Hvor bra er egentlig iPhone 5?

Publisert

iPhone 5 er en strålende telefon, men i år er Apples flaggskip i godt selskap. Nettsiden mobili.no har gjennomført en svært omfattende test av mobilen, les den nedenfor.

Høydepunkt

Svært god kvalitetsfølelse, lav vekt, god skjerm, bra kamera, god lyd i samtaler og ved musikkspilling, svært brukervennlig, råsterk maskinvare

Ulemper

Stiv pris, proprietære løsninger, støtter ikke minnekort, mangler NFC, plagsom plassering av høyttaler, halvferdig kartløsning

Veldig kort sagt

iPhone 5 er utvilsomt en av de beste telefonene du får kjøpt i dag. Samtidig er det lite å hente på å oppgradere fra iPhone 4S, og det er verdt å ta en kikk på konkurrentes toppmodeller før du bestemmer deg - samtlige av disse koster mindre enn den rimeligste iPhone 5-utgaven.

Sammendrag

Ingen får like mye oppmerksomhet når de lanserer en ny mobiltelefon som Apple, og i år er det iPhone 5 som har utløst mediespetakkelet.

I år som i fjor sørget telefonen for lange køer utenfor Apple-butikkene, og den satte flere salgsrekorder i løpet av den første uken.

Oppgraderinger

Det er gledelig å se at Apple, etter fem år, endelig har bestemt seg for å øke skjermstørrelsen. I iPhone 5 får du fire tommer å boltre deg på, altså en halv tomme mer enn i forgjengerne. Dette gir deg en ekstra rad med ikoner i menyene, mer oversikt når du surfer på nettet og det som ellers følger med av fordeler når skjermarealet blir større.

Den er nøyaktig like skarp som før, da antall piksler per tomme er like høyt som i iPhone 4S og iPhone 4. Helt lik er den imidlertid ikke. Apple har kastet det vanlige, berøringsfølsomme laget (som befant seg mellom skjerm og glass) på dynga, og fått sensorene inn i selve skjermpanelet. Dette gjør at den ligger bittelitt nærmere glasset enn tidligere.

Med større skjerm er det også naturlig å anta at selve telefonen har blitt større, men det er faktisk ikke tilfelle. Eller - den er en drøy centimeter høyere enn før, men den er både tynnere og lettere. Faktisk er den slanket med hele 28 gram siden sist, og det merkes når du har telefonen i bukselommen.

Det er også brukt andre materialer. Baksiden, som tidligere var dekket av en glassplate, er nå byttet ut med en aluminiumsplate. Dette ser bra ut og gir bra kvalitetsfølelse, men vi greide likevel å ripe den opp iløpet av testperioden, så pass på.

Apple har ellers gjort noen vesentlige oppgraderinger på innsiden. Her finner du Apples nye A6-systembrikke, som skal gi dobbelt så høy prosessor- og grafikkytelse som fjorårets A5-variant.

Ny kontakt, nye øreplugger

Den karakteristiske kontakten som har fulgt Apple-produktene de siste ti årene er nå byttet ut med en mindre variant, kalt Lightning. Om du har samlet opp dockingstasjoner og annet tilbehør gjennom årenes løp er det altså på tide å skaffe seg en adapter.

De medfølgende ørepluggene har også fått seg en redesign, og vi opplever dem bedre både når det kommer til ergonomi (dette vil selvsagt variere fra person til person) og lyd. Her er det enkelt og greit et bredere lydbilde enn tidligere, og du får overraskende mye trøkk ut av de små elementene.

Høyttalerne i bunnen av telefonen leverer også svært bra lyd, muligens den beste i sjangeren. Vi irriterer oss imidlertid over at vi dekker dem til med pekefingrene og dermed kveler lyden hver gang vi holder telefonen i liggende modus.

iOS 6

Ny iPhone betyr ny versjon av iOS-plattformen. I den nyeste versjonen, iOS 6, er en rekke nye funksjoner kommet på plass. Du får blant annet muligheten til å sende SMS når du avviser et anrop, du kan laste ned nettsteder for å lese dem offline, og du kan endelig bruke Facetime over det vanlige mobilnettet. Facebook-integrasjon er også kjørt inn i koden.

Ingenting av dette kan kalles nyvinninger, og konkurrentene har hatt funksjonene på plass i årevis, men det er uansett positivt at det kommer på plass også hos Apple.

Ellers kan vi ikke akkurat si oss imponert over antall forbedringer som er gjort i iOS 6, som i det store og det hele føles klin likt forgjengeren. Samtidig er det langt fra alle som ønsker seg et lass nye funksjoner når i hver eneste versjon av operativsystemet sitt, så det er ikke nødvendigvis et minus.

Det er også vanskelig å argumentere mot at dette operativsystemet er det mest brukervennlige du finner - ihvertfall for mindre avanserte brukere. Da er det kanskje greit å ikke forandre på for mye av gangen.

LES OGSÅ:

Alt du trenger vite om iOS 6

Slik fungerer iOS 6

Oppgradere fra iPhone 4S?

For de mest ivrige Apple-entusiastene vil det ikke være noen alternativer til iPhone 5, som samme hvordan du vrir og vender på det er den beste iPhonen til nå.

Er du blant disse har du sannsynligvis allerede handlet iPhone 5, og er fornøyd med det.

Det finnes imidlertid en annen, stor målgruppe: De som ikke er sikre på om de skal oppgradere fra iPhone 4S til iPhone 5.

Om du ikke er opptatt av skjermstørrelsen - eller til og med foretrekker 3,5-tommeren - burde svaret være enkelt.

Joda, du får vesentlig kraftigere maskinvare her, men vi tviler på at du vil legge merke til dette med det første. Vi har etter ett år fremdeles ikke opplevd at 4S-en vår har oppført seg tregt, og vi mistenker at den vil kunne ta unna alt som dukker opp på App Store uten hikking også i året som kommer.

På punkter som lydkvalitet i samtaler og musikkspilling, batteritid og pikseltetthet er telefonene også mer eller mindre identiske.

Når det i tillegg er slik at iPhone 4S har fått nøyaktig samme funksjonalitet som iPhone 5 med den nye iOS 6-versjonen, sitter du igjen med to "skikkelige" argumenter for å oppgradere: Skjermstørrelse og design.

Så er spørsmålet om en halv tomme ekstra skjermareal, 28 gram lavere vekt og et litt annerledes utseende er verdt å punge ut mellom 5000 og 7000 kroner for.

Vår helt klare anbefaling til iPhone 4S-eiere er å legge pengene til side og heller oppgradere neste høst.

Sterkere konkurrenter enn noensinne

Én ting har ikke forandret seg noe særlig siden den første iPhone-modellen kom på markedet:

  • iPhone 5 16 GB: 5190,-
  • iPhone 5 32 GB: 6090,-
  • iPhone 5 64 GB: 6990,-

Når du befinner deg i dette prissegmentet har du samtlige av konkurrentene innenfor rekkevidde, og de fleste av disse koster mindre enn den rimeligste iPhone-utgaven.

Her er konkurrentene du bør vurdere:

Samsung Galaxy S III: Samsungs toppmodell er blant de aller beste telefonene på markedet, og gjør en like god jobb som iPhone 5 på alle områder. Du får også større skjerm, høyere oppløsning og støtte for minnekort. Koster neste tusen kroner mindre enn iPhone 5 16 GB.

LES TEST AV SAMSUNG GALAXY S III

HTC One X: HTC One X har firekjerneprosessor, svært skjerm og 720p-oppløsning, og har et av de beste kameraene på markedet. Koster i skrivende øyeblikk rundt 4000 kroner.

LES TEST AV HTC One X

HTC One S: Muligens den eneste telefonen på markedet som slår iPhone 5 på kvalitetsfølelse. Har ellers en 4,3-tommers skjerm med noe lavere oppløsning enn iPhone. Da får du imidlertid massevis av krutt under panseret, et knall kamera og svært bra batteritid.

LES TEST AV HTC One S

LG Optimus 4X HD: LGs toppmodell er noe av det kraftigste du får tak i i dag, og leverer en stor 720p-skjerm i en slank innpakning. Prisen på denne er helt nede i 3000 kroner hos de rimeligste nettbutikkene, så her kan du gjøre et kupp.

LES TEST AV LG OPTIMUS 4X HD

Windows Phone-bølgen: Dersom det brukervennlighet og respons du er ute etter, har du et ras av alternativer på vei. Microsoft lanserer Windows Phone 8 offisielt denne måneden, og i kjølvannet av dette dukker det opp supertelefoner med plattformen fra både Samsung, HTC og Nokia.

LES OM DE KOMMENDE WINDOWS-TELEFONENE

Blant de aller beste

Telefonene vi har listet opp er bare noen få av konkurrentene iPhone 5 må hamle opp med. Foreløpige salgstall tyder på at den ikke får problemer med dette.

En ting er uansett sikkert: iPhone 5 er en av de beste telefonene på markedet akkurat nå, og vi har null problemer med å gi den en varm anbefaling.

Men ta i det minste en kikk på konkurrentene før du bestiller.

OBS! Testen fortsetter på neste side.

Samtlige modeller i Apples iPhone-serie har fått enorm oppmerksomhet både i månedene før og ukene etter lanseringen. iPhone 5 er ikke noe unntak, så den burde ikke trenge noen veldig omfattende presentasjon.

Dette er altså årets iPhone-utgave, og følger i fotsporene til forgjengerne både design- og prismessig. Du kan som alltid velge mellom forskjellige lagringskapasiteter - 16 GB, 32 GB og 64 GB.

16 GB-versjonen koster 5200 kroner, mens 64 GB-versjonen, som er den vi har inne til test, koster drøyt 7000 kroner. amtlige modeller i Apples iPhone-serie har fått enorm oppmerksomhet både i månedene før og ukene etter lanseringen. iPhone 5 er ikke noe unntak, så den burde ikke trenge noen veldig omfattende presentasjon.

Dette er altså årets iPhone-utgave, og følger i fotsporene til forgjengerne både design- og prismessig. Du kan som alltid velge mellom forskjellige lagringskapasiteter - 16 GB, 32 GB og 64 GB.

16 GB-versjonen koster 5200 kroner, mens 64 GB-versjonen, som er den vi har inne til test, koster drøyt 7000 kroner.

Hva gjør iPhone 5 spesiell?

Apple har fulgt noenlunde samme oppskrift helt siden den første iPhone-versjonen kom i 2007. Men mens du trengte et trent øye for å se forskjell på fjorårets iPhone 4S og forgjengeren iPhone 4, har Apple denne gangen gjort noen ganske vesentlige endringer.

Den mest åpenbare endringen er at selskapet omsider bestemte seg for å øke skjermstørrelsen, som har stått fast på 3,5-tommer helt siden starten. I iPhone 5 er den vokst til 4 tommer. Det er verdt å merke seg at den er nøyaktig like bred som før - det er kun høyden som har økt.

Ellers er det selvsagt gjort oppgraderinger på innsiden. Systembrikken i telefonen er Apples nye A6-brikke, som ifølge produsenten dobler ytelsen fra A5-brikken i forgjengeren.

Hvordan er designen?

I iPhone 5 finner du som nevnt en høyere skjerm enn i de andre iPhone-modellene, noe som naturlig nok har fått konsekvenser for telefonens størrelse.

Her er det imidlertid kun høyden som har økt (med litt under én centimeter), mens bredden er nøyaktig lik som før. I tillegg er telefonen faktisk tynnere enn forgjengerne, med en midje på knappe 7,6 millimeter.

Det mest overraskende her er muligens vekten - 112 gram. Har har Apple altså greid å lage en telefon med kraftigere maskinvare og større skjermareal enn forgjengeren, samtidig som de har slanket bort 28 gram. Dette er en vektforskjell du merker godt om du kommer fra iPhone 4 eller 4S.

Knall kvalitetsfølelse

Mye av vektreduksjonen skyldes materialvalgene som er gjort. Glasset som tidligere dekket baksiden er nå byttet ut med aluminium, og kantene rundt telefonen har vært gjennom slipemaskinen og er klart spissere enn før.

I tillegg har Apple kvittet seg med berøringspanelet mellom skjermen og glasset, og heller bygd berøringssensorene direkte inn i skjermen. Det er i det store og det hele åpenbart at produsenten har gjort en iherdig innsats for å holde tykkelsen og vekten så beskjeden så mulig.

Kvalitetsfølelsen har vi lite å utsette på. Telefonen føles svært solid, har rene linjer over det hele og ligger godt i hånden. Ellers er detaljer som at du ikke kjenner skjøtene der aluminium går over til glass og vice verca også med på å heve helhetsinntrykket.

Vi har fått tilbakemeldinger fra flere iPhone 4S-brukere om at den er for lett, men ta oss på ordet når vi sier at denne følelsen er midlertidig.

Ellers bør vi kanskje nevne at iPhone 5 slett ikke er ripesikker, og vi har allerede fått et par små merker i bakdekselet på vårt eksemplar. Nå har vi riktignok ikke vært særlig forsiktige, men det er altså anbefalt å handle et beskyttelsesdeksel. Selv om det svir litt å dekke til en så pen design som dette.

Foran kameralinsen finner du imidlertid safirglass, så dette greier du ikke ripe opp. Forrige gang vi så dette materialet i en mobiltelefon var da Nokia i sin storhetstid kjørte ut 88xx-serien, altså små, rålekre telefoner til 8000-9000 kroner.

Ny standardkontrakt

Apple har brukt den samme kontakten helt siden den første iPhone-utgaven, men dersom du gjennom årenes løp har handlet inn dockingstasjoner, høyttalere og annet er det bare å handle inn en adapter først som sist.

I iPhone 5 er det nemlig kommet på plass en ny kontakt, døpt Lightning. Denne har 8 pins istedenfor 30 og er bare 1/3 av bredden.

Ellers har lydutgangen byttet plass fra toppen til bunnen av telefonen, slik at du slipper å flippe telefonen rundt for å få lydpluggen oppover i lommen.

Vi endte ironisk nok med en lydplugg som pekte nedover i 100 prosent av tilfellene i hele testperioden, ettersom vi har denne håndbevegelsen temmelig spikret i ryggraden.

Men DET skal vi ikke skylde på andre enn oss selv.

Lydblokk

Noe vi overhodet ikke har sansen for, er plasseringen av høyttalerne. Dette er ikke maskinvare som brukes ofte, men når det først skjer er det vanligvis i forbindelse med spill eller film - og da holder man oftest telefonen i liggende modus.

Problemet er at høyttalerne sitter i bunnen av telefonen, noe som gjør at du dekker dem med pekefingrene og dermed kveler lyden. Dette er i grunnen ganske synd, for disse små elementene er i utgangspunktet noe av det beste du kan oppdrive i sjangeren.

Du kan se et ganske så illustrerende eksempel i videoen nedenfor.

Bedre enn i fjor

Vi sitter igjen med et positivt inntrykk av både design og byggematerialer i iPhone 5. Du ser helt tydelig at Apple har lagt mye arbeid i å høvle av hvert eneste overflødige gram, uten at kvalitetsfølelsen er gått ned siden i fjor.

Perfekt er den ikke - du risikerer å få riper i bakdekselet om du ikke er forsiktig, og spiller du Angry Birds vil du sannsynligvis oppleve at du kveler høyttalerne med pekefingrene.

Likevel synes vi personlig at designen er bedre enn noensinne, men vi har samtidig fått med oss at slett ikke alle er enige i dette. Så da avskriver vi det som en ren smakssak.

Hvordan er skjermen?

Skjermen i iPhone 5 vil for mange være étt av de virkelig sterke argumentene for å oppgradere fra 4S, da diagonalen har økt med en halv tomme. Det er imidlertid kun høyden som er økt, mens bredden er den samme som i forgjengerne.

Du får også flere piksler, da oppløsningen er økt fra 960 x 640 til 1136 x 640. Dette betyr at du ikke har flere piksler per tomme - det er bare lagt til ekstra piksler for å fylle ut økningen i skjermareal.

For å forklare dette på godt norsk: Skjermen er nøyaktig like skarp som i iPhone 4 og 4S - verken mer eller mindre. Og det er strengt tatt mer enn bra nok, for denne skjermen er virkelig bra.

Forskjellene

At skjermen kun har økt i høyden kan fort avskrives som en uvesentlig endring, men det er faktisk en del fordeler med dette.

Du vil for eksempel sette stor pris på de ekstra pikslene dersom du ser mye film på telefonen, da skjermen nå leverer et naturlig 16:9-aspekt, slik at du kan se film slik film skal ses - uten sorte felt under/over bildet.

Du får også fyldigere menyer, da den nye skjermstørrelsen akkurat holder til en ekstra rad med ikoner. I tillegg trenger du ikke scrolle like ofte når du surfer på nettet, da du ser mer av nettstedet.

Det er ellers gjort en del endringer i iOS 6 for å utnytte de ekstra pikslene du har til rådighet. Ett eksempel er at kalenderen automatisk skifter til ukesvisning (man-fre) om du snur telefonen fra stående til liggende modus.

Berøringssensor i skjermen

Den vanlige måten å lage en berøringsskjerm på er å legge selve skjermpanelet nederst, et lag med berøringssensorer i midten og glasset på toppen. I iPhone 5 er disse berøringssensorene smeltet inn i selve skjermpanelet.

Dette er ikke bare gjort for å krympe vekt og størrelse på telefonen, det bidrar også til å løfte skjermpanelet tettere opp mot glasset. Nå skal vi for all del ikke påstå at vi har irritert oss over avstanden mellom glass og skjerm i iPhone 4S, men når vi holder den side om side med iPhone 5 ser vi altså forskjell - spesielt når det kommer til innsynsvinkel, som du kan se på bildet nedenfor.

Muligens dårligere respons

I testperioden har vi i enkelte tilfeller opplevd å ikke få respons når vi har trykket på ikoner, valg i menyer, lenker på nettsteder og lignende.

Her skal vi understreke at det har skjedd såpass sjeldent at vi ikke hadde tenkt over det om det var en annen telefon vi hadde i hånden, og det oppleves slett ikke som et problem.

Årsaken til at vi reagerer er enkelt og greit at vi har brukt iPhone 4S i ett år uten at dette har skjedd.

Toppklasse

Utover noen få enkelttilfeller av fraværende respons har vi ingenting å utsette på skjermen i iPhone 5. Den er sylskarp, lyssterk og stort sett responsiv. Vi setter også pris på den økte skjermstørrelsen.

Samtidig skal vi ikke glemme at det slett ikke er alle som kommer fra iPhone 4/4S. Dersom du i dag sitter med en Samsung Galaxy Note, Galaxy S III, HTC One X eller LG Optimus 4X HD vil nok skjermen fremdeles føles noe trang.

Hvordan er iPhone 5 i bruk?

I forkant av iPhone 5-lanseringen slapp Apple som vanlig løs en ny variant av iOS-plattformen sin: iOS 6. Du får ikke like mange endringer som da vi gikk fra iOS 4 til iOS 5, men du får likevel en del nye funksjoner.

Blant annet er Facebook nå integrert i operativsystemet, med tilhørende muligheter som å poste statuser direkte fra varslingssenteret uten å åpne appen. Nettleseren Safari har fått utvidet funksjonalitet, som muligheten for å lagre hele nettsider for offline-lesing.

Av andre praktiske nyvinninger i iOS-systemet kan vi nevne at du nå kan avvise samtaler med en tilhørende SMS, bedre vedleggstøtte i e-postklienten og en funksjon som lar deg fjernaktivere en alarm på telefonen - så slipper du å lete under hver eneste sofapute.

Videotelefonifunksjonen Facetime har omsider også fått på plass støtte for å koble opp samtalene over mobilnettet, istedenfor å være begrenset til Wi-Fi-tilkoblinger.

Dette er forsåvidt løsninger konkurrentene har hatt i flere år, og i så måte ikke innovasjon - noe vi faktisk begynner å savne i iOS-systemet.

Vi skal ikke gå gjennom hver eneste endring i plattformen, da vi allerede har laget flere artikler om hvordan iOS 6 fungerer:

Dette er nytt i iOS 6

Test: Slik er iOS 6 i bruk

To steg frem, ett tilbake

Apple har gjort flere grep for å distansiere seg fra Google, som står bak det som per i dag er den farligste iOS-konkurrenten: Android.

Det første de gjorde var å kaste ut YouTube-appen som tidligere var installert som standard i plattformen. Dette er forsåvidt ikke noe problem, for du kan laste den ned manuelt fra App Store.

Kartene du allerede har lest om

Apple kastet også Google Maps på dør. Altså kartappen fra selskapet som kjørte rundt i bil og fotograferte hele verden. Det er klart det skal godt gjøres å konkurrere mot noe slikt.

Du har kanskje også hørt at Apple har laget sin egen kart-app: iOS Kart.

LES OGSÅ: Se de fantastiske iOS Kart-tabbene

Vi anser risikoen for at du allerede er lei av å lese om Apples skandalekart som rimelig høy, så vi skal droppe å gjenta oss selv og resten av medieverdenen.

Istedenfor skal vi påpeke at Apple er i full gang med utbedring av kartene sine, noe som forhåpentligvis betyr at du har en velfungerende løsning på plass innen rimelig tid.

Skal du navigere i bil er du uansett bedre tjent med å investere de hundrelappene det koster å hente ned en skikkelig navigasjonsapp fra App Store - det var du forsåvidt også da Google Maps var standard.

Uansett - Apple var litt vel tidlige med å bytte ut Google. Sånn er det med den saken.

Brukervennlighet

Det er mange grunner til at Apple har kommet dit de er i dag, og en av de viktigste årsakene er brukervennligheten.

Det er ikke tilfeldig at vi gang på gang observerer at personer som i utgangspunktet ikke "ser poenget med smarttelefon" ender opp som iPhone-eiere. Spesielt for mindre erfarne mobilbrukere oppleves systemet som svært intuitivt, logisk og lett å lære.

Har du brukt en hvilken som helst iOS-versjon tidligere vil du kunne plukke opp iOS 6 og bruke det som før, uten å sitte igjen med noen spørsmål.

Noe av det som gjør telefonen så lett å bruke er at Apple har låst ned veldig mye av iOS-plattformen, slik at du lettere havner inn i det bruksmønsteret produsenten ønsker.

Vi tipper spesielt de som kommer fra Android vil irritere seg over manglende muligheter for å sette opp avanserte startskjermer og widgets, samtidig som du ikke kan bytte ut skjermtastaturet, meldingseditoren eller andre standardfunksjoner Apple har laget.

Dette vil altså både være en fordel og en ulempe. Om du vil ha en telefon som fungerer best mulig rett ut av boksen, og ikke er interessert i å fikle og dille på egenhånd for å få en best mulig bruksopplevelse vil du elske Apples løsninger. Om du derimot er vant til og setter pris på mer frihet, føler du deg fort litt tøylet.

Telefonen vil forøvrig være klin lik forgjenger 4S i bruk, da denne får nøyaktig samme funksjonalitet som iPhone 5 om du laster ned og installerer iOS 6.

Hva slags maskinvare står i iPhone 5?

Apple har ikke holdt igjen på noe når de har laget maskinvaren til iPhone 5. Denne rommer selskapets nye A6-systembrikke, som skal ha dobbelt så høy ytelse som A5-brikken du finner i iPhone 4S og iPad 2.

Her får du to prosessorkjerner med en dynamisk hastighet som strekke seg fra 800 til 1200 MHz, kombinert med den nyeste PoverVR-grafikkbrikken SGX543MP3 (tre kjerner). I tillegg er arbeidsminnet økt for første gang på lenge, så du får nå 1 GB.

Her har du altså krutt nok til å drive absolutt alt som kommer på App Store i lang tid fremover. Vi har installert et vell av avanserte apper og spill, og har til gode å oppleve antydning til tregheter.

Dette kom ikke som noen overraskelse, da vi heller ikke har opplevd at iPhone 4S har oppført seg tregt. Her har du altså nøyaktig samme programvare, bare med dobbelt så mye kraft til å drive saker og ting.

Utover oppgradert systembrikke byr iPhone 5 på:

  • HSPA+ DC: Lar deg laste ned med inntil 42 Mbps i mobilnettet ved å ta i bruk to linjer istedenfor én (funker kun hos NetCom). Opplasting på inntil 5,76 Mbps.
  • Wi-Fi: Støtter 802.11a/b/g/n. Støtter både 2,4 GHz og 5 GHz-frekvensen.
  • Bluetooth 4.0: Lar deg bruke telefonen med trådløst hodesett og håndfri. Versjon 4 støtter lavenergi-tilkobling, som er nyttig når du skal koble til for eksempel pulsbelter.
  • Hotspot: Du kan koble enheter med Wi-fi til telefonen og bruke den som ruter.
  • GPS: Telefonen kan brukes til navigasjon og andre lokasjonstjenester. Har også GLONASS, som er det russiske navigasjonssystemet.
  • Minne: iPhone 5 støtter ikke minnekort, men kommer med 16, 32 og 64 GB innebygget minne.
  • TV-utgang: Med en HDMI-overgang kan du koble telefonen til TV-en og vise video og bilder.

OBS! Testen fortsetter på neste side.

Hvordan er iPhone 5 til surfing?

Da Apple introduserte iPhone i 2007 var telefonen på mange måter klasseledende på surfing. Nettleseren til iPhone har alltid vært god, og det er den fortsatt.

Med maskivaren i iPhone 5 går ting kjappere enn noensinne. Nettsider lastes på null komma niks, og med HSPA+ på plass er heller ikke båndbredden en flaskehals.

Den gode surferesponsen gjenspeiles også i nettlesermålingene vi har gjort, der iPhone 5 får høyere score enn samtlige konkurrenter.

I iOS 6 har det også kommet på plass et par nye funksjoner du vil sette pris på om du surfer mye. For eksempel kan du nå laste ned nettsteder og lese dem uten å være koblet på nettet, noe som er greit om du for eksempel skal ut og fly.

Ikke overlegen

Selv om iPhone 5 lett kvalifiserer til tittelen "strålende surfetelefon" har den ikke lenger det samme forspranget som tidligere, og det finnes flere alternativer på markedet som gjør en enda bedre jobb.

Spesielt Galaxy Note-modellene utmerker seg her, og både Galaxy S III, HTC One X og LG Optimus 4X HD gir deg en bedre oversikt over nettstedene du er inne på - og oppfører seg like raskt. Samtidig er samtlige av disse en hel del større enn iPhone 5, noe som for mange vil gjøre dem uaktuelle.

Når vi først er inne på alternativer må vi også nevne at vi snart får en bølge av Windows Phone-modeller med 720p-oppløsning og råsterk maskinvare. Og Internet Explorer-varianten for Windows Phone er faktisk knallgod.

Men nå ror vi muligens litt vekk fra temaet her, så for å oppsummere: iPhone 5 er en fantastisk surfetelefon med bra skjerm og kjapp respons, men den gir deg ingenting du ikke får hos de kvasseste konkurrentene.

Hvordan er iPhone 5 til sosiale medier?

I iOS 5 ble omsider Twitter integrert i plattformen, og i sekseren har Apple fått på plass en tilsvarende Facebook-integrasjon.

Dette betyr ikke bare at du får en mer stabil app, det betyr også at du slipper å åpne den for å oppdatere status og lignende. Du kan selvsagt også poste bilder direkte fra kamerarullen.

Alt i alt synes vi iPhone 5 gjør en bra jobb mot sosiale medier.

Hvordan er telefonen som nytteverktøy?

Med årene har iPhone utviklet seg fra å være en fancy ikke-smarttelefon til å bli et fullblods arbeidsverktøy. Her er det støtte for Microsoft ActiveSync og Exchange.

Du får push-epost, og det er innebygget støtte for Microsoft Office-dokumenter. Her trengs altså ingen tredjepartsapp for å vise Word-dokumenter eller Powerpoint-er. Men det er ingen støtte for å redigere. Skal du gjøre dette må du installere dedikerte apper til formålet.

Det er lett å søke i innboksen, og om du ikke finner det du leter etter på mobilen kan du lett søke på tjeneren. Det er også god oversikt over mappene på tjeneren om du bruker slikt. Det er lett å flagge meldinger for oppfølging senere.

Vi skal imidlertid klage over at du ikke kan søke i alle mapper. Du kan kun søke i den mappen du står i. Har du mange mapper og automatisk sortering av meldinger kan dette oppleves litt tungvint.

Du kan legge til vedlegg i e-post, og her er støtten blitt bedre siden sist. Nå kan du blant annet klistre bilder direkte inn i selve e-posten i tillegg til å legge dem til som en nedlastbar fil.

Å jobbe med e-post er alt i alt enkelt og greit.

Exchange-støtten synkroniserer kalender og gjøremålsliste. Du sender ut møteinnkallelser via kalender-appen, og kan besvare innkalelser via e-post-appen.

Vi liker at kalenderen har blitt ryddigere siden sist, og fått et par nye funksjoner. For eksempel kan du skifte visning ved å snu på telefonen. Vår er innstillt til dagsvisning i stående modus, og ukesvisning i liggende modus.

Kalenderen er forøvrig en av funksjonene som gjør at du setter pris på det ekstra skjermarealet du har tilgjengelig i iPhone 5 kontra forgjengerne.

iCloud (altså Apples skytjeneste) er selvsagt også på plass, og er kort fortalt en lagringsplass på internett. her kan du lagre det meste av innholdet på telefonen din, synkronisere kontakter og ikke minst spore opp telefonen din, om den skulle forsvinne.

Gigantisk verktøykasse

Sist vi sjekket lå det mellom 600 000 og 700 000 apper ute på Apples programvarebutikk, App Store, noe som gjør det til verdens største app-butikk.

Her ligger det altså i kortene at du finner verktøy for de aller fleste oppgaver, så om du skulle savne noen funksjoner i operativsystemet er det gode sjanser for at du kan legge til dette selv.

Alt i alt er iPhone 5 et finfint nytteverktøy med et nærmest utømmelig arsenal nedlastbare apper, og den solide maskinvaren gjør at du aldri trenger bekymre deg for at ting skal gå tregt.

Hvordan er iPhone 5 som GPS-telefon?

Joda, Apple gikk på en smell da de hastet ut iOS Kart sammen med den nye iOS 6-versjonen. Apple er i full gang med å utbedre de tusenvis av feilene som er rapportert, så du bør kunne anta at ting fungerer som forventet iløpet av overskuelig fremtid.

At navigasjonsprogramvaren er laget i samarbeid med TomTom - som jo har bevist at de kan levere knallbra løsninger, er en ekstra trygghet her. Apple skal altså ikke fikse spetakkelet alene.

Vi skal ikke bruke for mye tid på å legge ut om en funksjon som i beste fall kan regnes som beta, men vil heller anbefale deg å legge ut noen hundrelapper for en skikkelig navigasjonsapp fra App Store om du har tenkt å bruke telefonen til bilnavigasjon. For eksempel den fra TomTom ..

Maskinvaren er det imidlertid ingenting å si på - Telefonen greide å låse posisjonen vår på et par sekunder første gang vi åpnet den, noe som ikke skjer veldig ofte. Du får forøvrig støtte for både GPS og det russiske alternativet GLONASS her, noe som gir deg tilgang til betydelig flere satelitter, og dermed mer nøyaktig navigasjon.

GPS-funksjonen åpner ellers for bruk av Endomondo og andre treningsapper, lar deg geomerke bilder og i det store og det hele ta i bruk apper og funksjoner som bruker posisjonen din.

Hvordan er iPhone 5 til underholdning?

Underholdning har vært et felt Apple har vært råsterke på helt siden den første iPhone-utgaven, og iPhone 5 er så absolutt ingen skuffelse.

Den utmerker seg spesielt på musikk. Vi er blant dem som må ha mye trøkk for å i det hele tatt gidde å bruke musikkspilleren i en mobiltelefon, og iPhone 5 leverer dette i bøtter og spann. Her kjørte vi konsekvent volumet et par hakk lavere enn maks, noe som holder i lange baner.

Vi er også svært fornøyde med at Apple endelig har byttet ut de elendige ørepluggene som fulgte med tidligere iPhone- og iPod-utgaver. De nye pluggene heter Ear Pods, og har etter vår mening en langt bedre utforming enn tidligere.

Her skal vi understreke at dette er en høyst subjektiv faktor. Vi har selv prøvd et lass med prisbelønte øreplugger - og hatet dem. Vi har fått med oss at det er delte meninger om de nye Apple-pluggene, men hos oss sitter de altså perfekt.

Passform er én ting, men lyden er også mye bedre enn før. Her føles det enkelt og greit som om lydbildet har åpnet opp en god del hakk, og du får god trøkk i bassen.

Vær obs på at de ikke er av typen som går inn i øregangen. Dette gjør at du ikke sperrer ut all lyd rundt deg, noe som forsåvidt er positivt om du ser det fra et sikkerhetsperspektiv.

Det betyr også at det lekker en del lyd. Spiller du på fullt volum er det altså ingen hemmelighet hva du hører på. Nå skal vi passe på å understreke at det overhodet ikke kan sammelignes md lekkasjen du får fra for eksempel Koss PortaPro, så du vil sannsynligvis ikke være til sjenanse for noen.

Musikken din kan du forøvrig spille av med iPod-appen, Spotify, Wimp eller hva du nå måtte ønske å bruke. Alle løsningene vi har prøvd har funket like bra.

Begrenset videostøtte

En ting vi ikke er like fornøyde med i iPhone 5 er videostøtten. I forhold til sine Android-konkurrenten er den svært kresen, og spiser bare et lite knippe formater.

Du kan eventuelt kjøpe eller leie film via iTunes. Nye filmer koster stort sett 39 kroner å leie, og 139 å kjøpe. Skal du ha HD-kvalitet må du smekke på en ekstra tier for begge varianter. ¨

Utvalget her begynner å komme seg, og du finner nå nye filmer som Prometheus og Safe i databasen.

Spillkongen

Til tross for at også Android etterhvert har bygd opp en gigantisk spilldatabase ligger iPhone fremdeles foran på dette feltet. Ikke bare fordi det er flere spill å velge mellom, men fordi de fleste stortitler kommer først til iPhone.

Her skal vi igjen påpeke dette med høyttalerplasseringen, som setter en liten bremse på spillgleden når du stadig vekk dekker elementene med pekefingrene når telefonen holdes i landskapsmodus.

Noen vil nok også ønske seg en større skjerm, som kommer spesielt godt med når du spiller spill som krever at du har mye oversikt - for eksempel tower defense-spill.

Uansett - iPhone har best utvalg, den hakker aldri og fungerer i det store og det hele svært bra som spilltelefon.

Alt i alt har vi få argumenter for å ikke vurdere iPhone om det er underholdning du er ute etter.

Hvordan er kameraet?

Kameraet i iPhone 5 er for det meste samme historie som i 4S, noe som slett ikke er negativt. Det er svært enkelt å bruke, har lynrask reaksjonstid og gir deg både bilder og video av høy kvalitet.

Oppløsningen er den samme som sist - altså åtte megapiksler. BSI-sensoren (bakbelyst) er også beholdt, og gjør det enklere å ta greie bilder i dårlig belysning.

SE EKSEMPELBILDER - OG VIDEO PÅ KAMERASIDEN

Om vi skal peke på noe her så må det være at du har forholdsvis få innstillingsmuligheter, og dermed mindre kreativ kontroll. Ikke at dette vil være noe problem for folk flest når resultatene blir så bra som dette.

I iOS 6 har du også fått på plass en panorama-funksjon, som lar deg sette sammen flere bilder ved å bevege telefonen sidelengs. Kameraet greier opp til 240 grader før det sier stopp, og resultatene blir svært gode - og ofte helt fri for tegn på at det er snakk om flere bilder.

Dette er muligens den beste panoramafunksjonen du finner i en mobil i dag.

Oppgradert frontkamera

Frontkameraet har fått en fin oppgradering siden sist. Dette kan nå filme i 720p-oppløsning, og linsen er flyttet til midten av telefonen. Dette gjør at du slipper å holde telefonen skrått når du for eksempel bruker Facetime (videotelefoni).

Totalt sett er kameraet i iPhone 5 svært bra, og stiller seg sammen med forgjengeren som en av de beste kameratelefonene du kan oppdrive i dag.

Flott synkroniseringsløsning

Det er ikke bare selve kameraet som er bra her - Apple har også gjort en bra jobb med programvaren rundt. Har du installert iCloud-programvaren på datamaskinen din dukker for eksempel bildene opp i fotomappen din her uten at du trenger å tenke noe mer over dette. Praktisk!

Hvordan er batteriet?

Apple snakket varmt om batteriet i iPhone 5 da telefonen ble lansert. På papiret skal telefonen greie ti timer surfing via Wi-Fi, åtte timer med samtaler i 3G-nettet og holde ut 225 timer i standbymodus.

I praksis opplever vi imidlertid batteritiden som helt gjennomsnittlig. Vi har hatt fulladet telefon hver morgen, og rundt 10 prosent kapasitet igjen hver kveld.

Den bruker altså ikkemindre strøm enn forgjengeren, og det finnes en rekke telefoner på markedet som gir deg lenger brukstid her - som HTC One S, Galaxy S III og ikke minst Motorola Razr Maxx.

Hvordan er iPhone 5 som telefon?

Apple har tidligere manglet en del funksjonalitet vi er vant til fra andre telefoner, men i iOS 6 har Apple lagt til en del ekstra funksjonalitet. Noe vi personlig har savnet er for eksempel muligheten til å sende en SMS med forklaring når vi avviser samtaler. Dette er på plass nå.

Lydkvaliteten i samtaler er ellers god, og kan også konstatere at det ikke er noen antenneproblemer her, slik det var i de første versjonene av iPhone 4. Lyden er også god når vi bruker det medfølgende håndfrisettet.

Skjermtastaturet er det samme som på alle andre iPhone-modeller, noe som er bra for de som liker det og ikke fullt så bra for de som synes tastene blir for små. Det kan nemlig ikke skiftes ut.

Noen bugs?

Vi har hatt en så godt som problemfri testperiode. Det nærmeste vi kommer en bug er de nevnte tilfellene der skjermen ikke reagerte, men dette har skjedd så sjelden at vi ikke helt greier å irritere oss over det.

Har iPhone 5 noen mangler?

Det er et kjent faktum at iPhone-modellene kommer med en del begrensninger sammenlignet med konkurrentene. Dette blir ønsketekning, men her er ihvertfall det vi savner i iPhone 5:

Minnekortstøtte: iPhone 5 leveres med enten 16, 32 eller 64 GB internminne. Dersom du har tenkt å laste telefonen med musikk og film, ta en del bilder og video og installere avanserte apper, bør du IKKE gå for 16 GB-varianten, da du ikke kan utvide minnet med minnekort.

Micro-USB: Etter fem år har Apple endelig byttet ut tilkoblingspluggen sin. De har imidlertid ikke gjort som alle andre produsenter og valgt den universelle Micro-USB-standarden, men har heller valgt å lage en ny, proprietær standard: Lightning.

HDMI: Du må ha en overgang for å koble telefonen til TV eller prosjektor, av grunnene nevnt over. Overgangen gjør det ikke mulig å speile bildet fra skjermen uansett. Skal du gjøre dette må du kjøpe med Apple-utstyr, nærmere bestemt Apple TV, og bruke funksjonen AirPlay.

Bluetooth: Joda, telefonen har Bluetooth, men den mangler støtte for filoverføring. Dermed kan du ikke enkelt sende et bilde eller en annen fil til en venn på en lett måte..

Låst: Uansett hvordan du vrir og vender på det låses du til Apple-løsninger om du kjøper en iPhone 5. Hvorvidt dette er en positiv eller negativ ting kommer litt an på hvordan du ser på saken. For noen vil det oppleves negativt, mens det for andre vil oppleves positivt.

Er det vits å oppgradere fra iPhone 4S?

For de mest ivrige Apple-entusiastene vil det ikke være noen alternativer til iPhone 5, som samme hvordan du vrir og vender på det er den beste iPhonen til nå - spesielt om du ønsker deg større skjerm og en lettere telefon.

Er du blant disse har du sannsynligvis allerede handlet iPhone 5, og er fornøyd med det.

De vi skriver for her, er imidlertid de som nå sitter og lurer på om de skal oppgradere fra iPhone 4S til iPhone 5.

Om du ikke er opptatt av skjermstørrelsen - eller til og med foretrekker 3,5-tommeren - burde svaret være enkelt.

Joda, du får vesentlig kraftigere maskinvare her, men vi tviler på at du vil legge merke til dette med det første. Vi har etter ett år aldri opplevd at 4S-en vår har oppført seg tregt, og vi mistenker at den vil kunne ta unna alt som dukker opp på App Store uten hikking også i året som kommer.

Siden Apple både har strenge krav til utviklere og legger mye vekt på å tilpasse sin egen programvare til den tilgjengelige maskinvaren, tviler vi også på at du vil møte på mer enn en håndfull apper som greier å utnytte kraften i nykommeren. Forskjellen vil i beste fall føles marginal.

På punkter som lydkvalitet i samtaler og musikkspilling, batteritid og pikseltetthet er telefonene også så godt som identiske.

Når det i tillegg er slik at iPhone 4S har fått nøyaktig samme funksjonalitet som iPhone 5 med den nye iOS 6-versjonen, sitter du igjen med to "skikkelige" argumenter for å oppgradere: Skjermstørrelse og design.

Så er spørsmålet om en halv tomme ekstra skjermareal, 28 gram lavere vekt og et litt annerledes utseende er verdt å punge ut mellom 5000 og 7000 kroner for.

VÅR HELT KLARE ANBEFALING TIL IPHONE 4S-EIERE ER Å LEGGE PENGENE TIL SIDE OG HELLER OPPGRADERER NESTE HØST.

Alternativer med stor forbokstav

Én ting har ikke forandret seg noe særlig siden den første iPhone-modellen kom på markedet:

  • iPhone 5 16 GB: 5190,-
  • iPhone 5 32 GB: 6090,-
  • iPhone 5 64 GB: 6990,-

Når du befinner deg i dette prissegmentet har du samtlige av konkurrentene innenfor rekkevidde, og de fleste av disse koster mindre enn den rimeligste iPhone-utgaven.

Dommen

Dette er gull

Svært god kvalitetsfølelse, lav vekt, god skjerm, bra kamera, god lyd i samtaler og ved musikkspilling, svært brukervennlig, råsterk maskinvare

Dette er tull

Stiv pris, proprietære løsninger, støtter ikke minnekort, mangler NFC, plagsom plassering av høyttaler, halvferdig kartløsning

Hva vi synes

Dersom du skal ha den beste iPhone-modellen på markedet i dag, er det iPhone 5 du skal ha.

I likhet med sine forgjengere er dette en telefon som er fantastisk brukervennlig, den har et tiltalende utseende og kameraet er blant de beste på markedet.

Etter fem år med 3,5-tommere har Apple omsider tatt til vettet og økt skjermstørrelsen. I iPhone 5 får du en halv tomme ekstra å bolte deg på, noe som gir plass til en ekstra rad med ikoner og hakket mer oversikt når du surfer på nett, jobber i kalenderen og annet som ikke egner seg i trange ruter.

Den har også fått Apples A6-systembrikke, som ifølge produsenten skal doble ytelsen sammenlignet med forgjengeren. Ytelsestester viser at de ikke er på dypt vann når de hevder dette.

Samtidig som både skjermstørrelse og maskinvarekraft har blitt oppgradert har Apple greid kunststykket å krympe telefonen. Den er riktignok en drøy centimeter høyere, men den er også tynnere - og vekten er redusert med hele 28 gram - noe du merker godt når telefonen ligger i lommen.

Apple har omsider også kvittet seg med den karakteristiske bunnpluggen de har brukt i produktene sine de siste ti årene. Men istedenfor å gjøre som samtlige av konkurrentene og få på plass den universelle micro-USB-standarden har de smekket inn en ny, proprietær løsning, kalt Lightning.

Går du for denne telefonen er det altså påkrevd med en adapter om du skal bruke tilbehøret du har kjøpt opp gjennom årene.

I bruk føles telefonen akkurat som før, og den nyeste iOS-varianten, iOS 6, byr ikke på noen revolusjonerende forandringer siden sist. Joda, du kan nå avvise samtaler med SMS, du kan lagre nettsider offline og du kan bruke videotelefoni over det vanlige mobilnettet. Men dette er muligheter du har hatt hos konkurrentene i flere år.

Samtidig går utviklingen på Android- og Windows Phone-fronten unna farlig fort, og da må det være lov å etterlyse litt flere nyvinninger fra Apple - også når det kommer til programvarefronten.

Vi sitter likevel igjen med en positivt helhetsinntrykk her, og om du allerede har sansen for Apple kommer du ikke til å bli skuffet av iPhone 5.

Det er imidlertid anbefalt å sjekke ut hva du kan få for tilsvarende og lavere pris hos konkurrentene, for iPhone 5 er per i dag den dyreste telefonen på markedet.