- Hellstrøm er verdens snilleste

Allikevel var deltakerne i MasterChef livredde for dommerpanelet.

Publisert

(SIDE2:) Alle landets kokkespirer har med TV3s nye program «MasterChef» fått en sjanse til å realisere drømmen om å bli mesterkokk.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Klarer de å overbevise kokkejuryen bestående av Eyvind Hellstrøm, Tom Victor Gausdal og Jan Vardøen, kan de komme helt til topps og vinne 100.000 kr, en Masterchef-kokebokutgivelse sammen med dommerpanelet og et lærlingeopphold i Lyon, hos Paul Bocuse.

Men det er ikke noen hvemsomhelster kokkene skal imponere.

Samstemt gjeng
Eyvind Hellstrøm er kjent for de fleste som den tidligere kjøkkensjefen på Bagatelle, samt streng programleder for «Hellstrøm rydder opp». Jan Vardøen har 30 års erfaring som kokk og driver en mengde restauranter og barer i Oslo.

Tom Victor Gausdal er god kjent med kokkekonkurranser og har vunnet både VM- og OL-gull med kokkelandslaget. Han har også skrevet kokeboka Husmannskost som er blitt kåret til verdens beste kokebok.

Med tre så sterke kokkepersonligheter kunne man kanskje tenke seg at det ble mye høy temperatur i diskusjonene under innspillingen, men Vardøen forteller at alt var bare velstand.

Ville være snill
- Det var en stor glede å jobbe med disse to. Eyvind Hellstrøm er verdens snilleste mann og det er Tom Victor også, smiler han og forteller at det var en av forutsetningene for å bli med.

- Jeg ønsket meg et snilt program, med snille dommere og snille deltakere. Jeg sa at hvis jeg skulle være med, så måtte jeg få lov ti å være snill. Vi driver ikke å henger ut folk i MasterChef, slår han fast.

Men selv med denne innstillingen var det ikke fritt for at deltakerne var skvetne.

- Deltakerne var så nervøse da de kom inn at bare vi så litt stram ut, så begynte de å skjelve, ler han og innrømmer at dommerne var litt stramme av og til.

- Vi måtte jo tenke på at dette var TV og skape litt dramaturgi. Vi kunne jo ikke alle si ja. Samtidig, hvis de to andre allerede hadde sagt nei, fikk den tredje lov å være den snille som sa ja, uten at det fikk noen betydning, sier han.

Dårlig på saus
Vardøen er glad for at han gjennom programmet fikk en unik mulighet til å se hva som foregår i de norske kjøkken, både på godt og vondt.

- Nordmenn er dårlig på saus, det var helt tydelig. Samtidig var det mange som kom med de utroligste råvarer. Her snakker vi selvskutt tiur, folk som hadde dykket etter kamskjell og sjøkreps, en kom med naboen kalv. Slikt er jo helt fantastisk, roser han.

- Men nordmenn safer litt for mye. Folk er nervøse for å være kompliserte.

Spis hjemme
Vardøen er også stolte av nordmenns middagsvaner.

- I Italia spiser sikkert 90 prosent av italienerne middag hjemme. I Norge er vi ikke langt unna det, men jeg frykter at det går mot mer spising ute, og ferdigmat i hjemmet.

- Jeg håper vi kan reversere utviklingen, sier han.

Se «MasterChef» på TV3, tirsdager 20.20