Spring break

Her fester hundretusener hver vår. Noen kommer ikke tilbake

Hva er det som trekker folk mot fester, alkohol og dop?

Publisert

Like sikkert som at sola står opp hver morgen, er det at amerikanske college-studenter hver vår flokker til strendene i Florida. Hundretusener av dem samles for å feste inn i morgentimene, dag etter dag, over et par uker rundt mars/april.

Vi snakker om den notoriske «Spring Break» – den amerikanske påskeferien, som i praksis er en av verdens største fester. Her går det ikke bare i alkohol, men sirkuleres også andre rusmidler.

Hva er det som får oss til å oppsøke denne rusen? Når ungdom røyker hasj, sniffer kokain og prøver andre stoffer på disse festene, er det da bare uskyldig moro – eller har det større konsekvenser for oss selv og i samfunnet rundt oss? Hvor kommer narkotikaen fra, og hvem er det som tjener på det?

Fredag var det sesongpremiere på « Drugs, Inc.» på National Geographic Channel, der du får innsikt i disse og mange andre spørsmål. En av tingene det vil være fokus på denne sesongen er hva som foregår under slike store arrangementer, spesielt i storbyene.

Saken blir vist her fra perspektivene til både smuglere, langere og brukere, så vel som politi og medisinsk personell. Sesongpremieren handler om nyttårsaften i New York. Senere i sesongen vil vi også besøke disse beryktede, vakre strendene i Florida – og se hva det egentlig er som foregår under «Spring Break».

Les også: Ute på byen i går? Derfor blir du fyllesyk, og her er de beste triksene for å unngå det

Det er i grunn ikke vanskelig å se appellen med den store vårfesten i USA. Et endeløst antall likesinnede, unge mennesker som kobler fri fra hverdagen, og slipper seg helt løs, i idylliske omgivelser. Litt alkohol og andre stoffer gjør at ingen hemninger skal stå i veien for moroa.

Da er det ikke vanskelig å se hvordan det kan oppstå problemer, heller.

Det har vært tradisjon for studenter å legge vårferien til Florida i alle fall siden 1930-tallet. Helt fra krigens dager og til midten av 80-åra dro de fleste til Fort Lauderdale utenfor Miami, som på det meste trakk opptil 350 000 besøkende under denne ferien.

På 80-tallet fant myndighetene i Fort Lauderdale ut at nok var nok, og skjerpet inn lovverkene sine, for å demme opp strømmen av festglade ungdommer. Festen flyttet da til Daytona Beach i noen få år, før det samme skjedde der.

Omtrent de siste 25 årene er det Panama City Beach, nordvest i staten, som vært den mest populære destinasjonen. Stedet har fått klengenavnet «Spring Break Capital of the World». Det er hit du vil (eventuelt ikke vil) dra i de aktuelle ukene i mars eller april for å se strendene fulle av ungdom fra hele landet. Det er også store samlingspunkter i Arizona og Texas.

Men så er det ikke bare fryd og gammen. Gutta drikker her i snitt 18 enheter alkohol daglig, mens jentene drikker ti, ifølge en undersøkelse. Forbes kunne i fjor skrive om tusener av tilfeller med overfall, voldtekter og skader i tilknytning til slik tung drikking, ikke minst under vårferien. Av de flere hundre tusen som drar ned hit, er det ikke alle som kommer hjem igjen.

Lokale aviser skrev om beslag av våpen og dop, fyllekjøring som ender i dødsfall, forsvinninger, en student som druknet under påvirkning av LSD, og nær 1000 arrestasjonerlangs strendene akkurat i denne perioden.

Les også: Dopet som er for drøyt for norske gater. Englestøv er alt annet enn søtt og romantisk, tross navnet

Selv om det brukes tunge narkotikaer på disse stedene, så er det hasj og marihuana som er mest utbredt.

Det som er spesielt med dette rusmiddelet, til forskjell fra for eksempel alkohol, er at stoffene som tilføres kroppen er svært like dem som allerede finnes i hjernen naturlig.

Den korte forklaringen er at stoffene kommer så «tett innpå» at de kan forstyrre grunnleggende funksjoner i hjernen. Spesifikt de mekanismene som vanligvis legger bånd på nervekoblingene i hjernen, slik at ikke noen av disse skal bli for dominerende eller komme ut av kontroll. Uten en fungerende kontrollmekanisme over nevronkoblingene blir det vanskelig å samle tankene.

Likte du denne artikkelen? Lik oss gjerne på Facebook også:

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også: 

Kan vi kontre naturens mektigste våpen?

Se hvordan det går når amerikanere skal prøve lutefisk. Retten er laget av det samme som såpe og batterier

Ute på byen i går? Derfor blir du fyllesyk, og her er de beste triksene for å unngå det

Her er årets 10 beste YouTube-videoer som gjør deg smartere

Hva om du kunne prøve et annet kjønn, alder eller etnisitet? I dette eksperimentet måtte deltakerne bytte kropp

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2015.

Les også