Her nyter de egg kokt i jomfru-urin
Skal gi bedre helse og mer energi, sier de lokale.

17. mai, også kjent som den store pølse - og isdagen, er over for denne gang. Samtidig som du hadde en konkurranse med junior om hvor mange pølser dere klarte å stappe i dere, var det kanskje en far og sønn i Sør-Korea som hadde akkurat samme konkurransen, bare med matretten sannakji. Eller kanskje det var en mor og datter sør i Asia som koste seg med Balut?
Om du ikke vet hva det er vi prater om, så frykt ikke. Du vil få svaret snart.
Bare sørg for å ikke les denne artikkelen på tom mage. Du kan bli sulten.
Cazu Marzu - Italia
Vi starter denne kulinariske reisen i Italia, nærmere bestemt Sardinia. Osten casu marzu har lang tradisjon på middelhavsøya og lages av råtten pecorino ost. Osten blir satt tilgjengelig, slik at ostefluer kan komme til og legge egg i osten. Etterhvert som eggene klekkes, spiser larvene seg rundt i osten. Syre fra larvenes fordøyelsessystem (les: avføring), gjør osten myk og klar for å spises.
Med levende larver der fortsatt.
Casu marzu ble en periode forbudt å selge i Italia og EU generelt, grunnet usikkerheten av hvor sunt det er å spise store mengder levende larver på brødskiva. Den var kun tilgjengelig på svartebørsen. Etter hvert har osten blitt ansett som en tradisjonell matrett i støvellandet, og myndighetene ser mellom fingrene for lokale produsenter.
Egg kokt i urin fra jomfruer - Kina
Dersom du er glad i kokt egg, kan denne kinesiske delikatessen være noe å teste ut.
I den kinesiske byen Dongyan er nemlig egg kokt i guttejomfruers urin en populær matrett. Eggene blir først badet i urin, før de hardkokes til skallet sprekker. Etter skallet har løsnet, får eggene «godgjøre» seg i noen timer til i urinbadet, før de selges.
Ifølge Reuters er ikke matretten kokt opp på dagen, da urinen helst skal være fra unge gutter ikke eldre enn ti år. Urin samles derfor inn på dunk fra forskjellige barneskoler i området. Mange kineserne mener eggene gir god helse og blant annet forebygger forkjølelse. Den skal også gi deg energi.
Vi foretrekker å være syk.
Fritert edderkopp - Kambodsja
Rykte skal ha det til at matretten stekt edderkopp av arten Tarantella, skal ha oppstått under matmangelen som herjet Kambodsja under det brutale Røde Khmers styre på 50-tallet.
Etter regimets fall på slutten av 70-tallet hadde retten fått grep i landet og serveres den dag i dag, ofte som snack fra gatevogner.

Stekte insekter er barsnacks over store deler av Asia. I Thailand er det ikke uvanlig å få servert stekte gresshopper og maur til ølen, i stedet for nøtter eller potetgull
Svaleredesuppe - Kina/deler av Asia
Vi holder oss i Asia og deres fantastisk absurde kjøkken.
For dem som vil ha en helt spesiell suppe når høsten kommer krypende, kan vi tipse om en suppe laget på redet til fuglen Reirsuppesalangan.
I stedet for å bruke kvister og greiner for å bygge reir, bruker fuglen sitt eget spytt. Spyttet tørker og blir til tørre biter som så høstes inn og brukes til suppen. Ifølge Wikipedia, får redet en gelatin lignende konsistens når det blir blandet med vann.

Redespyttet er blitt brukt til matlaging i Kina i over 400 år. Det har med årenes løp blitt en meget eksklusiv ingrediens, og et kilo med Reirsuppesalangan-reir kan fort koste deg 2500 amerikanske dollar, over 20.000 norske kroner.
Rottegryte - India
Om ost med larver eller urinkokte egg ikke frister ganen, kan en tur til Nord-India i mars være noe for den eventyrlystne.
7. mars hvert eneste år i en avsidesliggende landsby tilbereder stammen Adi en helt spesiell rett: Rottegryte. Det er i forbindelse med festivalen Unying-Aran at den noe uvanlige matretten blir laget. Navnet er buule-bulak oying og består av diverse deler av rotter: Magesekk, lever, innvoller, testikler og fostre. Alt blir kokt opp sammen med rottehalen og bein, samt salt, chili og ingefær.
Ifølge en finsk sosialantropolog som intervjuet personer fra stammen om deres bruk av rottekjøtt som mat, var rottekjøtt «noe av det nydeligste og beste kjøttet de visste om».
- Jeg ble fortalt «det er ingen fest eller glede dersom rottekjøtt ikke er tilgjengelig. Å feire en spesiell hendelse, hedre en gjest eller et familiemedlem er umulig uten rotte på menyen, fortalte Victori Benno Meyer-Rochow til BBC for i 2015.
Bilder av gildet kan du se her.
Bon apetitt!
Penis fra diverse dyr- Kina
Vi skal igjen til det kulinariske landet Kina.
Foruten egg kokt i urin, kan vi også fortelle at en restaurant i Beijing har spesialisert seg på matretter basert på mannlige dyrs kjønnsorganer.
Hundepenis, slangepenis, hestepenis, oksepenis og eselpenis er bare noen av rettene du kan få servert hos Guo Li Zhuang. Mest kjent er de kanskje for deres tilbereding av jakpenis, som skal være en signaturrett.
Guo Li Zhuang tilbyr ikke bare penisretter, men også andre spesialiteter som kokt hjorteansikt, sauefoster i hvitløksaus og påfugl klør.
Escamole - Mexico
Om du synes det er ubehagelig å få hår i suppen, er denne retten neppe noe for deg.
Larve - og maurgryten er en delikatesse i Mexico, spesielt i hovedstaden Mexico City. De krypende ingrediensene høstes inn fra agaveplanten, planten som også er basen for tequila. Gryteretten skal visstnok ha en smør - og nøtteaktig smak, mens konsistensen skal minne om cottage cheese.

Balut - Store deler av Asia
Om ikke Grandiosa eller taco frister på en fredagskveld, hva med den asiatiske delikatessen balut?
Balut serves over store deler av Asia og er et 15 dager gammelt andefoster som spises ut av skallet. Serveres varm og nytes med kald øl.

Sannakji - Sør-Korea
I et balansert kosthold er det viktig med litt sjømat og vi tar derfor turen over til Sør-Korea for litt sannakji - levende blekksprut.
For dem med sterk mage og eventyrlyst kan vi fortelle at blekkspruten serveres rå enten hel eller kuttet opp i små biter, noe som betyr at den fortsatt spreller når den serveres. Som oftest er sannakji kun smaksatt med litt sesamolje eller sesamfrø, og er en populær barsnack.
Ettersom blekkspruten er fersk når den fortæres, kan den være farlig for den som spiser. Tentaklene og sugekoppene er fortsatt aktive og kan sette seg fast i halsen dersom du ikke tygger ordentlig.
Hákarl - Island
Vi skal kanskje ikke le så mye av utenlandsk mat. Vi spiser en god del rare ting her til lands også. Lutefisk, smalahove og rakfisk er ikke akkurat hverdagskost for noen, men på Island tar de tradisjonen med råtten mat et skritt lenger.
Hákarl er nemlig råtten hai og ansett som en delikatesse på Sagaøya. Haien som brukes er av arten håkjerring og kjøttet er i utgangspunktet giftig, men gjennom flere måneder med lagring (graving) av haikjøttet blir det spiselig.

Matretten skal visstnok være svært illeluktende og mange førstegangsspisere brekker seg ufrivillig på grunn av den sterke lukten. En sterk akevitt anbefales å ha ved siden av - og en spypose, vil vi tro.

Tunfiskøye - Japan/Kina
Over havet fra fastlandet tilbyr de deg ikke bare store mengder rå fisk og ris, men også en av havets ukjente delikatesser - tunfisk-øye.
I Japan serveres det visstnok på flere måter, både kokt og stekt. Om du lurer på hvordan hvitøyet smaker, kan du lese dette blogginnlegget.
Prærieøsters/ Rocky mountain-øster - USA/Canada
«Eksisterer det østers på prærien» spør du deg selv kanskje nå. Svaret er «nei, det gjør det ikke». «Østersene» er bare et navn man har rotet frem for å få oksetestikler til å høres mer fristende ut.
Blant cowboyer er det nemlig vanlig å kastrere unge okser, og testiklene er ikke noe man kan kaste. Testiklene blir ofte «skrellet» før de paneres i mel og krydder, før de friteres.

En restaurant i Calgary har spesialisert seg på retten og serverer den i mange forskjellige varianter. De arrangerer også en årlig Testikkelfestival til ære for matretten.
(Kilder: Wikipedia, Readersdigest, List25, Viralnova, Huffington Post, Reuters, Wonderlist, BBC)