Har han løst 300 år gammel Newton-gåte?
«Naiv» 16-åring skal ha klart «det umulige».

Matematikere skal i århundrer ha forsøkt å finne ut av et fundamentalt spørsmål vitenskapsmannen Isaac Newton stilte for drøyt 300 år siden:
Hvis du kaster en ball mot en vegg, hvordan kan man helt nøyaktig beregne ballens bane gjennom luften med hensyn til gravitasjon og luftmotstand? Og nøyaktig hvordan vil ballen sprette tilbake?
Spørsmålene faller i kategorien dynamikk, som er « læren om krefter og kraftsystemer som endrer et legemes bevegelse», og en del av den klassiske mekanikken.
«Uløselig»
Den 16 år gamle eleven Shouryya Ray fikk høre om denne gåten under en skoleutflukt til universitetet i Dresden, og ble fortalt at oppgaven var «uløselig».
Han forteller at nysgjerrighet og en skolegutts naivitet fikk ham til å prøve å klare det umulige.
- Da vi fikk høre at problemet ikke hadde en løsning, tenkte jeg at «det kan ikke skade å forsøke», forteller Ray til avisen Die Welt, ifølge Courier Mail.

Som sagt, så gjort. Den ungen vitenskapsmannen skal ha klart å løse Newtons nøtt, og omtales nå som «geni» i tyske medier. I konkurranse med 10.000 andre elever ble hans studie prisbelønnet under den årlige vitenskapskonkurransen for gymnasieelever i Tyskland.
Også de britiske avisene Daily Mail and The Sunday Times of London skriver om Rays ligning, men ikke alle skal være like overbevist når det gjelder hans vitenskapelige bragd.
Ekspertene tviler
MSNBC skriver i sin vitenskapsblogg Cosmic Log at siden studien er en del av en konkurranse, er ikke dokumentene offentlig tilgjengelige - og dermed vanskelig for andre vitenskapsmenn å gå etter i sømmene.
- Historien høres mistenkelig ut, sier fysikeren Richard Fitzpatrick ved universitetet i Texas til bloggen.
Han bemerker at ingen av personene som hyller Ray som et geni selv er vitenskapsfolk, og at ingen av artiklene om ham går i detalj når det gjelder utregningene.
Også fysiker Michael Berry ved universitetet i Bristol kommenterer at det er umulig å si noe intelligent om Rays løsning inntil man faktisk får studert den.
- Det lukter sterkt av hype, skriver han i en e-post til Cosmic Blog.

Smarting
At Shouryya Ray er skarpere enn de fleste på hans alder, synes likevel de fleste å være enige om.
16-åringen kommer fra India, og flyttet med familien til Tyskland som tolvåring. Ifølge Shouryya er det faren, som er utdannet ingeniør, som gjorde ham interessert i matematikk allerede som barn.
Til Die Welt skal faren ha sagt at tenåringen raskt overgikk ham i matematisk talent. Shouryya fullfører skolegangen to år før tiden til tross for at han ikke snakket ett ord tysk da han kom til landet for fire år siden.