REise

Dette er Hong Kongs mest fotograferte bygg

Valg, demonstrasjoner og et ønske om reformer og uavhengighet. Bli med til Hong Kong.

TETTBODD: Folk i Hong Kong bor tett. Noen steder tetter enn andre. Rull ned for å se "hele bildet".
TETTBODD: Folk i Hong Kong bor tett. Noen steder tetter enn andre. Rull ned for å se "hele bildet". Foto: Foto: Adrienne Pitts
Sist oppdatert

Brann i et søppelspann gjør at det lukter svidd. En eldre kvinne koster plasser utenfor Cleany Cleaners som ligger ved siden av frisørsalongen Hair Show og en liten sjappe med gammelt neonskilt som reklamerer for fotmassasje.

LES OGSÅ: (+) Møt mennene som starter dagen med en kald pils til frokost

Midt på plassen står en forsamling turister som tar bilder av hverandre med mobiltelefonen. Noen nærmest ligger på asfalten for å få en vinkel som fanger både menneske og byggverk.

LES OGSÅ: Verdens vakreste togreise

Yick Fat - boligkomplekset som fascinerer

Dette er et av Hong Kongs mest fotograferte bygg, men det er hverken snakk om et tempel eller et regjeringsbygg.

Studentdemonstrasjonene i Hong Kong

I Hong Kong har studenter og andre demonstrert i lengre tid i protest mot myndighetenes lojalitet til fastlands-Kina og for frie valg (Kilde: NRK.no). Søndag 23.11 ble det holdt lokalvalg i Hong Kong. Rekordmange møtte opp for å avgi sin stemme.

I 1984 ble Kina og Storbritannia enige om en avtale som innebar at Hong Kong skulle bli et spesielt administrativt område under Bejing i 1997. Avtalen slo fast at Hong Kong skulle få beholde sitt kapitalistiske og økonomiske styre i minst 50 år. Til tross for dette har regjeringen i Beijing forsøkt å vedta lover som reduserer Hongkongs selvstyre, noe som har ført til massive protester og demonstrasjoner. (Kilde: Wikipedia)

Yick Fat er egentlig ikke noe annet enn et boligkompleks fra 1972, men er blitt et symbol på byens ekstreme befolkningstetthet.

Bygningen er en av fem høyreiste boligblokker som til sammen utgjør 2243 leiligheter som er hjemmene til rundt 10 000 mennesker.

LES OGSÅ: Denne mannens våpen har drept flere enn noe annet håndvåpen

Over hodene på amatørfotografene henger klesvasken fra vinduene på hver av etasjene som også er en jungel av klimaanlegg.

<b>TRAVELT LIV: </b>Boligkomplekset Yick Fat har blitt et bilde på byens ekstreme befolkningstetthet.
TRAVELT LIV: Boligkomplekset Yick Fat har blitt et bilde på byens ekstreme befolkningstetthet. Foto: Adrienne Pitts

En gang en stille fiskelandsby

<b>ENKELT LIV:</b> Den tradisjonelle fiskelandsbyen Tai O er et bilde på hvordan Hongkong en gang så ut.
ENKELT LIV: Den tradisjonelle fiskelandsbyen Tai O er et bilde på hvordan Hongkong en gang så ut. Foto: Adrienne Pitts

Navnet Hongkong er en fonetisk anglifisering av et kantonesisk uttrykk som beskriver noe sånt som «velluktende havn». Det er imidlertid vanskelig å forestille seg at noen ville finne på å omtale den tradisjonelle fiskelandsbyen Tai O som «velluktende».

Rundt de stille vannveiene som renner mellom salgsbodene er luften tykk av lukten av tørket fisk og blekksprut, friterte fiskeinnvoller og fermentert rester av reker.

Bygget rundt innløpet på vestsiden av Lantau Island, er Tai O et bilde på hvordan Hongkong en gang så ut. Tanka-folket har bodd her i århundrer og levesettet har ikke endret seg radikalt. De bor i enkle hytter på stylter med fiskebåten fortøyd utenfor. De er de eneste motoriserte fremkomstmidlene så se. De trange gatene mellom hyttene passer kun for sykler og rullestoler.

<b>THE PEAK:</b> Fra The Peak, det høyeste punktet på øya, kan man seg utover Hongkong og byens skyskrapere. Fra dette perspektivet ser megabyen ut som en gigantisk leketøysby satt sammen av et barn med klosser. Opp til The Peak kan du ta bane (thepeak.com.hk)
THE PEAK: Fra The Peak, det høyeste punktet på øya, kan man seg utover Hongkong og byens skyskrapere. Fra dette perspektivet ser megabyen ut som en gigantisk leketøysby satt sammen av et barn med klosser. Opp til The Peak kan du ta bane (thepeak.com.hk) Foto: Adrienne Pitts

Et slitsomt liv

I disse dager er flesteparten av fiskerne pensjonister, som 77 år gamle Mr. Fung. Oppmuntret av sine tre sønner og to døtre ga han opp virksomheten for 30 år siden. Det er et slit å være fisker, sier han.

Da jeg var ung var fangsten god og vi kunne selge til Kina. Men etter stund ble fangsten stadig dårligere og ungene ba meg stoppe. Barna til Mr Fung jobber alle i metropolen, men vender ofte hjem i helgene for å besøke faren og få en pause fra den travle betongjungelen.

Fakta: Hongkong

Innbyggere: 7,34 millioner
Areal: 1 106 km²
Tetthet: 6 780 mennesker pr. km²
Befolkning: 91 prosent kinesere
Andre større befolkningsgrupper: 184 322 fra Filippinene 168 871 fra Indonesia 31 989 fra India
Bygningsmasse: Over 7800 høybygg
Høyeste bygg: International Commerce Centre 484 meter.


<b>HØYEST I HONGKONG:</b> International Commerce Centre
HØYEST I HONGKONG: International Commerce Centre Foto: Adrienne Pitts

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2019, og sist oppdatert 24/11 2019.

Les også