- Håper alle får en fin feiring

Kronprinsfamilien tok også i år med Milly Kakao for å se 17. mai-toget.

Publisert

(SIDE2:) Tradisjonen tro hilste kronprinsfamilien barnetoget i Asker fra Skaugum i dag morges.

Men kronprinsparet var tidlig oppe, og på Twitter ble det sendt ut gratulasjonsmelding:

«Morgenstemning på Skaugum. Nå er det like før», tvitret Det kongelige hoff, og la ut bilde av to gardister som heiste flagget på Skaugum.

Deretter kom en hilsen fra kronprinsparet på Facebook:

«God 17.mai. Håper alle får en fin feiring!»

Vinket og lo
Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby hilste på barnetoget litt over klokken 08.00. Som i fjor tok de også med seg hunden Milly Kakao på feiringen.

Hele familien er som vanlig antrukket i bunad. Ingrid Alexandra hadde søte fletter, og også pynt i håret. Marius Borg Høiby sto voksent ved siden av kronprins Haakon, og er snart nesten like høy som kronprinsen. Milly Kakao har fått sløyfe rundt halsen på nasjonaldagen.

Første gang barnetoget i Asker ble hilst av de kongelige var i 1946, etter initiativ fra kong Olav. Tradisjonen er blitt gjennomført hvert år med unntak av de årene dagens kronprinsfamilie ikke bodde på Skaugum på grunn av ombygging.

Ikke alle er like heldige med 17. mai-været: Sjekk været der du bor.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Ifølge programmet spilte Asker skolekorps «Gud signe vårt dyre fedreland» for kronprinsfamilien litt over klokken åtte, og nærmere halv ni begynte barnetoget å gå videre. Nærmere klokken 10.30 i dag skal kongefamilien hilse toget i Oslo fra Slottsbalkongen.

I Oslo er det skoler som fyller rundt år som går først i toget. I år er dette Rødtvet (50 år), Toppåsen (25 år), Bjørndal (25 år) og Sørkedalen skole som er hele 170 år i år. Etter de fire jubilantene følger barn og ungdom fra 108 andre skoler.

Gardemusikken går sist i toget, og er ventet å passere det Slottet rundt klokken 13.00.

Det var Kong Haakon og Dronning Maud som innstiftet skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra Slottsbalkongen i 1906. Skikken har vært holdt i hevd alltid siden. De eneste unntakene var i 1910 da Dronning Mauds far, den engelske Kong Edward ble begravd, og i krigsårene 1940-1944, skriver kongehuset på sin hjemmeside.

5119