Han var en hissig jødemotstander

Så sjekket høyreekstremisten familietreet sitt ...

Foto: Scanpix
Publisert

Ungareren Csanad Szegedi var fremadstormende politiker for det nasjonalistiske partiet Jobbik. Han er viden kjent i Ungarn for å snakke nedsettende om jøder, og har blant annet anklaget jødene for å ha «kjøpt opp» landet etter kommunismens fall.

Han har også offentlig irritert seg over den utstrakte «jødiskheten» i den politiske eliten i Ungarn og anklaget jøder for å kjøpe opp land og eiendommer, så de kunne «hente inn israelske innbyggere».

Men så dukket det opp en avsløring som har gitt den politikeren store problemer: Csanad Szegedi er selv jøde.

The Star skriver om hvordan ultranasjonalisten gikk fra å være en fremadstormende stjerne i partiet til å befinner seg på randen av politisk selvmord.

Szegedis besteforeldre på morssiden er jødiske, og ettersom jødene regner sin herkomst gjennom morssiden, gjør dette 30-åring jødisk selv om han ikke praktiserer religionen.

Overlevde Auschwitz

Det viser seg også at Szedegis bestemor overlevde Auschwitz som eneste familiemedlem og bestefaren ble sendt til arbeidsleir under andre verdenskrig.

Etter den tid har barnebarnet deres gjort kometkarriere innen det høyreekstreme miljøet i Ungaren. Han var blant annet med å starte Magyar Gárda Mozgalom, Ungarens Garde, i 2003, en pro-Hitler organisasjon som er kjent for å ikle seg svarte uniformer, ikke ulikt Hitlers brunskjorter. Gruppen ble senere forbudt i Ungaren.

Foto: WikiCommons

Da den tid kom hadde Szedegis allerede blitt medlem av Jobbik, som har senere vokst til å bli en av Ungarens største nasjonalistiske parti. Partiet fikk blant annet inn tre delegater i Europaparlamentet i 2009. Szedegi var en av de tre som ble sendt til Brussel.

Nekter å gi opp

Rykter om Szegedis jødiske opphav startet å svirre allerede i 2010. Det skal eksistere et lydbånd hvor 30-åringen blir konfrontert av fangen, Zoltan Ambrus, som hevder han sitter på dokumenter som beviser at Csanad Szegedi er jøde. Ifølge avisen blir Szegedi overrasket over beskyldningene, men han tilbyr Zoltan penger og tjenester for å holde kjeft.

Dessverre for nasjonalisten begynte et rykte å gå på internett om Szegedis jødiske opphav, og i juni 2012 valgte han å bekrefte ryktet.

Etter den tid har han «frivillig» meldt seg ut av Jobbik, men har så langt nektet å gi fra seg sin posisjon i Brussel.

Avsløringen har også gitt Szegedis forretningsproblemer. Politikeren driver blant annet en internettside som selger nasjonalistiske effekter og utstyr. Nå har hans forretningspartner og direktør i internettbutikken, Gabor Szabo, solgt seg ut av bedriften. Szabos søster jobbet som Szegedis personlige assistent har sagt opp sin stilling.

Denne saken ble første gang publisert 19/08 2012.

Les også