- Hun er en helt normal baby

Roona (21 mnd) rørte en hel verden med sin kamp mot vannhodet. Se hvordan hun ser ut i dag.

Publisert

(SIDE2): Roona Begum, den lille jenta i India med det enorme vannhodet, rørte skarer av folk etter at en fotograf fra nyhetsbyrået AFP tok bilder av henne som ble publisert over hele verden.

Norske Nathalie Krantz (20) gjorde noe med følelsene, og begynte en innsamling på insamlingsportalen MyGoodAct der hun fikk oppfølgingshjelp fra stifteren, Jonas Borchgrevink, også han norsk.

- Dette er første gang vi har opplevd en så stor viral innsamling. Det har blitt skrevet om innsamlingen i over 50 land og vi har blitt nevnt mer enn 200 ganger i ulike aviser verden over. Det er helt fantastisk! Sier MyGoodAct-sjef Jonas Borchgrevink til Side2.

Fikk beskjed da hun ble født
Foreldrene til Roona fikk beskjed om at hun ville trenge medisinsk oppfølging da hun ble født. Som regel er hydrocephalus eller vannhode «enkelt» å behandle når det oppdages.

Men hennes 18 år gamle far, Abdul, tjente bare noen få kroner dagen som mursteinsmaker og hadde ikke mulighet til å betale for behandling på et sykehus.

Håpet på et mirakel
- Vi tok henne derfor med hjem og ba om et mirakel, har han sagt. Og således vokste hodet til groteske dimensjoner.

Gjennom MyGoodAct kom det inn tusenvis av kroner, og samtidig med at flere og flere medier tok opp Roonas situasjon, sa det private helseforetaket Fortis Foundation at de var villige til å operere Roona.

De første operasjonene var svært risikable. Det som i utgangspunktet så ut til å være relativt ukomplisert, viste seg ikke å være det og oppholdet på sykehuset ble både langvarig og langt dyrere enn ventet.

I tillegg til det åpenbart store vannhodet, hadde Roona flere hudinfeksjoner fordi huden var trukket så tynt over skallen. Disse var legene bekymret over, men fikk kontroll på etter hvert med medisiner.

- Operasjonen var en suksess, den gikk langt bedre enn forventet, sa ansvarlig kirurg Sandeep Vaishya til AFP da de først fikk satt inn et dren.

SlideShowPro({ attributes: { id: "album-5602", width: 550, height: 400 }, mobile: { auto: false }, params: { bgcolor: "#000000", allowfullscreen="true" : true }, flashvars: { xmlFilePath: "http://193.227.204.213/ssp_director2/images.php?album=5602" } });

Ser bedre og rører seg bra
Sakte, men sikkert fikk kirurgene drenert hodet og omformet det med en spesiell hjelm slik at Roona har fått en langt mindre hodestørrelse. Væskeansamlingene i hodet gjorde også at øynene ble dratt bakover og hun så veldig dårlig. Samtidig kunne den vesle jenta verken røre nakkemusklene, sitte eller ta til seg skikkelig næring.

Etter fire måneder på sykehuset, ble Roona nylig skrevet ut og fikk reise hjem med to svært glade foreldre.

- Nevrologisk så viser hun adskillige tegn til forbedring. Hun kan se bedre og hun kan lett røre armer og bein, sier Sandeep Vaishya til roonabegum.org, siden som MyGoodAct opprettet slik at giverne kunne følge med på hva pengene deres gikk til og hvordan Roona hadde det.

- Foruten det store hodet, så er hun en helt normal baby. Hun spiser bra og hun rører bein og armer med letthet. Det neste store skrittet nå er at hun klarer å sette seg opp, sier Vaishya.

Faren Abdul Rahman sier til AFP at Roona er en uvanlig sterkt barn.

- Hun har gjennomgått så mange operasjoner, og er fremdeles her og i godt humør!

Moren Fatima Khatun, sier at hele landsbyen gledet seg til at Roona skulle komme hjem, spesielt besteforeldrene.

Følges opp videre
Kirurgen Sandeep Vaishya sier at Roona alltid vil ha et større hode enn andre barn, men at dette ikke trenger å hindre henne fra å utvikle seg normalt. i løpet av tiden hun har vært på sykehuset, har hun blitt 21 måneder.

- Samarbeidet med sykehuset har vært veldig bra. De er svært profesjonelle og kommuniserer godt. Oppholdet til Roona Begum har kostet mye mer enn det man først trodde, og tatt lengre tid. Totalkostnaden har kommet på $ 53,833, hvor innsamlingen på MyGoodAct har stått for 30 000 USD, sier Jonas Borcegrevink til Side2.

Han har hele tiden vært tydelig på at Roonas sak er et langtidsprosjekt for dem.

28.000 dollar av de innsamlede pengene til nå er fremdeles øremerket videre oppfølging av Roona, sier Jonas Borchgrevink.

- Vi samarbeider med Fortis Foundation. Familien til Roona Begum har fått opplæring i både ernæring og ulike øvelser som de skal benytte hjemme. Etter tre måneder vil Roona Begum bli flydd tilbake til sykehuset for oppfølging og videre behandling. Vi kommer til å følge opp Roona Begum via Fortis Foundation og andre samarbeidspartnere i India, sier han.

Det viktigste for Roonas fremtid her og nå er at hun får trent nakkemusklene slik at hun kan holdet hodet selv og sitte normalt.

Moren til Roona, Fatima (25), sier til AFP at hun er dypt takknemlig.

- Jeg vil aldri få møte alle de som har hjulpet mitt barn, men jeg vil at de skal vite at jeg er svært, svært takknemlig, sier hun.