Hva vil de ekstreme islamistene?

Alle «vet» at al Qaeda er ute etter verdensherredømme. Eller?

Foto: Balkis Press (MCT/Bulls)
Publisert

En av de mest utbredte fordommene når det gjelder islam er at «muslimene forsøker å islamisere hele verden».

Veksten av islam fikk mye oppmerksomhet for noen år tilbake da radikale muslimer hevdet at fødselsraten av muslimske barn var så høy at de kunne «islamisere England fra innsiden». I november 2010 hevdet TV 2 at radikale muslimer var på fremmarsj i Storbritannia.

Det er en utbredt tanke at muslimer ikke tolererer andre religioner, og ønsker å islamisere verden. Å føde mange barn skal være en av taktikkene.

Foto: Nathan Laine (IP3/Bulls)

Feil oppfatning

Det hersker bred enighet om at al Qaeda ikke er noen koseklubb, men forskere fra Center for Strategic Communication ved Arizona State University mener likevel at den allmenne oppfatningen av gruppa er en smule feil, melder forskning.no.

Forskergruppen har analysert mer enn 2000 propagandautsagn fra terroristorganisasjonen mellom 1998 og 2011, inkludert 1500 sitater fra Koranen. Forskerne har også studert de forskjellige kapitlene hvor setningene er skrevet ned.

Det viser seg at de fleste av utsagnene handler om å klare seg igjennom harde tider og opprettholde tro og håp når fiender av islam angriper.

Viktig å «drepe de vantro»?

Et av utdragene fra koranen som ofte blir referert til i forbindelse med å forsvare islam er det såkalte sverdverset , hvor det tilsynelatende oppfordres til «å drepe de vantro».

På engelsk er det oversatt til ««Slay them wherever you catch them». Men setter man utdraget i sin rette kontekst, får det en ganske annen mening:

«Fight in the cause of God those who fight you, but do not transgress limits; for God loves not transgressors. And slay them wherever you catch them, and turn them out from where they have turned you out; for tumult and oppression are worse than slaughter... But if they cease, God is Oft-forgiving, Most Merciful... If they cease, let there be no hostility except to those who practice oppression». (2:190-193).

Foto: EPA/César De Luca

Forskerne ved Center for Strategic Communication ble også forbauset over hvor sjelden sverdverset ble brukt, ifølge undersøkelsene bare tre ganger.

- Vi var forbløffet over den svært begrensede bruken av sverdverset. Den allmenne oppfatningen sier at islamister er oppsatt på verdensherredømme og dette verset er rettferdiggjørelsen. Vi fant at det var ubetydelig, sier forsker Bennett Furlow i en pressemelding ifølge nettsiden.

Budskapet ekstremistene egentlig har, ifølge gruppen, er at det islamske samfunnet er under beleiring, og at Gud vil forsvare de som har tro og mot.

Viktig med riktig kommunikasjon

Selv om forskerne kommer frem til at oppfatningen av al Qaeda i denne sammenhengen ofte ikke er riktig, slår de fast i konklusjonen at islamistiske ekstremister ikke er skikket til å beskytte muslimer. De mener resultatene er viktig i forhold til kommunikasjon rundt islam og ekstremisme, ikke minst når det gjelder å motvirke ekstremistenes innflytelse på folk.

- Hvis vi prøver å portrettere dem som onde erobrere når deres publikum ser dem som beskyttere og forkjempere, ødelegger det vår troverdighet og gjør kommunikasjonen vår mindre effektiv, sier Steve Corman, en annen av forskerne bak studien.

Forskerne foreslår fire råd når de gjelder omtalen av muslimske ekstremister, som forskning.no har oversatt til norsk. Her er punktene:

  1. Dropp utspillene om at islamistiske ekstremister søker verdensherredømme
  2. Fokuser på å undersøke og svare på påstander om diskriminering og undertrykkelse
  3. Framhev alternative løsninger som ikke innebærer vold
  4. Avslør at bildet av ekstremistene som forsvarere og beskyttere er feil. Forskning viser at militante ekstremister med tilhørighet til al Qaeda har 38 ganger større sannsynlighet for å drepe en muslim enn en vestlig.

Denne saken ble første gang publisert 12/07 2012.

Les også