Her den beste ølen til pizza
Du vil ikke angre om du går for disse.

Bare for å si det først som sist, noen dager på jobben er bedre enn andre.
Som for eksempel når Redaktør-Lars spør om du er gira å stikke på pizza og ølsmaking i regi av Bryggeriforeningen på pizzasjappa Villa Paradiso i Oslo.
«Ja» var selvfølgelig svaret, og med kameramann for kvelden, Ola, på slep var vi klare for å drikke og spise oss igjennom det vi klarte.
Ettersom tilgangen til så utrolig mye godt øl og minst like god pizza var den kvelden, bestemte vi oss for å arrangere en aldri så liten uhøytidelig øl-til-pizza-test.
Eneste «problemene» med at vi arrangerer en test som denne er:
A) Med så mye øl på bordet og pizza, ble det hele ganske kaotisk og vi kom oss ikke igjennom alle øltypene som var tilgjengelige. Tiden strakk rett og slett ikke til.
B) Testen ble ikke utført helt som de «proffe» ville gjort det. Vi lærte blant annet at drikker du en øl med høy alkoholprosent først, og så en med mindre alkoholprosent etterpå, vil sistnevnte mest sannsynlig miste mye av smaken i munnen din. Derfor er ølene listet opp etter smaksrekken.
C) Vi vi vet cirka like mye om øl som Anne Kat. Hærland er morsom.

Ja, vi har vært på feil side av promillegrensen noen ganger i våre yngre dager (også omtalt som «riktig side». Spørs bare hvem du spør) og drukket vår del av den gylne leskedrikken, men en faglig utdannelse og ekspertise innen feltet har ingen av oss.
Fordelen med dette er derimot:
A) Sjansen er stor for at nettopp du også, kjære leser, er i samme båt som oss når det kommer til øl. Derfor vil testen gi deg noe forslag til hva godt du kan drikke til pizzaen utenom brus.
Og
B) Ola og jeg spiser mye pizza og drikker enda mer øl, så vi er egentlig overkvalifisert om du ser bort fra at vi er underkvalifisert.

Så mine damer og herrer, her er Side3s tips til den beste ølen til pizza.
Test
Ægir - Dag - Sitrus Pale Ale
Ola: Den var søt, kanskje litt for søt? En god variant. Den..mmm. (Ola smatter litt. Viktig når man tester øl, som vi lærte)..er litt sprudlende i munnen, vil jeg påstå. Veldig lettdrikkelig og tror du kan ta noen sånne til pizzaen, utenom at det blir kvalmende som for eksempel Pale Ale fort kan bli.
Karakter: 4/6

Adrian: Frisk Pale Ale. Ikke for søt, til tross for at den heter Sitrus. Dette var en god start på testen. Passer godt til pizza, det må jeg si. Enig at den ikke er noe problem til mat. Lettdrikkelig med andre ord.
Karakter: 5/6
Brooklyn Brewery - Lager
Ola: Mmmm (Ola smatter litt. Viktig når man tester øl, som vi lærte), denne var god! Skikkelig manneøl, som passer godt til å bare drikke alene og til mat. Jeg tar en slurk til (hele flasken, journ. anm.).
Karakter: 5/6

Adrian: Dette er en personlig favoritt fra før, så denne vet jeg er god. Har dog ikke hatt den til mat tidligere. Mmmm, smelter på tungen (er øl da, din dust). Veldig frisk og utrolig mye smak i ganen også om du lar den «rulle» litt. Veldig god til pizza og lar ikke osten eller tomatsausen på pizzaen ta over smaken.
Karakter: 5/6
Nøgne Ø - Pale Ale
Ola: Fantastisk øl! Dette minner meg om mine barndomsår på Gjøvik da vi fikk dette servert med morsmelka! Rett og slett legendarisk. Hvis det en matrett som denne ølen kan suppleres til så er valget enkelt: Denne ølen passer som hånd i hanske sammen med hvilken som helst pizza.
Karakter: 6/6

Adrian: Denne var sinnsyk god Fantastisk god ettersmak! Jeg har ikke drukket så mange Pale Ales i mitt liv, det har gått mest i Indian Pale Ale, men skjønner nå at jeg har gått glipp av noe. På den annen side blir det litt som å oppdaget «Sopranos» lenge etter det ble avsluttet: Vi har mange gode stunder å se frem til. Utrolig lettdrikkelig, men allikevel mye smak som varer lenge i munnen. Perfekt til pizza. Favoritt så langt!
Karakter: 6/6
Nøgne Ø - Saison
Ola: Lys og fin farge. (Ola tar en slurk og smatter litt.. Som vi har lært) En veldig fin variant til pizza. Lett å drikke og mye god smak i munnen. Denne var skikkelig god. Minner dog om broren fra Pale Ale.
Karakter: 5/6

Adrian: Denne var også god (all ølen som var plukket ut passer til pizza). Enig med deg, Ola. Minner om Pale Alen, men som kjent: noen liker mora og andre broren. Kan også anbefales på det sterkest.
Karakter: 5/6
Bierra Moretti - Lager
Ola: Ah, den var god. Det er festlig med italiensk øl, du kjenner liksom alltid at det er en italiener så fort du får den i munnen...
Adrian: Jeg skjønner det er lenge siden du har hatt en italierner i munnen?
Ola: Haha. Jeg mente det mer som at du merker på smaken til ølmerker som Peroni at det er en italiener. Det er rart med det. Men god, det er den. Når det er sagt, så kan den kanskje bli litt lys for noen?
Karakter: 5/6

Adrian: Enig med Ola angående det med italiener i munnen. Du bare merker det på smaken. Personlig er dette den jeg alltid bestiller til pizza om den eksisterer på menyen, noe jeg synes den alltid skal om man driver et pizzeria. En klassisker. Blir som å ikke så «Die Hard» i julen. Perfetto, med andre ord.
Karakter: 6/6
Kinn Bryggeri - Pilegrim
Ola: Denne har jeg aldri smakt før. Spennende (smatter litt. Som vi har lært). En frekk variant. Festlig at nordmenn kan lage god øl til pizza! Veldig bra Kinn. Kjør på.
Karakter: 5/6

Adrian: . Aldri smakt noe øl fra Kinn før jeg heller, men dette kan jeg love deg ikke blir siste gang. Mmmm. Veldig god altså, og passer perfekt til både pizza og fotball.
Karakter: 5/6
Hansa - Premium Pilsner: Det lille ekstra
Ola: Dette var elegant, klassisk øl. Lukter fantastisk godt og meget markant. Denne passer perfekt til å nytes til både pizza og uten. Denne tror jeg er nydelig på en varm sommerdag. Jævla god, rett og slett.
Karakter: 5/6

Adrian: Den lukter rett og slett nydelig. Satan, hadde ikke forventet dette av Hansa, et bryggeri jeg forbinder med kjedelig fatøl ute på byen. Uten tvil testens mest positive overraskelse. Vil anbefale den på det sterkeste og passer skjøre Bærums-ganer som min. Kan dog kanskje føles litt «lett» for noen av de kuleste gutta i rundt pizzabordet. Men jeg likte denne utrolig godt. Drømmer om pizza, øl og fotball allerede.
Karakter: 6/6
Aass - Pale Ale
Ola: Kurant øl og en fin variant. Syntes den sklir lett ned, som god pizza på en høstkveld. Kan absolutt nyte denne varianten foran peisen. Men synes at Nøgne Ø's Pale Ale ligger et lite hode foran. Kan selvfølgelig ha noe med prosenten å gjøre ettersom Aass er kun 4,7 prosent og Nøgne Ø er 6 prosent.
Karakter: 4/6

Adrian: Enig i den, Ola. Syntes Nøgnes er bedre, men god denne også altså. Kan absolutt anbefales, men jeg ville nok gått for noen av de andre i testen. Vi skylder på prosenten,
Karakter: 4/6
Konklusjon
Pizza og øl er digg og hører sammen som fotball og øl, Pamela Anderson og «Baywatch» og melk og sjokolade.

Testens vinner er Nøgne Ø med deres Pale Ale. Vi vil også trekke fram Hansas Premium Lager - Det lille ekstra. Den var overraskende frekk og passer godt til pizza.
Ellers vil aldri en Bierra Moretti slå feil om du skal ha pizzakveld.