Hvorfor har mølla tre vinger?

Overalt i verden har vindmøllene bare tre vinger. Hvorfor er det slik?

Publisert

Vindmøllene er et stadig tilbakevendende tema i Norge. Alle vil gjøre noe med energiforbruket, men ingen vil ha tre digre, bråkete vinger susende utenfor stuevinduet. Og nesten uansett hvor man oppdager vindmøller, så har de tre vinger, ikke én eller to, fire eller fem.

Men ville det ikke vært bedre med for eksempel fire vinger? Eller fem. Det må da generere mer strøm enn bare tre?

Lønner seg med tre

- Jo, møllen ville produsere litt mer strøm, men den ville vært dyrere og produsere fordi det må brukes flere vinger til hver mølle, forklarer seniorforsker Mac Gaunaa ved Avdelingen for vindenergi på Risø DTU i Danmark til nettsiden Videnskab.dk.

Interesser i vitenskap? Da kan vi anbefale disse artiklene:

Vingene er den dyreste komponenten på en vindmølle. Ifølge nettsiden vil det heller ikke lønne seg å ha én eller to vinger da det sliter for mye på møllens konstruksjon. Årsaken er at det blåser mer jo høyere opp i luften man kommer og dermed ville presset på vingen være ubalansert høyt når vingen peker rett til værs.

- Motpresset er altså ikke like hardt nede som oppe. Har man til gjengjeld én vinge oppe og to nede, altså tre vinger totalt, blir presset jevnere, sier Gaunaa til Videnskab.dk.

Mindre forstyrrende

Seniorforskeren forklarer at det ville vært mulig å lage aerodynamisk effektive vindmøller med færre eller flere vinger, men det er altså økonomiske hensyn som har gjort tre vinger til standard. Det er den gylne middelvei som gir høyest avkastning til eieren.

Gaunaa kommenterer også at en tovinget mølle ville virket mer forstyrrende i landskapet fordi den ville «blinket». Når vingene står vertikalt sammen med stammen på møllen vil de knapt synes, men dukke opp så snart de dreiet mot horisonten.

Hvordan fungerer vindmøllen? Denne videoen forklarer: