Hvordan gjør han det?

Dette bildet er ikke tull. Se forklaringen her og få tips til hvordan du kan gjøre det selv.

Publisert

Dere kan ha lagt merke til at vi er glade i gatekunstnere og installasjonsartister, og Mark Jenkins er av de aller ypperste vi har vært borti. Amerikanerens spesialitet er å kreere menneskekropper av teip, som han så kler opp og plasserer i passe makabre situasjoner.

Trippa på LSD?

Ideen til det hele fikk Jenkins mens han bodde i Rio de Janeiro. Omringet av fløyelsmyke sandstrender og bikinikledte superbabes må han likevel ha kjedet seg — eller trippa på LSD — for plutselig en dag begynte han å pakke inn møblene sine i tape. Så fortsatte han med å eksperimentere på seg selv, slik at han til slutt hadde en armé av teip-kloner av seg selv.

Nå har Jenkins reist rundt i verden siden 2006 og plassert ut ymse installasjoner i ulike storbyer og tettsteder. Straks verkene er på plass, forsvinner han og lar dem leve sitt eget liv i det offentlige rom — et liv som vanligvis blir meget kort.

Oppgitt kunstner

— Visuelle eksperimenter trengs for å stimulere utendørsmiljøet, men dessverre er det bare reklameplakater som endres der ute med en viss hyppighet. Derfor er gatekunst viktig, men hva gjør myndighetene? De fjerner piecene så fort som mulig og truer med å putte kunstnerne i fengsel, har en oppgitt Jenkins sagt i et sjeldent intervju.

Hvis du brenner etter å sette i gang med egne figurer du kan skremme svigers med, kan du sjekke ut tapesculpture.org. Her får du oppskriften på teipekunsten direkte fra Jenkins selv.

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2010.

Les også