Skjønnhet

Slik pleier du huden når du går på medisinsk behandling av akne

Solfaktor og fukt i massevis er nøkkelen for å redusere bivirkningene når du skal få bukt med kvisene, ifølge hudlege.

AKNE: Akne er en betennelsestilstand i huden som kan være både vondt og gå ut over selvtilliten, men det finnes et legemiddel som kan hjelpe deg å bli kvitt problemet for godt. Og hvordan skal du da pleie huden? Illustrasjonsfoto.
AKNE: Akne er en betennelsestilstand i huden som kan være både vondt og gå ut over selvtilliten, men det finnes et legemiddel som kan hjelpe deg å bli kvitt problemet for godt. Og hvordan skal du da pleie huden? Illustrasjonsfoto. Foto: Obencem / Getty Images
Sist oppdatert

De aller fleste av oss oss har opplevd kviser i større eller mindre grad, uten at det er noe spesielt unormalt eller alvorlig med det. For enkelte utvikler imidlertid problemet seg til å bli langt større enn en kvise her og der med jevne mellomrom, og blir til hudtilstanden akne.

For folk som sliter med alvorlig akne, og hvor både lokal behandling og antibiotika er prøvd, kan legemiddelet isotretinoin bli utveien for å få bukt med hudplagen for godt.

Middelet tilhører medikamentklassen retinoider og brukes i behandlingen av alvorlig cystisk akne eller nodulær akne som ikke responderer på annen behandling, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI) på sine nettsider.

Michael Zangani, hudlege ansatt ved Bærum Private, med utdanning fra Universitetet i Oslo og spesialisering i hudsykdommer fra Rikshospitalet, forteller at isotretinoin er basert på vitamin A og er det sterkeste medikamentet vi har hatt mot akne i omkring 40 år.

– Den virker på alle elementer i huden som fører til kviser, det vil si at den reduserer talgproduksjonen, åpner porene, reduserer aknebakterien og reduserer inflammasjon. Den viktigste effekten er talgreduksjon, sier han til Side2.

EKSPERTEN: Hudlege Michael Zangani.
EKSPERTEN: Hudlege Michael Zangani. Foto: Pressefoto

Isotretinoin betegnes som den eneste behandlingen som kan gi langvarig effekt og muligheten til å bli kvitt akne for godt, og det bekrefter hudlege Zangani:

– Antibiotika har en lett antiinflammatorisk effekt og kan dermed redusere aknedannelsen, andre lokale midler har effekt mot aknebakterien og andre elementer i akneutviklingen, men ingen har så stor og helhetlig effekt som isotretinoin.

Ulempen er at kuren kan ha mange bivirkninger, og er direkte farlig dersom du er gravid.

– De vanligste bivirkningene er tørrhet i hud og slimhinner, ofte lett forverring av akne i starten, enkelte kan ha muskel- og skjelettplager. Slapphet kan også være tilfelle hos noen. Man kan også måle fettverdier og leververdier i løpet av behandlingsperioden. Pasienter som har vært plaget av depresjon bør også informere behandler om det. Ingen av disse bivirkningene er farlige så lenge det håndteres av hudlege, sier Michael Zangani.

For fertile kvinner kreves det at hun går på sikker prevensjon og i tillegg tar en månedlig graviditetstest under behandlingen, på grunn av risiko for fosterskader ved en eventuell graviditet. For alle tas det blodprøver før, under og etter behandlingen for å sjekke leververdier og kolesterol.

Les også: Supermodellens beste tips til vakker hud

Dette bør hudpleien din inneholde

Isotretinoin gjør ofte at huden din blir tørrere, og du kan få en helt annen hudtype enn før du startet. Og hva bør da hudpleien din inneholde?

Hudlegen har en klar oppfordring til hva man bør huske på i hudpleierutinen sin underveis i kuren:

– Fuktighet, fuktighet og fuktighet.

– Alltid rådfør deg med hudlegen som starter behandlingen. Det er meget vanlig at pasientene får grundig info om hva slags produkter de bør bruke i behandlingsperioden. Skal man ha hudpleiebehandlinger, bør man informere om bruken av isotretinoin. Dette gjelder også behandlinger som laser, voksing og kjemisk peeling, sier han.

– Er det noen typer ingredienser/produkter man må styre unna i hudpleien sin?

– Går man på høye doser, bør man styre unna alle former for syrer (fruktsyrer, retinoider ) men med lav dose behandling kan man kombinere det med de diverse syrer.

Zangani sier at han hovedsaklig holder seg til tre hudpleieserier til pasienter som går på isotretinoin – Avène, ZO Skin Health og La Roche-Posay. I tillegg er en bra solfaktor viktig, fordi kuren gjør huden mer utsatt for solskader.

Pasienter kan også oppleve å bli tørr på andre deler av kroppen underveis i kuren.

– På resten av kroppen kan man så og si bruke hva som helst av fukt, sier hudlegen.

Når det gjelder sminke, trenger man ikke ta noen spesielle hensyn, men det er ifølge Michael Zangani anbefalt at pasienter med aknehud bruker mineralsminke, og gjerne med ekstra solfaktor.

Les også: Derfor får du kviser på ryggen

Hva bør du kjøpe inn?

Silje Dahlen, som er utdannet hudpleier og nå jobber som PR-rådgiver, har selv gått på kuren.

– Når man starter på en isotretinoin-kur, bør man være kjent med hvilke bivirkninger disse sterke tablettene gir. De vanligste bivirkningene man kan oppleve i huden er tørrhet, flassing, kløe, rødhet og sprukken hud, sier hun til Side2.

– Listen var lang med bivirkninger, og jeg var ganske skremt av den, for å være ærlig. Heldigvis opplevde jeg ikke så mange bivirkninger. Men følte meg ekstremt tørr, veldig stram i huden og leppene flasset. Det var et tidspunkt jeg syntes det var ubehagelig å snakke. Men det kom og gikk litt. Jeg var flink til å bruke gode produkter, og det hjalp meg til å fullføre kuren.

Dahlen kan, som mange andre, melde at hun i starten fikk en del kviser, men at det roet seg etter noen ukers tid.

– Å ha ekstremt tørr hud over lengre tid ble veldig tøft. Tålmodigheten var ikke alltid til stede, og resultatene fikk jeg ikke helt før på slutten av kuren. Jeg vurderte å slutte flere ganger, men er veldig glad for at jeg ikke gjorde det. I dag sliter jeg fremdeles litt med kviser og urenheter, men det er ikke på langt nær slik det var.

HAR SELV GÅTT PÅ ISOTRETINOIN: Hudpleier og PR-rådgiver Silje Dahlen har selv gått på isotretinoin mot akne, og ber folk rådføre seg med lege og farmasøyter om hvilke hudpleieprodukter de bør gå til innkjøp av for å redusere bivirkningene av kuren.
HAR SELV GÅTT PÅ ISOTRETINOIN: Hudpleier og PR-rådgiver Silje Dahlen har selv gått på isotretinoin mot akne, og ber folk rådføre seg med lege og farmasøyter om hvilke hudpleieprodukter de bør gå til innkjøp av for å redusere bivirkningene av kuren. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

Fått med deg denne saken om solfaktor? Slik bruker du solkremen riktig

Hun mener det viktigste å huske på underveis i kuren er å bruke gode hudpleieprodukter som reduserer bivirkningene man opplever, og forteller at det var helt essensielt for hennes egen del for å kunne fullføre kuren.

Det er ingen tvil om at skjønnhets- og hudpleieindustrien gjerne selger deg et par produker for mye enn for lite, men hva trenger du egentlig av hudpleieprodukter når du går på isotretinoin?

Ifølge Dahlen er det fire ting du bør ha i baderomshylla:

1. Rens

2. Ansiktskrem

3. Solkrem

4. Leppepomade

I tillegg kan du også med fordel bytte ut dusjsåpen med en god dusjolje, som gir mer næring.

Hudpleieren oppfordrer til å rådføre seg med legen, og gjerne spørre på apoteket om de kan anbefale noen hudpleieprogrammer. Hun forteller at farmasøyter ofte sitter på god kunnskap om hvordan ulike hudpleieprodukter fungerer sammen med diverse medikamenter som påvirker huden på forskjellige måter.

Flere hudpleiemerker har produktlinjer spesielt tilpasset de som går på medisinsk behandling av akne, og blant disse er Avène og La Roche-Posay.

FUKT, FUKT, OG FUKT: Noen eksempler på hudpleieprodukter spesielt tilpasset tørr hud og de som går på medisinsk behandling av akne. Fra venstre, Effaclar H fuktighetskrem fra La Roche-Posay, Avène Cleanance Hydra fuktighetskrem, A-Derma Xera Confort krem, Avène Cold Cream lip balm, Cerave Moisturising Cream, La Roche Posay Effaclar H Cleansing Cream.
FUKT, FUKT, OG FUKT: Noen eksempler på hudpleieprodukter spesielt tilpasset tørr hud og de som går på medisinsk behandling av akne. Fra venstre, Effaclar H fuktighetskrem fra La Roche-Posay, Avène Cleanance Hydra fuktighetskrem, A-Derma Xera Confort krem, Avène Cold Cream lip balm, Cerave Moisturising Cream, La Roche Posay Effaclar H Cleansing Cream. Foto: Produsentene

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2020, og sist oppdatert 21/01 2020.

Les også