Går alt på Beito

- Passer med noen skikkelige hardøkter, sier Petter Northug.

Publisert

(SIDE3): VM-sesongen åpner på Beito fredag 12 nov, og Petter Northug er offensiv fra første stavtak. Northug har lagt bak seg en usedvanlig tøff treningsperiode.

- Da vi var i Vegas i begynnelsen av juli trente jeg én gang om dagen, og det var jo som ferie å regne. Men fra midten av juli til nå har det vært trening to ganger daglig, så å si nonstop, sier Northug til vimenn.no.

Det betyr trening, mat, søvn, trening, mat søvn. Dag ut og dag inn. Northug trener 100 timer i måneden. Det vil si to økter om dagen, med lunch og inntil to timer soving mellom øktene.

Ganske ekstremt, med andre ord.

- Og det har vært en bra høst, med bare ett lite treningsopphold på grunn av sykdom. Denne perioden handler om å gjøre den tunge jobben, og det føler jeg at jeg har gjort.

Må slippe opp to ganger

Men Petter har ikke tenkt å slippe til formen riktig ennå. Han vet den kommer når han går litt ned på treningsmengden.

- Det skjer ikke før i juletider, i forkant av Tour de Ski. Jeg satser på to formtopper denne sesongen, til Tour de Ski og VM i Holmenkollen. Jeg vet hva som skal til, av både treningsmengder og riktig timet høydeopphold i forkant. Men erfaring tilsier at det gerne er andre gangen jeg topper formen, at makseffekten kommer. Derfor er den første formtoppen under Tour de Ski viktig å ha utløst i forhold til VM senere i vinter.

Bruker Beito som hardtrening

Det betyr at resepten er fortsatt hardtrening - i hele november og langt ut i desember.

- På Beitostølen passer det med noen skikkelige hardøkter, og da bruker jeg de rennene til akkurat det. Det betyr at jeg nok går alle rennene.

Hvilket vil si 15 km skøyting fredag, sprint lørdag, og 15 km klassisk søndag.

Det norske folk har ingen grunn til panikk om ikke vårt største VM-håp klatrer på pallen i november:

- Nei, jeg kommer ikke til å være på mitt beste, og det er jeg neppe i Gällivare helgen etter heller, da verdenscupen starter. Jeg er nokså stinn av trening om dagen.

PS: Det er greit å minne om at Northug hadde samme strategien under åpningshelgen på Beito i fjor. Alle husker Red Bull-bråket, de fleste har nok glemt at han faktisk vant 15 km fri, foran Giorgio Di Centa og Alexander Legkov.

Programmet for herrer på Beitostølen:

Fredag 12 november: 15 km friteknikk, kl 13.20

Lørdag 13 november: Sprint, friteknikk, prolog fra kl 12.30

Søndag 14 november: 15 km klassisk teknikk, start kl 10.30

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2010.

Les også