Hunder kan lese menneskelige følelser

Forskere har bevist at hunder kan kategorisere ulike menneskelige sinnsstemninger internt.

Publisert

(SIDE2): Nå har forskere én gang for alle bevist at hunder faktisk kan gjenkjenne forskjellige sinnsstemninger hos mennesker, melder Reuters.

Forskerne har funnet ut at ved å kombinere informasjon fra forskjellige sanser, skaper hunder mentale forestillinger av positive og negative følelser hos mennesker. 

Ifølge Kun Guo ved University of Lincoln's School of Psychology, har tidligere studier vist at hunder kan skille mellom forskjellige menneskelige sinnsstemninger ved hjelp av for eksempel ansiktsuttrykk, men dette er ifølge forskerne ikke det samme som følelsesmessig gjenkjennelse. 

Teamet som gjennomførte forskningseksperimentet presenterte 17 utrente hunder med bilder og lyd som formidlet enten positive eller negative emosjoner hos både mennesker og hunder. 

- Vi fant ut at hundene så lenger på positive ansikt når de hørte positive lyder - både hos mennesker og hunder. Når de hørte negative lyder, så de lengre på negative, sinna ansikter, sier Natalia De Souza Albuquerque, som er doktorgradsstipendiat i psykologi. 

Studien viser at hunder kan integrere to ulike kilder til sensorisk informasjon og gjøre dem om til en oppfatning av følelser hos både mennesker og hunder. Det vil si det samme som at hunder har evne til å kategorisere emosjonelle tilstander internt. Hos dyr er dette en evne som bare tidligere har vært bevist hos primater. 

Tidligere har det blitt bevist at hunden virkelig er menneskets beste venn. Den elsker deg nemlig fem ganger høyere enn katten din. I flere tilfeller gjelder dette også motsatt vei, da 38 prosent av alle hundeeiere i USA oppgir at de liker hunden sin bedre enn de liker partneren

Denne saken ble første gang publisert 20/02 2016.

Les også