Hva skjedde i 2010?

Veldig mye drit. Er det rart vi drikker?

Publisert

Fra 2010 husker vi jordskjelv, askeskyer, rockedødsfall, skandinavisk terror, vuvuzelaer og nyinnspillingen av «We Are The World».

Hey, ho, here we go: Året begynner med årets (om mulig) minst viktige hendelse: Brumunddal får bystatus!

Den 4. januar blir verdens høyeste bygning — hotellet Burj Khalifa i Dubai — offisielt åpnet. (Fun fact: Burj Khalifa kan romme 35 000 mennesker. Det er nesten fire ganger så mange som innbyggertallet i Brumunddal).

Orkaner har vært det hippeste naturfenomenet fra Moder Jord de siste årene, men i 2010 begynte hun å kjøre på med jordskjelv. Et av de dødeligste noensinne fant sted i Haiti den 12. januar. Skjelvet målte 7,0 på Richters skala, drepte 230 000 mennesker og etterlot seg en hel nasjon i ruiner.

Skjelvet fører også til at velfødde pop-musikanter ser muligheten til å vaske sine akk, så møkkete fingre ved å spille inn noen allsangsvisker som først og fremst setter musikerne i et bedre lys, men som også gjør at de slipper å bruke sine egne penger til å hjelpe jordskjelvrammede (til det har vi jo kjøpesterke fjortiser). I USA spilles «We Are The World» inn på nytt, mens krangelen om helsereformen dras inn i det nye året.

Det fightes så busta fyker om hvorvidt folk bør få helseforsikring uten at det koster dem fletta. Ironisk nok er det de med skjevest tannstilling og mest fett rundt hjerterota som protesterer hardest mot forslaget.

27. januar setter Steve Jobs og Apple en ny spiker i kista for bladbransjen ved å introdusere iPad. Nok en gang blir undertegnede overbevist om at Jobs ønsker å styre et teknologisk verdensherredømme og at verden vil huske ham som Satan om 400 år (journalistens mening er ikke nødvendigvis forenlig med magasinets, red.anm.).

Foto: Illustrasjonsfoto

Kunst når nye høyder i 2010 (i hvert fall prismessig). Det settes ny verdensrekord i kunstsalg på auksjon da skulpturen «L’Homme qui marche I» av Alberto Giacometti blir solgt for 65 millioner pund i London den 3. februar. Og det settes et nytt et-eller-annet i norsk musikkhistorie tre dager senere da Didrik Solli-Tangen — av alle — er personen de norske TV-titterne stemmer frem fra den skreddersydde deltagerlista til Melodi Grand Prix.

I februar arrangeres også vinter-OL i Canada. Norge vinner som vanlig alt (bare overgått av USA, Tyskland og Canada), og curling blir som vanlig den nye folkesporten.

27. februar — mens Norge curler seg til en sølvmedalje — viser Moder Jord på ny vrede i Chile og serverer det største jordskjelvet noensinne målt (8.8 på Richters skala). Det skaper en enorm tsunami over Stillehavet, og 497 personer mister livet.

Oscarutdelingen den 7. mars byr på en liten overraskelse da jokeren «The Hurt Locker» stikker av med prisen for beste film og beste originalmanus, og filmens regissør Kathryn Bigelow blir den første kvinne som får Oscar for beste regi.

Den 23. samme måned blir et sør-koreansk skip senket og 46 personer blir drept. Et lite øyeblikk er vi sikre på at Nord-Koreas stolte verdensleder Kim Jong-Il vil klikke i vinkel og fyre av noen raketter da en uavhengig granskningskommisjon kommer frem til at Nord-Korea står bak. Men Nord-Korea bare nekter, og hendelsen glemmes raskt.

Spekuleres gjøres det også da den polske presidenten Lech Kaczynski og 96 andre (flere av dem sentrale maktpersoner i Polen) omkommer i en flystyrt over vest-Russland 10. april. Riktignok skyldes krasjet høyst sannsynlig tykk tåke, i hvert fall ifølge etterforskningskomiteen som ble ledet av troverdigheten selv; Vladimir Putin.

Så - etter enda et jordskjelv, som tar livet av minst 2000 mennesker i Kina, sier den lutfattige sagaøya «fuck you» til resten av Europa den 14. april og fyrer av en vulkan som skaper en askesky over store deler av Nord-Europa. Eyjafjallajökull opplever å bli stavet på flerfoldige måter i europeisk presse, og nordmenn flest er sinte fordi de ikke får dratt på ferie. Som om ikke det er nok, eksploderer oljeriggen «Deepwater Horizon» i Mexicogolfen den 20. april og forårsaker det største oljeutslippet i historien. I England dør Malcolm McLaren; mannen som er viden kjent for å være arkitekten bak punkbevegelsen på 70-tallet.

Fortsatt er verden i økonomisk krise, og mens det settes ny verdensrekord i kunsthandel på auksjon (litt over 66,8 millioner pund for «Desnudo, hojas verdes y busto» av Pablo Picasso), innfører Hellas en streng regulering for å få den økonomiske situasjonen under kontroll. Jevnlig oppstår demonstrasjoner og opprør i Athen, og nordmenn legger sydenferien til de greske øyer for å benytte seg av situasjonen.

Den 7. mai kommer forskere frem til at neandertalere antageligvis har pult med mennesker, noe som kan ha skapt hybrider, og vips - mysteriet John Arne Riise er løst.

To store flykræsj i mai — ett i Libya og ett i India — tar livet av til sammen 264 personer, og i junaiten inntar tungmetallens gudfar, Ronnie James Dio, den store rockbula i himmelen, mens Dennis Hopper høyst sannsynlig havner på et horehus i helvete.

31. mai blir seks sivile skip med 680 pro-Palestina-aktivister — deriblant tre nordmenn og den svenske forfatteren Henning Mankell — bordet i internasjonalt farvann av israelske spesialstyrker. Skipene var på vei til den blokkerte Gazastripen med nødhjelp, og ni tyrkiske aktivister blir drept. FN fordømmer bordingen, og den var i sannhet skremmende, dog kanskje ikke overraskende fra Israel sin side. Det som derimot virkelig er overraskende, og kanskje enda mer skremmende i lengden, er at det «uavhengige» nyhetsbyrået Reuters sensurerer sannheten og beskjærer bildene fra aksjonen — slik at våpen som aktivistene hadde, ikke er synlige.

10. JUNI SLÅR endelig Harald Zwart igjennom internasjonalt med premieren på nyinnspillingen av «Karate Kid». I 2010 var det også fotball-VM i Sør-Afrika, og Norge glimret som vanlig med sitt fravær. Vuvuzelaen tok uoffisielt over statusen til didgeridoo som verdens mest irriterende instrument, og Spania vant fortjent hele greia ved å slå Nederland 1–0 i finalen.

19. juni vant også Daniel Westling den svenske kronprinsesse Victoria i et bryllup i Stockholm, og dermed fortsetter den skandinaviske trenden med å blande blått blod med partyblod som aldri i livet ville slått negativt ut på en dopingtest under Tour de France; som for øvrig ble vunnet av Alberto Contador senere denne sommeren.

Og mens tre personer mistenkt for å ville gjennomføre terroraksjoner, blir arrestert i Norge, blir over 300 medlemmer av mafiaorganisasjonen ‘Ndrangheta arrestert i Italia i juli. Omtrent samtidig dør den amerikanske tegneserieforfatteren — mannen bak «American Splendor» — Harvey Pekar.

Denne opplysningen står det ikke noe om i noen av de over 90 000 hemmeligstemplede rapportene om krigen i Afghanistan som Wikileaks lekker ut til offentligheten den 25. juli. Men nyheten om disse rapportene gjør at vi mer eller mindre overser den enorme oversvømmelsen i Pakistan som rammer over en million mennesker og tar livet av 1600. Det er uvisst hvor mange av disse som er blant de 500 millionene som på det tidspunktet er brukere av Facebook.

August er en daukjedelig måned, så nå kan vi benytte muligheten til å si at elektropop fortsatt dominerer musikkbildet (selv om Iron Maiden ga ut et knallalbum — «The Final Frontier»), og at Trond Giske antagelig fikk sin lenge etterlengtede utløsning da «Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock» alias Rockheim åpnet i Trondheim.

19. august «forlater» også de «siste» amerikanske kampstyrkene Irak. De 50 000 soldatene som er igjen skal «bare» drive med «opplæring».

10. september opplever vi den første internasjonale terroraksjonen på skandinavisk jord på lang, lang tid. I et patetisk forsøk på å lage en brevbombe, klarer den enbeinte tsjetsjensk-belgiske Lors Doukaiev å sprenge seg selv på Hotel Jørgensen i København. Han kommer unna med små, betydningsløse skader, og blir tatt av politiet kort tid etter.

24. september kommer den etterlengtede oppfølgeren «Wall Street: Money Never Sleeps», men dessverre skuffer den fryktelig.

Norge kranglet med Kina om fisk og handelsavtaler i begynnelsen av oktober. Kina ble nemlig litt gretne over at Nobelkomiteen (som skal være uavhengig av norsk politikk) ga fredsprisen til menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo. Plutselig måtte Norge et lite øyeblikk, på vegne av Nobelkomiteen, tenke seg litt om hvorvidt utdelingen egentlig var særlig fordelaktig for landet. Men vi kom frem til at Kina var barnslige, og ble minnet om at vi hadde samme krangelen i 1935. Den gangen ga vi fredsprisen til den tyske pasifisten Carl von Ossietzky, og plutselig ville ikke Hitler kjøpe fisken vår.

Etter 69 dager, den 13. oktober, var endelig 2010s største såpeopera over. De 33 gruvearbeiderne som har vært stengt inne i ei gruve i Chile kommer seg endelig ut og oppdager at de er rockestjerner. Alle fra presidenten til brilleprodusenten Oakley vet å benytte seg av produktplasseringen idet hele verden (bortsett fra de 2000 som årlig dør i gruvene i Kina) følger med.

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2011.

Les også