- «Hundehviskeren» mishandler dyrene
Dyrevernsorganisasjon mener kjendisdressøren påfører hunder frykt og smerte.

(SIDE2): - Vår hovedkritikk er at han benytter seg av straff for å moderere oppførselen. Forskning viser at dette er galt, sier Live Kleveland, informasjonsansvarlig i Dyrevernsnemda, til Side2.
Cesar Millan (43), kjent fra TVNorge-programmet, «Hundehviskeren», er en populær karakter både i hjemlandet, USA, og ellers i verden. Den velkjente forfatteren og TV-personlighetens dressurmetoder er både hyllet og kopiert, og tusener har sett hvordan han har fått en ulydig hund til å adlyde det eieren befaler.
Flere dyrevernsorganisasjoner er derimot ikke like positive til måten Millan driver dressur på, og Dyrevernsnemda advarer mot å ta i bruk metodene til den populære TV-kjendisen.

- Påfører hunder frykt og smerte
Hun mener at den beste måten å dressere en hund på er å skape et positivt samspill mellom menneske og kjæledyret.
- Han har brukt metoder som påfører hunder frykt og smerte. Det er veldig negativt og ikke nødvendig for å få hunden til å gjøre det den skal, sier Kleveland, som mener at en del av det Millan foretar seg på hundene kan klassifiseres som dyremishandling.
- Ja, enkelte av hans metoder er det. Det er ikke alt han gjør som er dyremishandling, men noe av det. Jeg vil fraråde fra å benytte seg av hans metoder.
Dyreverneren anbefaler heller at man ser på metoder som bygger på det norske forskere har funnet ut fungerer på disse dyra, og trekker fram forfatteren og hundeskoleeieren Turid Rugaas som et eksempel på en internasjonal anerkjent dressør fra Norge som benytter seg av taktikker som Dyrevernsnemda støtter opp om.
- Forskning viser at hunder er ekstremt sosiale dyr som ikke trenger en dominerende sjef. I flokken deler gjerne flere hunder på lederposisjonen i ulike sammenhenger. Om et menneske prøver å være Alfahannen med straff og dominans så vil ikke han eller hun oppnå tillit og respekt fra hunden.
- De følger kjærlighet og ikke dominans, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Kan føre til atferdsproblemer senere i livet
Også i USA er det mange som har stilt seg kritisk til Millans metoder. Bruk av strømførende halsbånd, slag og spark er noe av det kjendisen, som ved flere anledninger har gjestet Norge, har blitt mistenkt for å ta i bruk.
Dette ser vi imidlertid lite av når en smilende Millan dresserer de umulige hundene på skjermen.
- Bruk av hans metoder kan føre til at hunden blir ulykkelig og ikke har det godt. Det kan også føre til atferdsproblemer senere i livet. Faktisk så kan tillitsforholdet blir ødelagt mellom hunden og mennesket. Det kan få katastrofale følger fordi tillit er viktig.
Milans bruk av halsbånd for å dressere de ulydige hundene er ett av problemene Kleveland trekker fram.
- Et typisk eksempel på noe som ikke er bra er å bruke halsbånd når man skal dressere. Norsk forskning viser at flertallet av norske hunder har kroniske halsskader på grunn av uvettig bruk av halsbånd. Vi oppfordrer folk til å bruke sele, sier hun.
Millan har selv kommentert kritikken på sin egen hjemmeside.
- Er du suksessfull i feltet ditt så vill du alltid få kritikk. Jeg bare overser dem. Jeg tror at årsaken til at jeg er suksessfull er at folk har tatt i bruk mine metoder og de har fungert og de har fortalt det videre til andre. Jeg tror ikke folk ville fortsatt å kjøpe mine bøker eller sett på mine TV-program om det ikke var noe i det, skriver han.
- Jeg vet at noen har spredd rykter om at jeg fysisk mishandler hunder, noe som jeg synes er frastøtende. Jeg mener at man noen ganger må komme med en fysisk korreksjon med en hund, men det er fordi hunder responderer med alle sine sanser, inkludert berøring, skriver han videre.
- Ikke ta hunden i nakken
Det er usikkert hva Millan mener med «fysisk korrekt», men Kleveland mener det eksisterer en misoppfatning av hunder og dens væremåte og at dette er en av bidragsyterne til at mange opplever det som problematisk å få hunden til å adlyde.
- Når de leker eller kommuniserer så kan de se noe dominerende ut, men det er deres måte og snakke på. Det kan være et mobbeoffer i gruppa, men da er det på grunn av at noe ikke fungerer som det skal, sier hun og påpeker at man aldri skal straffe hunden, men heller vise dyret hvordan ting egentlig skal gjøres.
- For eksempel om en ulydig hund løper rett ut i gaten, så skal man ikke gå ut i veien og ta den i nakken. Man skal føre den pent og kjærlig tilbake til veikanten og la den gå ved benet ditt og rose den underveis, tipser Kleveland.

- Problemet er som oftest ikke hunden
Mange av hundene Millan dresserer ser ut til å være hunder som sliter spesielt mye med å oppføre seg på tilfredsstillende måte. Eierne av disse hundene har ofte prøvd mye for å få kjæledyret til å adlyde, uten hell, og Milan beskrives ofte som eiernes siste utvei for å få skikk på hunden.
Kleveland opplyser om at man ikke trenger å ta i bruk voldsomme metoder selv på de mest ulydige hundene, og får man ikke samspillet med hundene til å fungere må man heller tenke litt annerledes enn man har gjort tidligere.
- Om hunden er veldig vanskelig må den avlæres og trenes på nytt. Problemet er som oftest ikke hunden, men eieren og årsaken til dette er grunnleggende misoppfatninger som gjør at hunden mister tilliten.
Et seriøst kurs som baserer seg på metoder som tar i bruk teknikker som er blitt metodisk vurdert er det Kleveland anbefaler fortvilte hundeeiere.
- De aller fleste hunder kan man få til å adlyde. Det er håp for 99 prosent av alle hunder, men det kan av og til kreve mye av eieren. Eieren må innse at han eller hun har vært en dust og det kan være ubehagelig. Og så må man søke hjelp.
Kleveland understreker imidlertid nok en gang at suksessraten er høy.
- Sjansene for at man lykkes er stor. Hunden vil alltid være interessert i og samarbeide.
LES OGSÅ DISSE SAKENE: