MÅNEN

I natt blir det blodmåne- 18 år til neste gang

Natt til 28.september vil månen være på sitt mørkeste og lyseste.

Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Publisert

(SIDE3):  Det vil si vi får blodmåne og supermåne på en og samme dag. Altså en blodrød supermåne. 

Sist dette skjedde var i 1982. I 1964 her hjemme.

Neste gang er i 2033, skriver Aftonbladet.

– Vi må tilbake til 1964 for å finne noe lignende her til lands, og neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Du ser det uansett vært

Fra klokken 02.10 og i fem timer kan man se hvordan månen skifter farge. Tydeligst vil fenomenet være mellom klokken 04.11 og 05.24. Da er månen mest rød. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.

Ifølge NASA har dette skjedd bare fem ganger tidligere. I 1910, 1928, 1946, 1964 og 1982.

Neste gang blir i 2033, men ikke i Norge.

Dette skjer

En supermåne er når fullmåne inntreffer mens månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda, slik at månen ser større ut. Total måneformørkelse opptrer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Måneskiven blir imidlertid ikke helt mørklagt. Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

– Mange har sett på forsvinning og farging av månen som varsel om fare og kaos. Inkaene i Sør-Amerika trodde månen ble slukt av en jaguar, i Kina var det en drage som var ute etter månen, mens det i norrøn mytologi var en ulv. Det går igjen i flere kulturer at menneskene måtte skremme med lyd for å få vekk udyrene som angriper månen, sier science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes til NTB.

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2015.

Les også