Her løser 4-åringen avanserte ligninger
Et norskutviklet mattespill er årsaken.

Barne- og ungdomsarbeider Eivor Evenrud (30) står bak bloggen lodgelady.blogg.no. Et innlegg publisert 26. januar gjorde henne til Norges mest lest blogger over natten. I innlegget stiller hun seg kritisk til å bruke 60 millioner kroner på språkløft i barnhagene, blant annet gjennom å bruke digitale verktøy og observasjonsverktøyet TRAS.
Evenrud skriver at byråd i Oslo Anniken Hauglie mener «at det viktigste enkelt-tiltaket for å heve kvaliteten i barnehagen er god språkopplæring, og at det er dette vi må bruke penger på. Ikke flere voksne - men bedre voksne ...».
Det har rørt ved mange, kommentarene hagler og nærmere 60.000 mennesker har i skrivende stund lest innlegget.
Sukess for norsk mattespill
Evenrud innleder blogginnlegget med å skrive at barnehagebarna nå skal dele på en iPad.
Alle som har forsøkt å finne gode, og helst lærerike, spill og programmer til smårollinger, vet at det er både vrient og uoversiktelig.
En norskutviklet app skiller seg imidlertid ut, mattematikkspillet «Dragonbox». Bak spillet står tidligere videregåendelærer Jean-Baptiste Huynh, og appen har vunnet priser som «International Serious Play Awards 2012», «Best Serious Game for Education» og ikke minst «Årets app 2012» fra Gulltasten.
Spillet er blitt en formidabel suksess tross en prislapp på mellom 40 og 70 kroner, som er mye for en app. Spillet kommer i to versjoner, en 5+-utgave og en 12+-versjon, og her lærer en grunnleggende matematiske prinsipper nærmest uten å vite om det.
Videoen nedenfor viser en fireåring som løser likninger som er pensum for 15-åringer.
- Vær forsiktig
Jean-Baptiste selv understreker at en skal være forsiktig med bruk av skjerm. Særlig for de minste.
- Bortsett fra «Minecraft» har jeg ikke funnet noen apper som jeg vil la barna mine bruke. Det vi ser i videoen med fireåringen er nesten for en bieffekt å regne. «Dragonbox» er ikke beregnet på så små barn.
Han forklarer at spillet passer fra en er åtte-ni år. Og at han langt på vei er enig i mye av det Eivor Evenrud skriver.
- Fireåringer har mye annet å gjøre enn å sitte med en iPad. Det er farlig å bruke dette som barnevakt. Spill og skjerm er som narkotika. De skaper avhengighet. Og de gjør at man bruker mindre tid med de menneskelige og sosiale komponentene som er veldig viktige for barns utvikling og gode relasjoner mellom voksne. Jeg er ganske konservativ når det gjelder ting som dette. Det som teller er menneskelige relasjoner, sier han til Side3.
- Så du er skeptisk til å bruke digitale læringsprogram?
- Jeg er ikke skeptisk. Men en må lytte til pedagogene. Bruk av teknologi må bestemmes med de som vet best om barn: Lærere og foreldre. Vi snakker om kraftige verktøy, og de må brukes på en riktig måte. Akkurat som kjernekraft. Teknologien må brukes til gode formål. I noen sammenhenger er det ikke så bra, sier Jean-Baptiste.
- Penn og papir er den beste læringsteknologi som finnes. På sikt kan en kanskje bruke teknologi og spill, sier han.

EdTech stort i Norge?
Det er langt mellom kvalitetsprogram og tilbudet er uoversiktelig. Investor, entreprenør og en av nøkkelpersonene rundt utviklingen av nettleseren «Opera», Rolf Assev, fortalte under NHOs årskonferanse tidligere i januar at han håper Norge kan bli en ledende aktør innen såkalt EdTech - eller utdanningsteknologi på norsk.
Det vil altså si bruken av teknologi i utdannelse for å bedre læring og undervisning.
Det forutsetter samtidig endringer.
- Statsministeren sier at det er kunnskap som er framtidens olje. Og kunnskap forutsetter læring. Jeg tror vi kan gjøre veldig mye, men da er vi først nødt til å se bort fra antall PC-er og å være fokusert på hardware i klasserommet. Det er ikke det som betyr noe. Det som betyr noe er innhold og læringsverktøy.
Hans neste poeng er å sikre at lærerne er i stand til å bruke nye, digitale verktøy.
- PC-ene i norsk skole i dag er kanskje verdens dyreste skrivemaskiner, og de blir heller ikke brukt veldig mye. Etterutdanning av lærerne er utrolig viktig for at de skal kunne ta i bruk nye verktøy, sa Assev i sitt innlegg.
Investoren fortalte at han tror Norge kan bli gode på EdTech.
- Dragonbox er bare ett eksempel på mange nye læringsverktøy. Og det som er morsomt, er at i Norge finnes det haugevis av selskap som driver innenfor dette. Det er stort fokus på EdTech i mange andre land - og vi ønsker å gjøre noe med det i Norge. Jeg tror vi har en kjempemulighet til å etablere Norge som en ledende aktør innenfor EdTech, uttalte Rolf Assev.
Se foredraget her: