Her øver Haakon og Mette-Marit
Dette er kronprinsparet sjelden med på.

(SIDE2): De er i trening nå, kronprins Haakon (39) og kronprinsesse Mette-Marit (39), og jobber med ulike oppgaver til de en gang overtar tronen. En av disse oppgavene ble særlig tydelig tidligere denne måneden, da stilte kronprinsparet opp på noe de sjelden er med på.
Fortjenstmedalje
I forrige uke og denne uken har de to bistått kong Harald (76) under mottakelse for personer som skal motta kongens fortjenstmedaljer.
- Det er syv til åtte medaljemottakelser i året der kongen er vert. Hvis programmet tillater det, deltar også et av de øvrige medlemmene av kongehuset på mottakelsene. Som regel er det dronningen, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, til Side2.
Den yngre garde er sjelden til stede, og ifølge bildearkivet fra utdelingene de siste årene var siste gang for kronprinsens del i 2004. Da var det han til stede som kronprinsregent, og tok den gang imot medaljemottagerne sammen med dronningen. I 2004 og 2005 var det i forbindelse med at kongen var sykemeldt. Haakon var kronprinsregent fra desember 2003 til april 2004, og deretter året etter fra mars til juni.
- I det siste har kronprins Haakon eller kronprinsesse Mette-Marit også bistått kongen ved slike audienser - sikkert for å forberede dem på deres fremtidige oppgaver, sier Tv 2s konghusekspert, Kjell Arne Totland, til Side2.
Kronprinsessen og dronningen var også til stede på utdelinger i løpet av konges sykdomsperiode. Ifølge bildearkivet var det for Mette-Marits del siste gang i 2005.
Kong Harald jobber svært mye, og har godt over 350 offisielle oppdrag i året. Og selv om det kanskje er naturlig at han trapper ned litt, så er det ingenting som tyder på at den spreke kongen er veldig villig til det. Han har selv uttalt en rekke ganger at han ønsker at kronprinsparet skal få så mye tid med barna sine som mulig.

Tradisjonsrik
Fortjenstmedaljene er en del av oppgavene de kongelige arbeider med i løpet av et år, og selv om det er viktige hendelser for dem som mottar medaljene så er det nærmest usynlig i mediebilde for øvrig.
- Tildelingen av kongens fortjenstmedalje er jo en gammel tradisjon - og en stor heder til den som får den. Utdelingen skjer lokalt, men kong Harald og dronning Sonja har innført en ny flott tradisjon med å invitere grupper av mottakere til Slottet, slik at de får møte dem - og mottakerne får takke skikkelig. Alle får anledning til å ta med seg en ledsager. Det er klart det er en stor opplevelse for mottakerne å få komme til Kongeboligen på denne måten - og de er gjerne i sin fineste stas. Og selvsagt med fortjenstmedaljen på brystet, forteller Kjell Arne Totland.
Selve utdelingen er tradisjonsrik, og mottakerne får ta en titt rundt på Slottet under det gjeve besøket.

- Først får de gjerne en liten omvisning i Slottets offisielle rom - før de ender opp i Store festsal, der kongen selv tar imot dem. Dronning Sonja står ofte ved hans side, sier TV 2s kongehusekspert.
- Etter hilsningsrunden blir det gjerne servert kaffe og kanapeer ved runde småbord i Den lille festsal eller i Spisesalen - og da beveger de kongelige seg gjerne fra bord til bord - slik at de får snakket med alle. Og de kongelige har alltid forberedt seg godt, og «lest seg opp» på alle mottakerne, forklarer kongehuseksperten.
- Jeg vet at både kongeparet og kronprinsparet setter stor pris på å møte mottagerne av fortjenstmedaljen på denne måten. Og når de reiser rundt i Norge, sørger de gjerne også for at mottakerne blir invitert i middager og mottakelser, slik at de får møte dem igjen. Og da bærer alltid mottakerne igjen stolt sin medalje på brystet, sier Totland.
Kongefamiliens arbeidsoppgaver spenner bredt, og mye av dagen tilbringes på kontoret på Slottet. Her planlegges månedene og ukene for de ulike medlemmene av familien. Kronprins Haakon jobbet mye det siste året, og har også hatt en travel start på 2013 med mange oppdrag både innenlands og utenlands.
Mette-Marit har hatt færre synlige oppdrag, kun ni i begynnelsen av mars. Denne uken var hun på besøk hos arbeidstreningsbedriften PS:Hotell, og torsdag besøkte hun Ullevålsveien skole for barn med spesielle behov.
Så er det påskeferie for den kongelige familie, men kongehuset har ingen opplysninger om hvor ferien vil tilbringes i år.


Fakta om kongens fortjenstmedalje- Kongens fortjenstmedalje ble innstiftet 1. februar 1908 av kong Haakon VII «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv samt for utmerket forhold i offentlig tjeneste».- Medaljen finnes i to valører, gull og sølv.- Siden opprettelsen har det funnet sted om lag 35.000 tildelinger.- Statuttene for ble revidert i mars 2012, og i dag blir medaljene primært gitt i sølv.- Medaljen tildeles for pionérinnsats eller annen spesiell innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid. Særlig samfunnsgavnlig eller frivillig innsats, for særlig fortjenstfullt arbeid over lang tid eller for livsinnsats som er til eksempel for andre.Kilde: kongehuset.no |
Les også: