Fra moralens vokter til skjørtejeger

Nytt århundre, ny konge, ny stil.

Foto: (Hulton Archive/Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Da dronning Victoria trakk sitt siste sukk 22. januar 1901, hadde hun regjert det forente kongedømmet Storbritannia og Irland i 63 år, 7 måneder og 2 dager. Den 81 år gamle dronningen holdt ut så lenge at knapt noen av hennes undersåtter husket noen annen monark.

Dronning Victoria ga opphav til begrepet viktoriatiden – en periode preget av framskritt og industrialisering, men også av strenge klasseskiller, fattigdom og streng moral. Viktoriatiden ble også preget av at dronningen ble enke bare 42 år gammel, og at hun sørget over tapet av sin kjære Albert i nesten førti år.

Playboyprinsen
Prinsen av Wales var nesten seksti år da han omsider ble konge, under navnet Edward VII. Dronning Victoria hadde i sin lange regjeringstid holdt eldstesønnen på en armlengdes avstand fra å få politisk makt, og den livsglade «Bertie» brukte i stedet tiden på å ta for seg av piker vin og sang.

Riktignok var Bertie standsmessig gift, med danskekongens datter Alexandra – som han hadde seks barn med – men det hindret ham ikke fra å opparbeide seg et rykte som skjørtejeger og playboy.

Han hadde elskerinner i hele sitt voksne liv, blant dem Winston Churchills mor, skuespilleren Sarah Bernhardt og Alice Keppel – oldemoren til prins Charles’ kone Camilla, grevinnen av Cornwall. Dronning Victoria oppfattet sønnen som tåpelig, taktløs og uansvarlig. «Jeg kan ikke se på ham uten å få frysninger», skrev hun til sin eldste datter.

Populær konge
I 1901 var turen endelig kommet til prins Albert Edward, som han het. Som Edward VII ble han konge av Storbritannia og Irland, og keiser av India. Til tross for sitt frynsete rykte, ble han en svært populær konge, og brukte blant annet sin personlige popularitet og nettverk til å bedre det anstrengte forholdet til Frankrike.

Edward VII var i nær slekt med store deler av Europas regenter; kongen av Hellas og kongen av Danmark var hans svogere. Den russiske tsarinaen, dronningen av Spania og kronprinsessene av Sverige, Romania og Hellas var alle hans nieser. Og blant hans mange nevøer var keiser Wilhelm av Tyskland, tsar Nikolai av Russland.

Dronningdatter
I særstilling sto prins Carl av Danmark, som både var hans nevø, og som var gift med datteren Maud. Den nære relasjonen til Edward VII regnes av mange som et viktig argument for at han ble bedt om å bli norsk konge. Våren 1908 var kong Edward på statsbesøk i Norge, hos datteren og svigersønnen.

Bertie hadde ventet lenge på å bli konge, men regjeringstiden ble desto kortere. Kongen hadde et daglig forbruk på rundt tjue sigaretter og tolv sigarer, og slet stadig oftere med kraftig bronkitt. I mars 1910 kollapset han under et ferieopphold i franske Biarritz.

Ble bare 68 år
Edward VII kom hjem til London 27. april, og 5. mai returnerte dronning Alexandra fra besøk hos sin bror, den greske kongen. Dagen etter fikk kongen flere hjerteinfarkt, men nektet å gå til sengs, og insisterte i stedet på å jobbe. Sent på kvelden 6. mai 1910 mistet Edward VII bevisstheten, og kort tid etter døde han, 68 år gammel.

Sannsynligvis har det aldri før eller siden vært samlet like mange kongelige og andre med titler enn i Edward VIIs begravelse, 20. mai 1910.

PS! 10. september 2015 passerer dronning Elizabeth rekorden til dronning Victoria, og blir tidenes lengst regjerende britiske monark.

(Kilder: Det britiske kongehuset, kongehuset.no, Wikipedia)

4119

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2011.

Les også