Hva skal tvillingene hete?

Tvillingforeldrene holder tett om hva Danmarks nye prins og prinsesse skal hete, men det stanser ikke spekulasjonene.

Foto: (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Selv om de små bare er henholdsvis nummer fire og fem i tronfølgen, har det danske kronprinsparet tidligere vist at de er opptatt av å følge kongelig tradisjon og kutyme når det gjelder navnevalg.

Da Frederik og Mary i oktober 2005 fikk sin første sønn, ventet alle at han ville få navnet Christian – og ingen ble skuffet. Helt fra 1513 og fram til dronning Margrethe besteg tronen i 1972 het de danske kongene annen hver gang Christian og Frederik. Det har også vært tradisjon at alle danske prinser har fått et av disse navnene.

Minst fire navn
Både kong Haakon og kong Olav var født danske prinser, og begge hadde både Christian og Frederik blant sine navn. Olav het opprinnelig Alexander Edward Christian Frederik, mens Haakon VII var døpt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel.

En annen dansk tradisjon er at prinser og prinsesser får (minst) fire navn – i hvert fall de som er nærmest i arverekkefølgen. Dronning Margrethes to sønner heter Frederik André Henrik Christian og Joachim Holger Valdemar Christian, og begge har holdt seg til fire navn for sine barn.

Får farens navn?
Kronprinsparets to eldste barn er døpt Christian Valdemar Henri John og Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, mens Joachims tre gutter heter Nikolai William Alexander Frederik, Felix Henrik Valdemar Christian og Henrik Carl Joachim Alain. Sistnevnte er for øvrig den eneste av dronningens sønnesønner som verken har kongenavnet Christian eller Frederik.

Det er altså god grunn til å anta at de små tvillingene vil få fire navn hver, og at den lille prinsen får et kongenavn blant sine fire. Og siden hans eldre bror heter Christian, er det grunn til å anta at et av de fire navnene blir Frederik.

Ingrid er opptatt
Kronprins Frederik (42) og kronprinsesse Mary (38) har også vært flinke til å oppkalle etter barnas besteforeldre. Prins Christian bærer navnene til både morfar John og farfar Henri (prins Henriks fødenavn), mens prinsesse Isabella er oppkalt etter mormor Henrietta, farmor (dronning) Margrethe og oldemor (dronning) Ingrid.

Apropos dronning Ingrid – kronprins Frederik skulle nok kanskje oppkalt datteren etter sin kjære bestemor, men det er utenkelig at dette navnet velges som ”hovednavn”, siden det norske kronprinsparet allerede har kapret det navnet.

To skandinaviske prinsesser med samme navn i samme generasjon er utenkelig. Det kan imidlertid ikke utelukkes at den danske kronprinsen bruker anledningen til å markere sterke vennskapsbånd med sine kongelige kollegaer og gode venner i Norge og Sverige, ved å flette inn navn som Victoria, Haakon eller (kanskje mer sannsynlig) Magnus blant navnene de små skal få.

Dåp rundt påsketider
Hvis kronprinsparet kikker bakover i den danske kongerekken, finnes det en rekke historiske navn de kan trekke fram i lyset. Danskene har hatt sju konger ved navn Erik, seks het Knud, fire Valdemar, mens navnene Harald, Svend og Christoffer alle har vært i bruk tre ganger.

Blant kvinnenavnene står Louise sterkt, både kronprinsens tippoldefar (Christian IX) og tippoldefar (Frederik VIII) hadde dronninger ved det navnet, mens oldefar (Christian IX) var gift med dronning Alexandrine. Eller får danskene kanskje en liten prinsesse Margrethe - oppkalt etter farmor?

De som er nysgjerrige på hvilke navn Danmarks nye prins og prinsesse får, må nok smøre seg med tålmodighet. Tradisjonen tilsier at navnene først blir offentlig kjent under selve dåpen, og den finner nok ikke sted før ved påsketider.

4017

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2011.

Les også