Hunden Iris «Fra bølle til bestevenn»

Iris fikk til det eksperten mente var umulig

Line og Mikkel ble fortalt at Border collien Iris, aldri kom til å klare å konkurrere i Agility. Hennes atferdsproblemer bød på utfordringer for ekteparet. Slik går det med Iris «Fra bølle til bestevenn» i dag.

STOLT: I dag er matmor og matfar glad for at de jobbet imot utfordringene. Da håpet var borte, samlet ekteparet energi og tålmodighet. De kjempet videre for målet deres. De ønsket å beholde Iris. De ønsket at hun skulle klare og elske å konkurrere.
STOLT: I dag er matmor og matfar glad for at de jobbet imot utfordringene. Da håpet var borte, samlet ekteparet energi og tålmodighet. De kjempet videre for målet deres. De ønsket å beholde Iris. De ønsket at hun skulle klare og elske å konkurrere. Foto: Privat
Publisert

– Jeg hadde alltid et ønske om hund. Jeg var alltid bestemt på at jeg skulle få meg hund i fremtiden. Da jeg var ferdig å studere, fikk jeg virkeliggjort den drømmen, forteller matmor Line Einvik Stryker (27 år) til Klikk.no.

Som 21 og 28 år gammel fikk Line og ektemannen Mikkel Einvik Stryker (35) sin første hund, Pelle. Senere ønsket de enda en gårdshund som kunne holde Pelle med selskap. De ga henne navnet Aiken. Deres ønske var å trene opp hundene til å konkurrere i Agility.

Da Pelle var tre år og Aiken var kun fem måneder, skjedde det noe som snudde livet til ekteparet på hodet.

GÅRDSHUND: Line og Mikkel sine første hunder var Pelle og Aiken som de dessverre mistet til en brann i hjemmet deres.
GÅRDSHUND: Line og Mikkel sine første hunder var Pelle og Aiken som de dessverre mistet til en brann i hjemmet deres. Foto: Privat

2018, Drøbak: Line og mannen hennes var på jobb. Hundene var alene hjemme i leiligheten deres som lå i etasjen under Mikkels fars hus. Dette var ikke uvanlig for hundene, men en dag skjedde det noe uventet.

Mikkel ringte kona gjentatte ganger på jobb. «Jeg er på jobb, jeg gidder ikke å svare nå», tenkte hun. Telefonen fortsatte å ringe.

Agility er for alle hunder, både rasehunder og blandingshunder!

Agility er en av verdens mest populære hundesporter og den startet som pauseunderholdning under Crufts, verdens største hundeutstilling, i 1978.

En agilitybane inneholder forskjellige hinder som hopp, tunneler, slalåm, balansebom, møne og vippe.

I en konkurranse er målet å komme seg gjennom banen på kortest mulig tid uten feil. Banen er aldri den samme og det er dommeren som står for designet.

Agility kombinerer fart og godt samarbeid mellom hund og fører. Hundene løper løs og tas gjennom banen av føreren ved hjelp av kommandoer, tegn og bevegelser.

Kilde: Norsk Kennel Klubb

Se mer

Da skjønte Line at noe var galt. Hun svarte Mikkel og fikk sjokkbeskjeden:

– Det brenner i hele leiligheten vår.

Line hadde fortsatt håp om at hundene sto til å redde, men dessverre endte det ikke slik.

Huset var ikke til å redde. Hundene og hjemmet deres ble brått fratatt dem.

– Det var helt grusomt. Utrolig trist. Hundene betydde alt for oss, det andre var jo bare gjenstander vi kunne erstatte, sier Line opprørt.

Atferdsproblemer

Kort tid senere ønsket ekteparet en ny hund. Det var en stor del av hverdagen deres. De så frem til å få litt hundeglede inn i livet deres igjen. De tittet litt på gårdshund, men savnet etter Pelle og Aiken var for stort.

De tittet på Border collie. De er kjent for å være konkurransedyktige hunder som presterer bra i Agility. Valget falt på Border collien Iris. I dag er hun tre år gammel og veier litt over 20 kg. Lite visste ekteparet at fremtiden med Iris bar på uventede utfordringer.

Iris blir ofte definert som en stresset Border collie med et sterkt gjeterinstinkt. Det har ikke alltid vært lett for Line og Mikkel å roe henne ned.

Det ble utfordrende å gå tur. Iris utagerte så fort noen passerte forbi, eller kjørte forbi med sykkel eller bil. Hun gjorde aldri noe. Men hun ble veldig stresset og bjeffet mye.

BORDER COLLIE: Da ekteparet skulle få sen ny hund falt valget på Border Collien Iris. Fremtiden med henne bar preg av større utfordringer enn ventet. Hun var veldig stresset og det hendte at hun kunne utagere.
BORDER COLLIE: Da ekteparet skulle få sen ny hund falt valget på Border Collien Iris. Fremtiden med henne bar preg av større utfordringer enn ventet. Hun var veldig stresset og det hendte at hun kunne utagere. Foto: Privat

– Vi var hos flere atferdsspesialister og ba om hjelp. Den ene adferdsspesialisten mente at de aldri kom til å klare å håndtere Iris og ville derfor ikke hjelpe dem. Adferdsspesialisten fortalte også at hun aldri kom til å klare å konkurrere med det høye stressnivået hun hadde. Agility lå ikke i fremtiden til Iris, forteller Line.

– Det var utrolig trist å høre. Jeg fryktet at det stemte. Mitt store ønske var å ha en hund jeg kunne konkurrere med, legger hun til.

De nådde et punkt hvor de prøvde å returnere Iris til oppdretteren sin. Håpet ble borte.

– Vi hadde nettopp vært hos den siste atferdsspesialisten. Vi dro på ferie i to uker hvor oppdretter passet på Iris. Da vi kom tilbake foreslo vi at de skulle ta vare på henne fordi vi ikke klarte det. Vi trodde alt håp var borte. Men etter en stund kom vi og oppdretteren frem til at vi skulle prøve hardere, være tålmodige og gi det litt tid, forteller Line.

Les også: Sjekk om du er en av dem som kan ha hund

HUNDEGLEDE: I dag er Line og Mikkel veldig glad for at de var tålmodige og jobbet med utfordringene med Iris. De ville aldri vært foruten henne i dag.
HUNDEGLEDE: I dag er Line og Mikkel veldig glad for at de var tålmodige og jobbet med utfordringene med Iris. De ville aldri vært foruten henne i dag. Foto: Privat

Siste redning

Ekteparet bestemte seg for å bli med på NRK serien «Fra bølle til bestevenn» i 2020. Det var deres siste håp om å forbedre atferden til Iris.

Line mimrer tilbake til sommeren rett før Iris var med på NRK-programmet. Da var det mye fint vær. Men det var ikke mulig for ekteparet å gå tur med henne fordi hun utagerte på alle som gikk forbi. Gjeterinstinktet tok over.

Etter serien har Line og Mikkel fått en helt ny hverdag med Iris. Tanken på å returnere henne, eller selge henne har aldri slått de i nyere tid.

– I dag er hun en helt annen hund. Nå kan vi gå tur i skogen uten å være redd for noe. Vi følger alltid med på omgivelsene rundt oss. Dersom vi ser at det er en situasjon hvor hun kan finne på å bjeffe så går vi litt ut av stien og roer henne ned, forteller Line.

– Vi hadde et problem med at vi ikke kunne gå langs bilveier fordi det stresset hennes. I dag kan vi det. Vi ser at hun fremdeles har litt mye stress i seg. Det hender at hun bjeffer litt. Men vi har det mye mer under kontroll, legger hun til.

AGILITY: Målet til Line var å ha en hund hun kunne konkurrere i agility med. En atferdsspesialist mente at det ikke var mulig på grunn av Iris sitt høye stress nivå. I dag konkurrerer Iris i agility. Matmor og matfar er veldig stolt av det hun har fått til.
AGILITY: Målet til Line var å ha en hund hun kunne konkurrere i agility med. En atferdsspesialist mente at det ikke var mulig på grunn av Iris sitt høye stress nivå. I dag konkurrerer Iris i agility. Matmor og matfar er veldig stolt av det hun har fått til.

Etter deltakelsen i TV-programmet var Iris litt over ett år gammel. For å konkurrere i Agility er man nødt til å være ett og et halvt år gammel. På grunn av hennes høye stressnivå var de nødt til å vente til Iris ble nesten to år gammel før hun debuterte.

Line begynte å trene Agility med Iris. De startet med å trene på inne-bane hvor det ikke var andre hunder til stede. Gjeterinstinktet var fremdeles stort på de andre hundene på banen.

– Vi var nødt til å bygge opp interessen hennes. Vi var nødt til å få henne til å tenke at Agility er det kuleste i hele verden. Det har vi fått til. Nå trener vi både inne og ute med andre hunder til stede. Det eneste hun tenker på da er at vi skal trene. Hun elsker det. Det er fint å se hvor mye glede det har gitt henne, forteller Line.

Les også: - Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la barn og hund være alene sammen

En ny hverdag

Etter ett år med mye trening debuterte Iris i Agility i Drøbak i fjor. Der var hundetrener Maren Teien Rørvik til stede.

– Da sto vi begge to med tårer i øynene da hun kom frem til mål. Det var ikke et feilfri løp. Men det var en seier i seg selv at hun klarte å starte og fullføre konkurransen. Jeg tenkte tilbake på atferdsspesialisten som sa at hun aldri kom til å klare å gå Agility, og nå klarte vi det, sier Line stolt.

I dag konkurrerer Iris i klasse én som er den ferskeste klassen. Matmor har et håp om å komme til VM en dag, men vil satse mer på NM-seier foreløpig.

– Mitt største mål er å komme til VM. Jeg ser at Iris fortsatt er veldig stresset. Hun er ikke like mye stresset på Agility banen, men hun er en stor hund som taper litt fart i svingene. Jeg vet ikke om vi klarer å komme til VM med henne, men kanskje NM en dag, fniser hun.

Agility har blitt det beste Iris vet om. Det er en stor interesse hun deler med matmor. De prøver å delta på så mange konkurranser de har mulighet til. Iris har klart å få noen førsteplass i klasse én, og jobber frem til å rykke opp til neste klassen.

– Agility er ikke så lett. Det er mange kompliserte regler. Det hender at hun blir disket. Det kan skje hvis man hopper feil vei i hinder. Men vi er veldig fornøyde med fremgangen, og jobber oss videre.

TAKKNEMLIG: I dag er de veldig takknemlige for å ha Iris. De ønsker å vise at til tross for utfordringer og motgang så kan man jobbe seg gjennom motbakken med litt ekstra tålmodighet. De er stolt av Iris.
TAKKNEMLIG: I dag er de veldig takknemlige for å ha Iris. De ønsker å vise at til tross for utfordringer og motgang så kan man jobbe seg gjennom motbakken med litt ekstra tålmodighet. De er stolt av Iris. Foto: Ida Fredrikke Olsen

– Hun er ganske stor for å være en tispe. Det er både en fordel og ulempe når man konkurrerer i Agility. Hun er såpass høy at hun ikke velter hindrene så lett. Men størrelsen gjør at hun bruker litt lang tid rundt svingene, forteller matmor.

Line er veldig takknemlig og fornøyd med at hun ikke ga opp på Iris, og at de har fått den fremgangen de har frem til nå.

– Jeg kan fortsatt få meldinger av folk med hund som sliter med lignende atferd. Da vil jeg si at det er viktig å smøre seg med god tålmodighet. Det er mye trening. Det er viktig å være trygg på seg selv, og vite at det man gjør er riktig.

– Det er tøft å stå i det. Jeg skal ærlig innrømme at jeg har felt mange tårer over Iris. Men det er absolutt verdt det, innrømmer hun.

Følg Iris sin fremgang på Instagram her: Iris the Border Collie

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2021.

Les også