– Her ligger det skjult en uvurderlig naziskatt

Én mann skal vite hvor den er begravd.

Foto: Skjermdump Google street view
Publisert

En tidligere tysk marinesoldat har avslørt overfor den danske avisen bt.dk hvor det skal befinne seg en «uvurderlig naziskatt», skriver avisen mandag.

Så vidt tyskeren bekjent, som nå er 90 år gammel, er han den eneste overlevende som deltok i oppdraget med å skjule skatten. Og det skal ikke være en hvilken som helst type skatt.

«Skatten er så stor og verdifull at den krever to togvogner å flytte og to enorme huller å skjule», skriver avisen.

Den enorme skatten skal befinne seg i utkanten av den lille byen Asaa som ligger nord i Danmark.

Til tross for at det er over syv tiår siden tyskerne gjemte skatten, påstår marinesoldaten, Wilhelm Kraft, at han husker oppdraget som det var i går.

På ubåt i Bergen

Kraft forteller til BT at han i sensommeren 1944 var matros på en ubåt som ble angrepet av de allierte utenfor Bergen. Stygt forbrent ble den unge soldaten sendt til et sykehus i Skagen. Etter sårene var leget, ble Kraft overført til en ny divisjon i Hitlers Kriegsmarine.

Og det var her han skal ha blitt vitne og ha deltatt i å grave ned, det som kan vise seg å være en av de største uoppdagede skattene etter krigen.

Foto: Faksimile Berlingske Tidene

Sammen med 47 medsoldater ble Kraft satt på et tog med retning Asaa. Vel fremme ble de beordret til å grave to store hull.

– Vi ble innlosjert på en skole ved togstasjonen, og hver formiddag ved klokken 10, ble vi kommandert til stedet vi plassen vi skulle grave. Så gravde vi til solen gikk ned. Hele området var bevoktet og ingen fikk lov til å forlate stedet. Hullene skulle være seks meter lange, fire meter brede og fire meter dype. Alt ble gravd for hånd. Vi støte på grunnvann etter vi hadde gravd mindre enn én meter. Jorden var så leirete at den klistret seg til spadene, og var nesten umulig å kaste vekk, forteller 90-åringen til den danske avisen.

Strengt bevoktet

Etter at hullene var ferdig utgravd, ankom det et nytt tog til den lille danske byen.

Ifølge Kraft var det tre til fem godstog fullastet med verdifulle gjenstander, strengt bevoktet av væpnede soldater.

Ingen fikk lov til å nærme seg togvognene, men tilfeldigheter gjorde at den unge marinesoldatene allikevl fikk se et lite glimt av hva de strengt bevoktede vognene inneholdt.

– Vognene hadde doble dører på midten, og på et tidspunkt gled en av dem opp akkurat i det jeg gikk forbi. Inne i vognen var det stablet masse flate trekasser oppå hverandre, tett i tett. Noen var små, mens andre var store, forteller Kraft til BT.

Sendt vekk

Hva som skjedde i etterkant av garvingen av hullene vet ikke 90-åringen.

Så snart soldatene var ferdige ble de sendt sørover for å kjempe mot de allierte som rykket stadig nærmere. Kraft er dog overbevist om at det var en skatt som skjulte seg bak de strengt bevoktede togdørene.

- Man må jo stille seg selv spørmålet: hvilke gjenstander rettferdiggjør så voldsom sikkerhet og hemmelighetskremmeri? Det ble brukt store krefter på å skjule og sikre at vi soldatene ikke røpet noe. Min teori er at det må ha vært gjenstander av edle metaller eller lignende som man helst ville ha ut av Tyskland før fienden kom. Dette er nok det eneste som ville overlevd i så fuktig jord, mener den tidligere soldaten.

At togskinnene stoppet i Asaa, og at det ikke fantes noe militært anlegg i landsbyen, mener Kraft er med på å underbygge hans teori om en nedgravd skatt.

Rense samvittigheten

Til BT forteller 90-åringen at han gjerne vil lette på samvittigheten, og at det er derfor han nå forteller hemmeligheten som han har båret på i over et halvt århundre.

- Jeg har lenge vært skremt. Så vidt jeg vet, er jeg den eneste som overlevde av de som deltok. Noen har blitt skutt, og selv om krigen er over for lenge siden, er det mange sinnsyke mennesker i Tyskland som fortsatt dyrker og hyller nazismen. Men nå er jeg 90 år og alene, og jeg vil ikke dø uten å dele min kunnskap. Min samvittighet skal renses.

Denne saken ble første gang publisert 13/05 2013.

Les også