Her suser F16-flyet forbi få meter over bakken. Forsvaret lar bommene stå oppe
- At én vaktsoldat er det eneste mellom bilene og F16 er et sikkerhetsproblem
KJELLER (RB.no): Når F16 og andre større fly kommer inn for landing, og i enkelte tilfeller for å ta av, stenges det for trafikken som passerer helt inntil enden av flystripa på Kjeller.
Men bommene man skulle tro gikk ned for å hindre at biler og fotgjengere kom i veien for flyene blår stående åpne. Isteden sendes det ut to av forsvarets vaktsoldater som holder igjen trafikken i hver ende av Storgata.
Reagerer
Det får Kjell Bratlie, tidligere flygeleder på Kjeller flyplass, til å reagere.
– At én vaktsoldat er det eneste mellom bilene og F16 er et sikkerhetsproblem, sier han.
I over 40 år jobbet han i tårnet og holdt kontroll på flytrafikken ved den 103 år gamle flyplassen. I dag er han fremdeles aktiv i flymiljøet på Kjeller, og mener det som nå skjer ikke er bra.
– Tidligere ble alt styrt fra tårnet. Da hadde vi vakter i Storgata som så til at bommene gikk opp og ned, og rapporterte til oss, sier Bratlie, som gikk av med pensjon i 1997.


– Hjelper ikke
– Jeg har jobbet her i mange år og følt på hvor vanskelig det er når bommene ikke virker. Her kommet F16 lavt over Storgata og bommene fungerer ikke. Det er bare viljen som skal til, mener Bratlie, som sier han har tatt det opp mange ganger med stasjonsgruppen til Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) Kjeller.
Han mener forbindelsen mellom tårnet og den enkelte soldat ikke alltid er like god. Hvis bommene fungerer, sier Bratlie dette ikke er noe de trenger å tenke på.
Sikkerhetsoffiser Erik Pedersen sier bommene virker.

Stoler mer på soldater
I steden velger de bevisst å bruke vaktsoldatene.
– Vi velger å bruke vaktsoldater med direkte samband med de som sitter i flytårnet. De kan melde i fra om en bil kjører forbi. En bom stopper ikke så mye hvis en virkelig vil, forklarer Pedersen ved FLO Kjeller.
– Hva kan vaktsoldatene gjøre for å hindre en bil?
– De melder i fra og tar registreringsnummeret på bilen. Så blir det en sak for politiet etterpå.
– Soldatene står der for bilene sin skyld, ikke F16. Det er mye kraft i en jetmotor som vil skade bilen i det de tar av eller lander, forklarer Pedersen.