Intet land for discomenn

Brødrene Coens nyeste komedie er en lattervekkende affære hva stjernenes antrekk angår, men den tar aldri helt av.

Publisert

Burn After Reading - USA 2008. Regi: Joel og Ethan Coen. Med George Clooney, John Malkovich, Brad Pitt, Frances McDormand

Aldersgrense 11 år

(SIDE2): CIA-agenten Osbourne Cox (John Malkovich) er særdeles misfornøyd med livet. Ikke bare er hans arbeidsgiver lite villig til å gi han det han vil ha, arbeidet med memoarene går også dårlig.

Så han tar seg en tur på treningsstudio. Der mister han DVD-rommen med alle notatene, og de havner tilfeldigvis i brushodet Chads eller Brad Pitts hender. Pitt er overbevist om at han har slått kloa i hemmelige opplysninger og alliererer seg med sin aldersdesperate venninne og kollega, spilt av Frances McDormand. Sammen finner de ut at de skal presse Malkovich for penger.

Dermed begynner en runddans som får følger for flere av de involverte, ikke minst George Clooney som har seg på siden med CIA-agentens kone, Tilda Swinton.

Men de som skjønner minst av alt er CIA og det tidligere KGB som plutselig har de ivrige personlige trenerne på nakken.

«Burn After Reading» kan sees på to plan - for det første kan den sees som et politisk korreks mot den uoversiktlige politiske situasjonen der terrorbegrepet synes å bli kastet til høyre og venstre. Historien er også i høyeste grad et kick til aldershysteriet og det at vi alle skal være ungdommer til vi er 50.

Men mest av alt er dette en screwball-komedie fra Coen-brødrenes hånd. Problemet til brødrene denne gang er at de legger ut et fantastisk rollegalleri som de ikke riktig klarer å følge opp. Handlingen i filmen kunne vært like vridd som karakterene vi ser på, men det tar aldri helt av.

Det er morsomt å se Coen-brødrene tilbake i komiland etter «No Country for Old Men», men dette har de gjort så uendelig mye bedre før - i filmer som «Fargo», «The Big Lebowski» og «O Brother Where Art Thou?»

SE VIDEO AV BURN AFTER READING

video_embed(10936,1);

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2008.

Les også