Har jeg blitt gammel og bitter?

Justin Bieber lager hysteri mens jeg rister på hodet. Har jeg blitt gammel, sur og bitter?

Foto: (YouTube)
Publisert

MUSIKKKOMMENTAR:

Den 18 år gamle Justin Drew Bieber er i Oslo. I Oslos gater løper jenter i alderen 12 til langt ut på 20-tallet rundt for å få noen sekunders glimt av den kanadiske popstjernen. Hans mor Patricia Lynn fikk Justin da hun selv var 19 år gammel i London. Den kanadiske byen i Ontario. Hun var alenemor som strevde for å få endene til å møtes. Nå er Bieber styrtrik og en av verdens mest populære artister.

Som musikkelsker liker jeg ikke Justin Bieber. Eller det er muligens litt for svakt. Jeg misliker Justin Biebers musikk sterkt. Som person har jeg ingenting verken for eller mot ham. Jeg bryr meg ikke.

At eldre musikkelskere som er langt mot slutten av 30-årene (vi snakker veldig langt mot slutten her) ikke skjønner hva ungdommen liker er ikke noe nytt. Mine foreldre, forståsegpåere og kritikere hatet den musikken jeg hørte på som 14-åring. I hvert fall nesten alt. Som en liten eksersis tenkte jeg derfor å faktisk sammenligne musikken som var populær den gang jeg var 14 med Justin Bieber.

Med VG-lista og min egen hukommelse som fasit, og singellisten spesielt så har jeg kommet fram til følgende låter

Pet Shop Boys - West End Girls

Falco - Jeanny

Mr. Mister - Kyrie

Samantha Fox - Touch Me

Cutting Crew - (I just) Died in Your Arms

Run D.M.C./Aerosmith - Walk This Way

Bob Geldof - This is the World Calling

Dette var låter som både herjet hitlister, som ble spilt på ghettoblastere (for eventuelt unge som leser dette så var dette bærbare musikkenheter som avspilte kassetter. For en forklaring hva en kassett er så spør foreldreenheter).

Den britiske popgruppen Pet Shop Boys hadde jeg et elsk/hat-forhold til. Offisielt var jeg på denne tiden en slags rocker, men jeg elsket Pet Shop Boys. Det gjorde også svært mange i Norge, noe man i hvert fall kan si om Mr.Mister. Samantha Fox var nok mest pop hos guttene, men hun var et pop (pupp?) fenomen av dimensjoner. Cutting Crew laget en powerballade som radioen fortsatt spiller ihjel og Run DMC tok et oppgjør med rock vs rap i sin gjeninnspilling av en Aerosmith-klassiker. Og til slutt fikk Bob Geldof en velfortjent hit.

Så, hvordan er dette sammenlignet med Justin Bieber?

Baby, som du kan høre over, er Biebers største hit. Singelen har ikke vært nummer 1 i noe annet sted enn Frankrike, men singeler er ikke lenger hva det er. Videoen av låten er avspilt 742 277 187 ganger på Youtube. Vi tar det en gang til: 742 millioner ganger.

Totalt har det kommet tre album fra den godeste Justin. My World 2.0, Under the Misteltoe og My Worlds:The Collection (et samlealbum). Hans neste album kommer den 15.juni.

Det gjør meg vondt å høre på Justin Bieber, så vondt at han var med på en liste over de verste julealbumene. Han hadde godt selskap på listen (Michael Bolton, News Kids on the Block og Crazy Frog.

Ikke det at man ikke kan høre at han har en ok sangstemme. På hans siste store singel, Boyfriend, er han til og med til visse tider funky.

Låten er også fengende, godt laget og bra levert. Så hva er problemet?

Problemet er enkelt: Justin Bieber er litt som å være på besøk hos noen som har et så velpolert hjem at du er redd for å sette deg ned på sofaen med plastikk på. Selvfølgelig er det ingenting feil med det. For oss som er eldre så vet vi at det også kommer, og hvem vet - tenåringsartisten Justin Bieber kan hende at blir en artist for fremtiden som gir like gode retrominner som cheesy ballader som

My heart is old it holds my memories

My baby burns a gemlike flame

Somewhere between the soul and soft machine

Is where I find myself again

(Kyrie, Mr. Mister)

eller rene popkulturelle cash-ins som dette:

I was hunting you down

And I was the bait

When I saw you there

I didn’t mean to hesitate

This is the night

This is the night

This is the time we’ve got to get it right

(Touch Me, Samantha Fox)

For, sånn ærlig talt, så er det bare det at jeg - og du om du har det samme hatet - er for gamle. Alt for gamle. Tenåringsjentene hylte også til The Beatles, og - for å banne i Beatles-kirka så er det ikke så utrolig genialt dette heller:

Love, love me do.

You know I love you,

I'll always be true,

So please, love me do.

Whoa, love me do.

Someone to love,

Somebody new.

Someone to love,

Someone like you.

(Beatles, Love Me Do)

Jeg tør å vedde på at 40-åringene som var foreldre til tenåringene som hørte på The Beatles rystet på hodet og mente det var latterlig at man kunne høre på noe slikt. Den mest solgte singelen i 1962, året Love Me do kom, i Norge var Jim Reeves og denne:

Resten er bare misunnelse. Og det tror jeg nok millionærer Justin Bieber tåler mens han løper med en horde tenåringsjenter etter seg. Det hadde faktisk vært noe veldig galt om sånne som meg ikke ristet på hodet som mine foreldre gjorde, og deres foreldre gjorde igjen over musikken fjortisene hører på.

Denne saken ble første gang publisert 31/05 2012.

Les også