Internasjonal undersøkelse: - Altfor mange myter om sex
Kun 1 av 4 kvinner har den informasjonen de ønsker.

Informasjonen er bedre tilgjengelig enn noen gang, men sosiale medier holder liv i myter og usannheter.
Valgmuligheter
Kun én av fire kvinner i 20-årene oppgir at de har all den informasjonen de ønsker, viser en internasjonal undersøkelse i forbindelse med Verdens prevensjonsdag 2015. Tallene er også like høye i Norge.
I en tid hvor kvinner har enkel tilgang til informasjon og flere prevensjonsvalg enn noen gang, florerer det også med misvisende informasjon på nettet.
– Vi synes det er viktig å informere jentene som kommer til oss om hvilke valgmuligheter de har. Vi ser stadig at vi må knuse myter. Mange tror for eksempel at minispiral kun kan brukes av kvinner som har født barn, men det stemmer jo ikke, sier Annelie Skare ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.
LES også: Ny forskning: Overvektige menn har flere sexpartnere
Usikker informasjon
I en annen stor internasjonal undersøkelse kom det blant annet tydelig fram at det var store kunnskapsmangel om langtidsvirkende prevensjon. Halvparten svarer at de får informasjonen på nettet og i sosiale medier.
Én av fire sier de får informasjon fra venner, mens nesten to av ti skaffer seg informasjon fra blader og magasiner. Tre av fire innrømmer også å ha delt informasjon som kan være upålitelig.
– Vi opplever at mange jenter tror at prevensjon er det samme som kondom eller p-piller, men det finnes jo så mange flere alternativer, påpeker Skare.
LES også: Studie: Kvinner i 20-årene elsker denne typen seksuell eksperimentering
Vanligste prevensjon
I 20-årene tar kvinner ansvaret for sitt eget liv, men mange synes det er vanskelig å snakke om sex. I stedet holder de fast ved prevensjon som ikke nødvendigvis er bra for dem.

Til tross for at kvinner følte seg psykisk ubalanserte og fikk angst, vurderte de likevel ikke å bytte prevensjon, ifølge undersøkelsen.
Rundt fire av ti kvinnene bruker p-piller. Langtidsvirkende prevensjon, som for eksempel hormonspiral, er den mest effektive formen for prevensjon. Kun én av tre kjenner til dette. Av disse hadde tre av fire ikke engang vurdert dette som prevensjon på grunn av myter og usannheter.
Flest aborter
Aborttallene er høye, men antallet som får kjønnssykdommer er enda høyere.
I 2014 ble det gjennomført 14.061 aborter - en liten nedgang fra året før. Kvinner i alderen 20-24 står for den høyeste andelen aborter. Oslo, Finnmark og Troms hadde flest aborter, mens Rogaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane hadde færrest.
Verdens Prevensjonsdag ble avholdt 26. september og er en årlig markering for å fokusere på ungdom, sex og prevensjon