Foretar dekkskift på to sekunder
Mandag må du egentlig skifte ut piggdekkene.

Første mandag etter påsken er egentlig dagen da piggdekkene ifølge loven skal av i de sørlige delene av vårt lange land.
Men loven sier også at man plikter å være rett skodd på veien, og vi i Side3 kan skrive under på at det å kjøre med sommerdekk i disse dager ikke nødvendigvis er en risikofri opplevelse. Selv om det meste av hovedveier er bare, er det rikelig med snø på mange mindre veier, og nattefrost kan skape svært farlige temperaturer.
Kan være lurt å vente litt
Både NAF og UP er nå enige om at det ikke er noen grunn til å forte seg med å ta av piggdekkene før helga er over.
- Temperaturene fremover viser nattefrost i sør. Det betyr at vann fryser i veibanen om natta og blir rene trafikkfeller. Selv om temperaturmåleren på bilen viser varmegrader ute kan det være speilblankt i skyggepartier. Derfor må folk vente med å legge om til sommerdekk, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.
- Utrykningspolitiet sier selv at de bruker skjønn, og at de ikke kommer til å bøtelegge bilister som kjører med piggdekk slik situasjonen er nå, sier Engebretsen.
Påsken bestemmer
Dette er gjerne en tilbakevendende utfordring siden det er påsken som styrer når piggdekkene skal av, og med en tidlig påske som vi har i år, blir datoen for å skifte hjul også ekstra tidlig.
- Vår oppfordring er å ikke pigge av nå, men vente til våren er her med varmegrader døgnet rundt og snøsmeltingen har gjort seg ferdig, avslutter Jan Ivar Engebretsen.
Kjører du piggfrie vinterhjul er det ingen frist, og du kan bytte når du selv vil - men vær obs på at piggfrie dekk har betydelig dårligere grep på bare veier enn sommerdekk.
Kan kjøres superfort
En liten digresjon før vi fortsetter med tipsene om alle mulighetene du har for å bytte dekk:
Formel 1-teamet Infiniti Redd Bull Racing satt nemlig nylig ny rekord i hvor raskt et pitstopp kan være, inkludert skifte av fire hjul.
Tiden? 2 sekunder og 5 hundredeler!
Om du ønsker å unngå stresset ved å bytte dekk selv, kan du gå til et verksted eller bilforhandler. Dekkskift tilbys i kampanjeperioder gratis hos både merkeverksteder og på NAF-sentre, men koster normalt i overkant av 500 kroner å få gjennomført. Ved kjøp av nye dekk er ofte dekkskift noe du får med på kjøpet.

En stadig mer populær løsning er derimot bruk av såkalte «dekkhotell», der du kjøper en komplett dekkpakke som inkluderer dekkskift, vasking av dekkene og oppbevaring av de ubrukte dekkene frem til neste sesong. Dermed slipper en å bekymre seg for å finne et tørt og fint sted en kan ha dekkene liggende.
En ringerunde Side3 har gjennomført viser at prisen på dette ligger på rundt 1300 kroner per sesong - altså rundt 2600 kroner i året.
Slik bytter du hjul selv
Om du ikke synes noe om å betale andre for å gjøre en slik jobb,
Redaktør Kjell Magne Aalbergsjø i bilbladet «auto motor og sport» har tidligere kommet med disse gode tipsene for deg som vil bytte dekk.
1. Sjekk vinterdekkene før du legger om. Det er tillatt å kjøre med en mønsterdybde på 3 millimeter. Er dekkene dine mer slitt enn det, risikerer du at skiltene blir klippet, for ikke å snakke om din egen og andres helse. Aalbergsjø anbefaler sterkt at du kjøper nye dekk lenge før du nærmer deg 3-millimetersgrensa.
- Allerede ved 5 millimeter mønsterdybde får dekkene dramatisk dårligere grep, sier han.
Også dekkets alder spiller inn. Et gammelt dekk kan se fint ut, men kan likevel ha mistet mye av grepet. Produksjonsdatoen (måned og år) finner du på siden av dekket, ofte trykt inn i en oval form. Aalbergsjø anbefaler å bytte dekkene når de er fem år gamle fordi gummien hardner til med årene.
2. Sjekk dekkene for slitasje og kutt. Skjevt slitte dekk kan skyldes feil lufttrykk eller en feil i hjulopphenget. Er du i tvil om dekkene dine er gode nok, ta kontakt med fagfolk.
3. Legg ut dekkene der de skal på. Her er det to ting du må huske:
* I motsetning til det mange tror, bør de mest slitte dekkene monteres foran og de minst slitte bak. Ifølge Aalbergsjø er logikken i det slik:
Glatt underlag oppdager du først i rattet og forhjulene, og derfor må de mest slitte dekkene stå foran. Står de mest slitte dekkene bak, er faren større for å få hekksladd, og det er det folk flest sliter mest med å få kontroll over. Med de beste dekkene bak er faren for overraskende sladd mindre.
Hvis dekkene er lite slitt og forskjellen i slitasje er liten, kan du likevel montere de minst slitte dekkene der slitasjen er størst (foran i en forhjulsdrevet bil). Det øker dekksettets levetid.
* Mange dekk har en bestemt rulleretning. Den er angitt på siden av dekket, som regel med en pil og teksten rotating direction.
4. Før du jekker opp bilen, skal den stå i gir og håndbrekket skal være dratt på. Klosser bak hjulene øker sikkerheten ytterligere. Jekken skal normalt settes på et sted med ekstra forsterkning. Dette stedet vil som regel kjenne med fingrene, eller du kan sjekke instruksjonsboka.

5. Jekk bilen litt opp, men stopp før dekket mister kontakten med bakken. Løsne mutrene, men ikke skru dem helt av.
6. Jekk bilen helt opp, skru av mutrene og ta av hjulet. Rustoppløser må sprayes på dersom hjulet sitter fast.
7. For at det skal bli lettere å få av hjulene til våren, bør du smøre kontaktpunktene mellom felg og hjuloppheng med fett (helst kobberfett på stålfelg). Sett på hjulet og stram til annenhver mutter vekselvis til alle er skrudd fast. Ikke stram for hardt, for da kan du skade gjenger eller felg. Etter noen dager skal du etterstramme (spesielt viktig hvis du har alufelger).
8. Sjekk lufttrykket. Vinterdekk har mykere dekksider enn sommerdekk, og Aalbergsjø anbefaler at du fyller 10 prosent mer enn oppgitt i bilens håndbok. Sjekk trykket jevnlig, det har betydning både for kjøreegenskaper og drivstofforbruk.
9. Vask og tørk sommerdekkene før du setter dem bort.
10. Biler med dekktrykksovervåking (varsler dersom trykket er for lavt) har et system som må resettes ved hjulskift. Sjekk håndboka eller ta kontakt med merkeverksted.
Du kan også se NAFs instruksjonsvideo for dekkskift.
