Isah fra «Hver gang vi møtes»

Isah om den tunge tiden etter «Hver gang vi møtes»: – Jeg fikk en smell

«Hver gang vi møtes»-aktuelle Isah forteller om hvordan det var å bli kjent som 19-åring, innspillingen av «Hver gang vi møtes» og kjærligheten.

<b>ISAH:</b> Sangene til den unge artisten «Isah» er streamet millioner av ganger.
ISAH: Sangene til den unge artisten «Isah» er streamet millioner av ganger. Foto: Javad Parsa / NTB
Sist oppdatert

Kaleb Isaac Ghebreiesus, bedre kjent under artistnavnet Isah, er en norsk sanger, rapper og låtskriver fra Stavanger.

Isah fikk gjennombruddet sitt sammen med Dutty Dior med sangen «Hallo» i 2019, som nå har over 31 millioner avspillinger på Spotify.

– Det var rart og kom veldig brått, plutselig så var jeg der og hadde den største låten i Norge. Det var en følelse som jeg ikke kan beskrive, sier Isah til Klikk.no.

Les også: Dette er deltakerne i «Hver gang vi møtes» 2023

Slo gjennom i 2019

Da Isah gikk på videregående, var planen å utdanne seg som økonom på Handelshøyskolen BI, og det å bli artist var aldri et mål på den tiden.

– Det har aldri vært en drøm for meg å komme inn i musikkverden, det var bare noe som skjedde. Grunnen til at jeg satte meg inn i et studio for første gang, var fordi jeg hadde en kompis som hadde hørt at jeg sang på ungdomsskolen, og som ønsket at jeg skulle være med i studio, sier Isah.

Navn: Kaleb Isaac Ghebreiesus

Født: 16. juli 1999

Alder: 23 år

Yrke: Artist

Priser: Spellemannpris og P3 Gull

Se mer

Sangene som Isah og kompisen Kiddo Kæsj spilte inn, ble lagt ut på nettsiden SoundCloud. Kun et halvt år senere kom tilbudet om å bli en del av et musikkollektiv i Oslo, men Isah var usikker på hva han ville gjøre.

– Jeg sa til meg selv at dette ikke var noe jeg skulle drive med seriøst. Jeg skulle fullføre skolen og musikken skulle være en hobby, fortalte Isah til Byas i 2019.

I februar 2018 bestemte han seg likevel for å flytte til hovedstaden, og musikk-karrieren var dermed i gang. Han valgte artistnavnet Isah som kommer fra hans eget mellomnavn, som er Isaac.

<b>P3 GULL:</b> Hitsingelen «Hallo» vant prisen for årets låt på P3 Gull 2019
P3 GULL: Hitsingelen «Hallo» vant prisen for årets låt på P3 Gull 2019 Foto: Fredrik Hagen / NTB

I 2019 slo han gjennom med sangen «Hallo», og samme året mottok han prisen for Årets gjennombrudd og Urban-kategorien på Spellemannprisen. Artisten beskriver opplevelsen som en lærerik prosess.

– Der og da virket alt superkjekt, så det negative kom senere. Etter omtrent ett år begynte det å bli litt ubehagelig når folk plutselig ønsket å ta bilde, og jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle forholde meg til alle disse menneskene, forteller han.

Les også: (+) Sandra Lyng om den store forvandlingen: – Jeg tenkte: «Hæ? Er det mulig?»

Deltaker i Hver gang vi møtes

I år har vi sett Isah på skjermen i den 13. sesongen av TV 2-programmet «Hver gang vi møtes». I programmet samles et knippe norske artister for å hedre hverandre med egne versjoner av deltagernes tekster.

Isah forteller at han hadde en positiv opplevelse under innspillingen, og at alle dagene var veldig forskjellige.

– Det var fint, men uvant og veldig TV. Det var kjekt å høre alle andres historier, og hvordan musikken har påvirket dem. Det var også fint å høre om hvordan ting var på den tiden da de startet med musikken, forteller artisten.

<b>HVER GANG VI MØTES:</b> Kristian Kristiansen, Isah, Ingebjørg Bratland, Bjørn Eidsvåg, Karoline Krüger, Freddy Kalas og Emma Steinbakken er deltakerne i årets sesong.
HVER GANG VI MØTES: Kristian Kristiansen, Isah, Ingebjørg Bratland, Bjørn Eidsvåg, Karoline Krüger, Freddy Kalas og Emma Steinbakken er deltakerne i årets sesong. Foto: Javad Parsa / NTB

Lørdag 11. februar er det Isah sin tur til å bli hyllet, og han er den siste deltakeren i årets sesong. Episoden sendes på TV 2 klokken 20.00.

– Jeg var jo mentalt forberedt på at det ble min tur, så det var ikke noe som skremte meg egentlig. Etter man har sett alle de andre fortelle om sine ting og historier, så tok det bort litt press fra meg, sier han.

– Jeg gledet meg mest, med tanke på at jeg ikke kunne si så mye før selve dagen min. Jeg måtte jo være stille og spare det til det var min tur!

Isah kjente et par av årets deltakere fra før, men knyttet også bånd med et par nye artister.

– Jeg kjenner jo Bjørn Eidsvåg og Emma Steinbakken litt fra før, men jeg fikk også veldig god kontakt med Ingebjørg Bratland og Kristian Kristensen. Når vi var ferdige med å spille inn, satt ofte Ingeborg, Kristian og jeg ute på nettene og snakket om livet mens vi drakk litt vin og koste oss, forteller han.

Les også: Kristian Kristensen: – Jeg var liten, «chubby» og isolerte meg fra andre folk med å game

<b>KRISTIAN KRISTENSEN:</b> Artistene Isah og Kristian Kristensen ble gode venner under innspillingen av Hver gang vi møtes.
KRISTIAN KRISTENSEN: Artistene Isah og Kristian Kristensen ble gode venner under innspillingen av Hver gang vi møtes. Foto: Javad Parsa / NTB

Dødsangst etter innspilling

Da Isah kom hjem fra innspillingen av «Hver gang vi møtes», sa kroppen stopp og han opplevde dødsangst for første gang.

– Jeg hadde vært veldig eksponert og på høygir i en periode. Rett før reisen til «Hver gang vi møtes» spilte jeg konsert i Oslo Spektrum ti ganger, forteller artisten.

Han forteller videre at han ikke tok pause mellom Spektrum og innspillingen, så han reiste rett til Kjerringøy etter konsertene sine.

– Og der var det nye ting jeg måtte gjøre. Våkne opp tidlig, vise meg på TV og ha folk rundt meg som skulle fortelle meg hva jeg måtte gjøre hele tiden. Jeg ble ganske psykisk sliten, så da jeg kom hjem, klarte jeg ikke å slappe av siden kroppen min var utslitt.

Da bestemte Isah seg for å reise bort i en periode, og ta en time-out.

– Jeg fikk en smell og bestemte meg for å reise til Portugal i en periode, for å være litt for meg selv og samle meg litt, sier Isah om den tunge perioden.

Les også: Emma Steinbakken: – Etter at det skjedde, har jeg begynt å gå til psykolog

Debut-album

Isah har det bedre nå, og i april kommer hans nye album!

– Debut-albumet mitt er 100 prosent dedikert til meg selv. Det er noe jeg har tenkt på veldig lenge og gått frem og tilbake med hvilke sanger jeg skal velge. Prosessen har vært lang, og jeg kommer til å vise mange forskjellige sider av meg selv både musikalsk og tekstmessig, forteller Isah.

– Kommer vi til å se deg i flere TV-programmer fremover?

– Jeg husker at jeg hadde veldig lyst til å være med Kompani Lauritzen i en periode, men etter jeg fikk se hvor mye styr det er rundt kamera, så har jeg lagt det litt fra meg. Jeg får bare ta ting som det kommer, sier han.

– Og til slutt, hvordan står det til med kjærligheten?

– Jeg er ikke seriøs med noen akkurat nå, så jeg er bare ute å koser meg, avslutter artisten.

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2023, og sist oppdatert 09/02 2023.

Les også