- Hvordan skal jeg klare å integrere meg når nordmenn aldri hilser på meg?
40 år med innvandring har endret Norge og oppfatningen av hvem nordmannen er.

(SIDE2:) - Jeg er avhengig av nordmenn for at jeg skal klare å integrere meg. Men hvordan skal jeg klare å integrere meg og lære meg norsk kultur når en mann eller dame som bor i nærheten av der jeg bor aldri hilser på meg? spør Rama (29) i dokumentarserien «Norsk nok?».

Diskusjon om klær og hodeplagg
I NRK-programmet «Norsk nok»blir åtte mennesker med ulik bakgrunn, tro, verdier og hverdag plassert sammen i et hus i hovedstaden.
Fire etnisk norske nordmenn skal bo under samme tak som fire «nye» nordmenn med opprinnelse fra henholdsvis Somalia, Irak, Pakistan og Rwanda. Ingen kjenner hverandre fra før og verdier og holdninger blir satt på prøve. Etter oppholdet i huset skal deltakerne besøke hverandre hjemme to og to.
I første episode er det blant annet diskusjon om klesplagg og hvor mye man skal dekke seg til.
- Hvor gamle er de døtrene deres når dere setter på dem sånt skjerf? spør blant annet 74 år gamle Vera som til vanlig holder til på Furuset i Oslo.
- Jeg skjønner godt at vi som er eldre blir skremt. Vi vanker jo på et eldresenter. Og mange prater om at til slutt vil det ikke være noen «norske» igjen, mener pensjonisten.
- Personlig så synes jeg at det er litt trist at man dekker seg til mer og mer. Jeg føler at man blir mer bundet og undertrykt hvis man dekker seg til, sier en av de andre deltakerne i programmet.
Mangel på respekt
29 år gamle Rama er også med i dokumentarprogrammet. 29-åringen er alenemor til fem barn og til Side2 sier Rama at hun ønsker at programmet skal få mennesker til å bli mer positive mot hverandre istedet for å ha dårlige forventninger eller fordommer.
- Vi skal respektere hverandre selv om man har en annen tro, bakgrunn eller går med hodeplagg. Jeg er ikke opptatt av at man skal godkjenne alt eller like alt det andre er. Men jeg vil at andre skal akseptere og respektere at man har ulik religon, sier hun.
Rama forklarer at hun ofte får spørsmål om hvordan hun klarer seg i hverdagen, men den blide alenemammaen liker ikke å tenke negativt:
- Når man ser det fra utsiden er det vanskelig, men når man står inne på den banen så må man bare gi på, og jeg er inne på banen og sparker fotballen fremover foreløpig, ler Rama.
Den positive 29-åringen forteller at hun av og til kan oppleve negative kommentarer og skarpe blikk når hun vandrer ute på gaten, men det er særlig en episode som hun ikke kommer til å glemme så lett.
- Det er ikke bare på gata jeg kan merke at noen folk er skeptiske, men til og med på fødestua. Da jeg skulle føde mitt fjerde barn spurte legen om det var mitt første. Og da jeg sa det var nummer fire reagerte han med å si «Åh heeeeeerregud, fjerde?!», sier hun.

- Tenkte «Åh stakkars»
46 år gamle Mona Hellund er også med i TV-programmet. Hun jobber i et privat firma innenfor plastisk kirurgi og bor i en stor enebolig på Holmenkollen. Første gang Mona så bildet av Rama reagerte hun blant annet på hijaben til 29-åringen.
- Første gangen jeg så bildet av henne så tenkte jeg «Åh, stakkars, her er det en som blir holdt under tøffelen av sin ektemann eller foreldre» eller noe sånt, hvor noen utenforstående krever at hun skal gå kledd som hun gjør, forklarer 46-åringen.
- Men jeg fikk jo høre etterpå og skjønte mer av hijab-bruken da Rama forklarte meg at hun selv valgte dette da hun var atten-nitten. Og jeg skulle ønske at dette også kom tydeligere frem, både i mediene og generelt, at noen ønsker dette. Det har vært for mye fokus på å frem det negative. Det har beriket meg å ha fått innsikt og lært mer om henne og hennes liv. Jeg skulle ønske at mediebilde var mer nyansert, ikke så stigmatiserende som det har en tendens til å være, mener Hellund.
Mona innrømmer at det å være med i programmet, og ikke minst møtet med Rama, har fått henne til å tenke annerledes.
- Dette er sånt program jeg vanligvis ikke ville vært med på, men jeg synes jo det at det å debattere det som er norsk kultur og formidle hvilke verdier vi har her i Norge er utrolig viktig, fortsetter hun.
- Jeg tror også at vi nordmenn er litt for rause på en litt feil måte innimellom og at vi ikke er påpasselig nok til å formidle vår kultur. Det er jo vår kultur og opparbeidede rettigheter som gjør Norge til et godt land å bo i, dessverre er det mange nordmenn som ikke engang kan svare på hva norsk kultur er, mener 46-åringen.

«Norsk nok?» ser du på NRK1 onsdag kl 22.20.
Deltakerne i programmet:
Rama (29) fra Somalia
Rama er alenemor med fem små barn. Hun tar grunnskolen på voksenopplæring og drømmer om å bli journalist.
Mona (46)
Hun jobber i et privat firma innenfor plastisk kirurgi og bor i en stor enebolig på Holmenkollen.
Monta (23) fra Irak, oppvokst i Groruddalen
Ungdomstiden var tøff for Monta, men han klarte å snu erfaringene til noe positivt og jobber i dag i klesbutikk mens han tar opp fag for å studere.
Rune (55) bosatt på Langhus i Ski
55-åringen er politioverbetjent med menneskehandel som spesialfelt. Gjennom jobben treffer Rune folk fra andre kulturer, men privat har han flest etnisk norske venner.
Vera (74)
Pensjonisten har gjennom flere tiår opplevd å være en av minoritetene på Furuset, som en av de få etnisk norske i sitt nærområde.
Natacha (30) fra Rwanda
Natacha har opplevd folkemordets grusomheter på nært hold.
Fahim (44), fra Pakistan
En ildsjel med flere frivillige verv bak seg.
Julius (23)
Westerdalsstudent som elsker å være sosial, feste og reise.