre som ble spurt om de hadde lyst. Utgangspunktet var å gjøre noe annerledes, vi ville ikke lage en typisk video. Ikke alle skjønner den, men mange synes den er morsom, og det var jo mye av poenget. Hele meningen med låta er at folk slipper alle hemninger og gir seg hen til musikken. Folk er for bekymret for ting hele tiden, de trenger å slippe seg litt løs.

Fra Idol og stemmeskifte

Idol-opplevelsen ser han som mest positiv, som et springbrett for å kunne gjøre det han gjør nå, som er å gi ut og skape sitt eget.

- Men det har jo også en bakside, det blir fort Idol-Isak, og nå jobber jeg for å være artist-Isak. Og det å gi ut eget materiale er et stort skritt i riktig retning.

-Underveis i Idol innså jeg at det ikke hadde så mye å si hvilken plass man kom på, man hadde fått så mye publisitet at det var en viss interesse for det uansett. Og jeg ønsket jo å kunne dra nytte av det, og heldigvis ble det slik.

Isak fikk under Idol mye skryt for stemmen. Siden da har den utviklet seg enda mer, både gjennom sangtrening og naturlig, og han har et stort registrert fra de mørke til de lyse tonene.

- I Idol var jeg midt i stemmeskifte, og da var det mye mer begrenset hva jeg kunne synge. Det kjenner jeg at er deilig nå, å kunne synge både lyst og mørkt, sier han og er klar over at for alle har ikke den overgangen vært like bra.

- Jeg har vært vitne til flere, også i klassen, som har opplevd at stemmen ikke fungerer etter stemmeskifte, så jeg vet det kan skje. Man vet aldri med stemmeskifte, men jeg tror det har gått ganske bra, haha.

En mann og et band

Og mye av det Isak har lært om musikk, har han fra musikklinja på skolen. For det var ingen selvfølge at det var musikk som skulle bli Heims fremtid, planen var egentlig en helt annen.

- Jeg har alltid hatt et ønske om å drive med musikk, men det var aldri en plan om at det var absolutt det jeg skulle. Egentlig ville jeg blir advokat, som barn var det det som var planen, og jeg tok realfag slik at jeg hadde noe å falle tilbake på. Men nå er det ikke tvil om at det er musikk som gjelder.

For det begynte med gitarklimpring - og en gitarlærer og et band som skulle få stor betydning for at advokatdrømmen ble lagt på hylla.

-Jeg begynte å spille gitar med noen kompiser da jeg var 10 år. Vi kalte oss gitarkameratene junior. Et par år etter begynte jeg og en kompis med gitarundervisning, og der var det et band som manglet en bassist og vokalist. Gitarlæreren hadde hørt meg synge tidligere, og spurte om jeg kunne tenkte meg å gjøre det i bandet. Og jeg må nesten nevne navnet på læreren, Pål Furuli. Uten han hadde jeg aldri begynt å synge og drive med musikk. Det var først da jeg begynte å synes det var ordentlig morsomt.

- Og det er samme bandet, det er derfor det er litt stort for meg, at vi fremdeles holder sammen og det som i store perioder har vært det som har vært drivkraften for at jeg synger. Uten bandet hadde jeg mest sannsynlig ikke drevet med musikk i dag. Det var derfor jeg begynte å synge ordentlig, og ha det som en greie.

Disneyfella

Til våren er Isak russ, og han har store planer om å feire avslutningen.

- Det skjer jo bare en gang i livet, så jeg har jo lyst å feste litt. Det skal feires.

Apropos fest og feiring. Du var svært populær blant jentene under idol, hvordan er det nå?

- Jeg har ikke tenkt så mye over det. Det hender noen kjenner meg igjen, og det er jo bare koselig, sier han svært diplomatisk.

Jojo, kom igjen. Du dukket opp i rampelyset svært ung. Er det noen fare for at du ender i Disneyfella (Britney Spears og Miley Cyrus er eksempler på Disneykids som gikk bananas, red.anm.)?

- Haha, nei, jeg har ikke tenkt å røyke hasj på scenen og twerke ræva av meg, altså, flirer Isak, som hevder at alderen ikke har så mye å si, kun at han er litt tidligere ute enn mange andre i forhold til å gi ut album.

Donkeyboybrødre

Isak har fått med seg brødrene Kent og Cato Sundberg, som blant annet har Donkeyboy-suksessen på merittlisten. De tok kontakt med 18-åringen via mail for å høre om han ville jobbe med dem.

- Jeg ble overrasket, men jeg var interessert med en gang. Vi møttes og jeg prøvde en låt i studio som de tenkte at jeg kunne passe. Ironisk nok så gjorde jeg ikke det, men vi prøvde noen andre låter i sammen slengen og fant ut at både de og samarbeidet fungerte.

Isak bor i Trondheim, mens produsentduoen holder til i Drammen.

- Vi mailer mye fram og tilbake, men alt av å lage låtene skjer i studio. Vi utformer dem sammen ut fra de ideene vi har. Jeg har siste ordet, men det er sjelden det er nødvendig å sette foten ned, haha. I studio er alt lov og ingenting er feil, og slik kommer vi sammen fram til et resultat vi er fornøyd med, sier Isak, og legger til at det blir til at de tre møtes i studio cirka en gang i måneden. Så langt er fem låter på plass, mens de har 8-9 på idéstadiet, og han mener de ligger godt i rute til plateslippet. Han poengterer at selv om Donkeyboy har blitt nevnt, så er ikke hans musikk i samme gate.

- Selv om de legger sitt preg på musikken, så er det ikke nødvendigvis i Donkeyboystil. Det jeg tror blir den røde tråden i albumet, er at det blir litt for noe og enhver. Ingen låt er ordentlig lik, og de fleste kan finne noe de liker. Det betyr også at de fleste kan finne noe de ikke liker også, men det får så være, haha.

- Plata blir en liten innsikt i min egen prosess.

Dårligst på

Til høsten er planen å flytte til Oslo, for å være nærmere samarbeidspartnere og for å studere musikk.

- Jeg er sulten på mye musikk, og jeg har via skolen en fot i flere leire, og jeg har mange ideer i hodet. Ikke alle er like bra, selv om jeg liker å holde på med det. Det er ikke alt jeg er like god på. Det viktigste er å få andre impulser enn når jobber med Cato og Kent, så jazz, klassisk og rock, sier han og røper samtidig sin hva som er hans største svakhet som sanger

-Jeg er ingen operasanger, selv om jeg synes det er morsomt. Jeg driver litt med italienske smørsanger og diverse, men det betyr ikke at jeg er flink på det. Jeg er nok dårligst på klassisk opera, der har jeg langt å gå, haha.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2013.

Les også