Gammelt nytt
Jack Ryan er tilbake - men han overbeviser oss ikke helt.
Jack Ryan: Shadow Recruit - USA/2013. Regi: Kenneth Branagh Med: Kevin Costner, Keira Knightley, Chris Pine, Kenneth Branagh, Nonso Anozie, David Paymer, Paul Blackwell, Deborah Rosan, Julisita Salcedo, Lee Nocholas Harris
Aldersgrense: 15 år (egnethet: ungdom/voksen)

I "Jack Ryan: Shadow Recruit" møter vi etterretningsanalytikeren Jack Ryan. Etter å ha blitt skadet som marinesoldat i krigen i Afghanistan blir han rekruttert av CIA for å arbeide som bankanalytiker på Wall Street. Da han oppdager noen mistenksomme transaksjoner til den russiske forretningsmannen Viktor Cherevin (Kenneth Branagh), blir Ryan sendt til Moskva for å finne ut om den russiske forretningsmannen finansierer terror.
Det som skal være et rutineoppdrag viser seg raskt å være et russisk komplott for å krasje den amerikanske økonomien ved hjelp av et terrorangrep, og det er bare en mann kan stoppe det kommende angrepet.
Forfatter Tom Clancys romanfigur Jack Ryan er ingen nykommer på det store lerretet. Tidligere har Alec Baldwin (i "Jakten på Røde Oktober"), Harrison Ford ("Patriotenes spill" og "Overhengende fare") og Ben Affleck (i den forrige rebooten av filmserien, "Det absolutte mareritt") ikledd seg rollen som CIA-analytikeren med vekslende hell.
Derfor var det mange spente Clancy-fans som krysset fingrene for at det skulle bli ordentlige saker da Paramount Pictures bestemte seg for å børste støv av Jack Ryan og restarte hele serien for andre gang. Dette er også den første Ryan-filmen som ikke baserer seg på en av Clancys originale Ryan-bøker.
Med sjarmøren Chris Pine i hovedrollen som Ryan, ringreven Kevin Costner som hans CIA-mentor Thomas Harper og skuespiller og regissør Kenneth Branagh som skurk Viktor Cherevin, lovet det godt for en kommende reboot.
Pine imponerte med sin gutteaktige sjarm som kaptein Kirk i de siste "Star Trek"-filmene, og Branagh overrasket mange som regissør av den første "Thor"-filmen.
Uheldigvis virker det ikke som at noen av dem er spesielt interessert i å ta med seg noen av dissepositive overraskelsesmomentene inn i "Shadow Recruit".
Selve skuespillet i seg selv er stødig, og Pine gjør en overbevisende rolle som den utilpasse Ryan. Branagh er også (som vanlig) god, og har en av de bedre russiske aksentene en engelskspråklig skuespiller har kostet på seg de siste årene, men selve filmen i seg selv blir til tider for kjedelig til å være original eller bringe noe nytt til spionthriller-sjangeren.
Actionsekvensene er gode når de først kommer, og det er flere gode perioder med spenning, men til tider går det for tregt. Det virker ikke som om filmen klarer å helt bestemme seg for hvilken retning den vil ta.
Skal den være en realistisk agenthriller à la "Jason Bourne", et amerikansk svar på James Bond eller en "over the top" "Mission Impossible"?

Hovedproblemet ligger i manuset. Altfor mye er dyttet inn i filmens 105 minutter, og "Shadow Recruit" hadde hatt godt av noen flere minutter til å la oss lære å kjenne karakterene bedre og utvikle selve plottet.
Dessverre har filmens manus hatt flere runder i skrivemaskinen til forskjellige manusforfattere, som igjen har ført til et par irriterende logiske brister og haltende humor.
Ett av kjennetegnene med Clancys karakter er at Ryan er en analytiker og ikke feltagent. Dette blir gjentatte ganger hamret inn i løpet av filmen, der Pine kommenterer sitt eget dilemma så fort sjansen byr seg (noe han sier med overbevisning). Problemet ligger heller i å skjønne virkemidlene manusforfatterne/Branagh har valgt å benytte seg av for å vise hvor utilpass vår helt er utenfor sitt vanlige element.
For meg er det litt underlig at Ryan, en tidligere soldat i US Marine Corps med bakgrunn fra Afghanistan, plutselig skal bli skremt når han må gjøre litt feltarbeid i Moskva. At han i tillegg som superanalytiker ikke gjenkjenner sin egen dekkarbeidsplass gjennom ti år da de diskuterer mulige mål for terrorhandlingen, burde gitt stryk i CIAs opplæringsprosess.
Filmen hadde også tjent på å ha en mer skummel og hardbanket antagonist enn Branaghs Cherevin. Det mest skremmende i filmen er egentlig Ryans kjæreste Cathy Muller, spilt av Keira Knightley. Knightleys rolle som den fremtidige mrs. Ryan virker til å være skrevet som et sjarmerende pusterom mellom actionslagene. Dessverre er det ingenting sjarmerende med Muller. Faktisk har hun helt motsatt effekt og Knightley blir til slutt bare et masete uromoment som stikker kjepper i hjulet for vår helt. Når kjæresten din begynner å lete gjennom lommene dine etter bevis for at du er utro eller dukker opp uanmeldt på hotellrommet ditt i Moskva, trenger man ikke å være CIA-analytiker for å skjønne at det er på tide med en alvorsprat.
"Shadow Recruit" blir rett og slett for kjedelig og konvensjonell til tider. Man hadde kanskje hatt større utbytte av å benytte seg av en av Clancys opprinnelige historier med en moderne vri, enn å tråkke egne stier.
Denne førstefilmen, i hva studio mest sannsynlig har planer om å gjøre en filmserie ut av, er grei spionunderholdning, men bringer ingenting nytt til sjangeren.
Egentlig veldig synd, for her hadde filmskaperne en gyllen mulighet til å skape en "ny" CIA-helt.