Hvordan velge riktig TV

Her er tipsene som gjør valget lettere.

Foto: Ethan Miller (Getty Images News)
Publisert

Våren er høytid for lansering av nye TV-er og 2013 er på ingen måte noe unntak. Produsentenes stadige oppfinnelser og fornyelser er for all del spennende, men nye TV-navn og teknologibegreper kan for mange fortone seg som en stadig tettere jungel. Valg av stuens nye midtpunkt blir heller ikke enklere når butikkjedenes overrumplende utvalg er en vegg av blinkende skjermer, den ene lysere enn den andre.

En slik situasjon kan virke demotiverende for alle og en hver, men frykt nå ikke. Vi har samlet fire valg du må gjøre på vei gjennom TV-jungelen, slik at du får valgt en TV som passer akkurat deg.

Valg 1: Størrelse

Etterspørselen etter store skjermer er og har alltid vært økende, dog er ikke 55-tommern på stueveggen like elegant på soveromskomoden. Ta stilling til hvor langt unna du vil ha bildet, og velg den komfortable størrelsen deretter. Tommelfingerregelen er diagonalen på TV-en ganget med 1,5. Ergo:

  • 40” TV: omtrent 1,5 til 2,0 meter avstand
  • 50” TV: omtrent 2,0 til 3,0 meter avstand
  • 60” TV: omtrent 2,5 til 3,5 meter avstand

Den foreløpige vanligste oppløsningen er 1080p, kanskje bedre kjent som Full HD. Dette kjennetegnes ved 1920 piksler i bredden og 1080 i høyden. For denne oppløsningen vil du finne mengder av innholdet fra alle leverandører. Både strømmingstjenester som Netflix og HBO Nordic og fysiske medier som Blu-ray og spillkonsoller kan gi deg glitrende Full HD.

Foto: Philips

I og med at innholdet skal vises i HD, vil du ha tilkobling av HDMI-kabler. Desto flere, desto bedre. I tillegg kommer DVI-innganger godt med, samt støtte for tilkobling av USB-enheter.

Begreper som oppdateringshastighet, innsynsvinkel og dynamisk kontrast er verdt å nevne, men kan tas med en skeptisk klype salt. Gjør en kjapp vurdering av innsynsvinkelen selv, ved å beskue skjermen fra ulike vinkler. Opplever du et godt bilde fra ulike kanter kan du smile fra vinkel til vinkel.

Når en TV's bildekvalitet skal vurderes, er det viktig å ha i bakhodet at dette til syvende å sist er opp til hva du som bruker synes er et "godt" bilde. Det er subjektivt, men et godt triks er å sjekke tester av TV-er på nettet før du gjør et kjøp.

Valg 2: LED eller plasma

I løpet av året vil TV-produsenter og innholdsleverandører gjøre oss oppmerksomme på at ny skjermteknologi som 4K og OLED er gradvis på vei. Kommende TV-er med slike teknologier vil imdilertid få en svært stiv startpris, og i en god stund fremover vil vi fortsatt kunne forholde oss til LED og plasma TV-er uten å gå glipp av det "store nye".

LED-LCD, som den komplette betegnelsen er, har vært ledende innenfor skjermteknologi i flere år nå. Da forkortelsen LED, Light Emitting Diode, kom inn i bildet var nyvinningen ikke mer avansert enn at LCD-paneler nå ble baklyst av lysende dioder. Slik har TV-er vært produsert siden midten av 2000-tallet og gir generelt et balansert fargespekter og god innsynsvinkel.

Foto: LG

Det er kun to reelle grunner til å ikke vurdere plasma. Hvis plassen er begrenset og en stor TV ikke er ønskelig, vil det naturlige valget være LED-LCD. plasma TV-er under 42 tommer nemlig svært uvanlig. Grunn nummer 2 er plasmaens noe ufortjente rykte for å "brenne" bildet fast ved et langvarig statisk bilde. Når en TV brukes til film eller spill er ikke denne problemstillingen relevant, men er du av typen som foretrekker datamskin på storskjerm vil en LED-TV være tryggest. Problemet går dog under føre-var-prinsippet, da produsentene har arbeidet iherdig med å bli kvitt den såkalte "innbrenningen".

Har TV-stuen store panoramavinduer hvor lyset får strømme fritt inn, vil en plasma mest sannsnynlig bli noe lyssvak. I "vanlige" stuer er lyssituasjonen mer kontrollert og TV'en blir fort den tydligste lysskilden. Plasma TV-er ellers kjent for et solid svartnivå og kontrast, med jevne bevegelser selv i de heftigste bilscener.

Bli med over til neste side, så får du to ytterligere tips til hvordan du velger rett TV »

Valg 3: Lyd

Gir vi løs på emnet lyd og legger til området flat-TV får vi resultatet flat-TV-lyd. Det er nemlig slik det har blitt etter trenden for stadig tynnere og stilrene TV-er har fått fritt spillerom. Det er noe lydentusiaster ikke hopper i taket for.

Heldigvis finnes det en redning, for ikke å si flere ulike redninger. God lyd fra nye TV-er er en mangelvare, og når noe mangler vet markedet å gi kjøpere alternativer. Det finnes forbedrende løsninger gjennom alt fra stilrene lydplanker til heseblesende surroundanlegg.

Vi viser deg hvordan du får skikkelig TV-lyd: Bruk riktig tilkoblinger og utnytt skjermen din

Valg 4: Funksjoner

Lenge har selskaper som Samsung, Sony, LG og Philips gjort sitt for å distansere seg fra mengden ved å lansere ulike tilleggsfunksjoner de så inderlig håper markedet biter på. Smart TV og 3D er to hovedeksempler på slik funksjonalitet, der produsentene har finpusset sine løsninger betraktelig.

Foto: LG

Alle de mest kjente produsentene har nå sine respektive smart TV-plattformer de helst vil se en hver kjøper bruke. Gjennom tilkobling til nettet gir en slik funksjonalitet deg tilgang til ulike internetbaserte tjenester, som strømming av film og musikk, apper med informasjon og nyheter, samt ulike arkadespill og annet krims krams. Etter flere år med utvikling er det først nå vi ser at utbredte tjenester som Netlfix og Spotify slå rot på smart TV-plattformer.

Det er imidlertid slik at ikke alle plattformer har alle apper. Flere av de mest brukte strømmingstjenestene mangler foreløpig hos visse TV-merker. Vi anbefaler deg derfor å vurdere hvilke tjenester du foretrekker kontra hvilke som er tilgjengelig.

Både Samsung, Philips og LG satser tungt på sine smart TV-funksjoner, men kun Samsung kan skilte med Netflix og Spotify. De har sammen med Philips også støtte for Viaplay, samt egne butikker for kjøp og leie av film. Av nevnte apps kan LG kun vise til egen filmbutikk, men har blant annet støtte for radiotjenester som Deezer og Absolute Radio. De fleste plattformer støtter sosiale tjenester som Facebook og Twitter, mens noen få også gir deg tilgang til Skype. Sistnevnte kan formidle videosamtaler, men da er det kun toppmodeller som kommer med innebygd kamera. Resten krever at du har slikt tilleggsutstyr.

Foto: Samsung

Det skal altså mye til før bildekvaliteten ikke lenger er det avgjørende elementet ved kjøp av ny TV. Mens smart TV kan vise seg og bli avgjørende for mediasultne brukere, kan 3D-teknologi gi aktive spillere en ny dimensjon i hverdagen. Da snakker vi ikke bare om en faktisk tredje dimensjon i form av dybdebilde, men også utvide opplevelsen av samarbeidsspilling. For hvor genialt er det ikke å gi to spillere på samme TV forskjellig bilde? Det er nemlig mulig med riktig utnyttelse av 3D-teknologien, noe som ser ut til å bli mer utbredt i 2013.

Vi har testet teknologien: Slik er det å spille med delt fullskjerm

Se også vår guide til hvordan du velger den perfekte TV-en til spill

Les mer om alle TV-ene som kommer i år

Les mer om Tv-ene fra Samsung

Les mer om TV-ene fra LG

Les mer om TV-ene fra Panasonic

Les mer om TV-ene fra Philips

Les mer om TV-ene fra Sharp

Les mer om TV-ene fra Sony

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2013.

Les også