Hellstrøm: - Kjøttdeig er et suspekt produkt

Advarer mot å spise for mye av det populære middagsproduktet. Se video!

Publisert

(SIDE2): Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm er ikke snau med ordene når han i en episode av «Hellstrøm rydder opp - hjemme» legger ut om hva han mener om kjøttdeig.

- Et ubestemmelig, suspekt produkt, sier kjendiskokken.

Foruten å opplyse om at produktet inneholder store mengder fett, forteller han videre at kjøttdeig også består av både sener og bindevev. Siden størsteparten av fettet er mettet advarer Hellstrøm blant annet mot at rødt kjøtt, og spesielt behandlet vare, kan føre til kreft i tarmene. I programmet viser også Hellstrøm frem en masse av kværnet dyreskort, som finnes i kjøttdeig.

- Alle nordmenn spiser det, sier han.

Hardt ut mot MUK
Dette er ikke første gang Hellstrøm kritiserer norske, behandlede matvarer. I 2011 gikk han hardt ut mot MUK (Mekanisk Utbenet Kjøtt), som man finner i ulike ferdigprodukter (pølser, kjøttboller, kyllingpostei og så videre), og kalte det «avfall fra industrien». I kjølvannet av dette ble det skrevet mye om bruken av MUK, og at produsenter til tross for at det var ulovlig kaller slikt for kjøtt.

Til tross for den mer eller mindre uappetittelige utseendet til mange MUK-produkter skal det ikke være knyttet større mikrobiologisk eller kjemisk risiko knyttet til slike varer. Dette slår EFSA (EUs Mattilsyn) fast i en ny vurdering som de offentliggjorde tidligere denne uken. EFSA la imidlertid til at bakterievekst generelt øker når kjøttstrukturen endres eller ødelegges, og at dette gjelder spesielt for MUK.

- Jeg har blitt matforgiftet
Bakgrunnen for kjendiskokkens advarsler er at han i første episode, av den nye sesongen av sitt TV3-program, besøker Cato Steinda (27) - en familiefar i tyveårene, som spiser omkring 100 kilo kjøttdeig i året.

- Jeg har spist kjøttdeig ofte siden barndommen da jeg er redd for at om jeg spiser annen mat så er den ikke skikkelig gjennomstekt. Kjøttdeig klarer man å steke godt uten problemer, sier Cato, til Side2.

Minst tre ganger i uken stiller Kato seg på kjøkkenet og steker en pakke kjøttdeig, mens kona Renathe tilbereder en mer variert meny til seg selv og deres felles sønn.

- Jeg har blitt matforgiftet en del ganger så jeg har ikke turt og prøvde meg på noe annen mat, sier Cato.

Han fikk seg imidlertid en oppvekker da Hellstrøm illustrerte for han hva kjøttdeig egentlig består av.

- Jeg fikk meg en smell i trynet, såpass at jeg bokstavelig talt mistet fotfeste. Jeg tenkte på hva jeg har fått i meg i alle disse årene, og hvordan helsen min egentlig er nå, sier Cato.

SE KLIPP FRA SERIEN HER:(Artikkelen fortsetter under videoen)

- En krevende prosess
Med hjelp fra Hellstrøm har han imidlertid nå fått smaken på noe annet enn behandlet, rødt, kjøtt.

- Nå har vi lagt om kostholdet helt. Det har vært en liten utfordring å lære seg og like andre matvarer, og det har vært uvant å smake så mye annet. Det har vært en krevende prosess, men med et godt resultat, sier Kato.

Savner du kjøttdeigen noen ganger?

- Nei, egentlig ikke. Jeg savner at det var lettvint med den, men det er mange andre matretter som er like kjappe å lage.

«Hellstrøm rydder opp - hjemme» har sesongpremiere på TV3 torsdag 11. april kl. 20:30.

Mer fra Nettavisen: