Forbudte ferieminner

Har du «rent mel i kofferten»?

Foto: Dmitry Ulyanov (Creative commons)
Publisert

Det mange feller å gå i når du skal finne den perfekte gaven, suveniren, plagget eller delikatessen å ta med hjem fra ferien.

– Jeg kan forstå at folk ikke har helt oversikt, for regelverket er stort og omfattende.

Det sier kontorsjef ved Kontrollkontoret på Gardermoen, Tor G. Fredriksen, som råder alle til å gå på rødt om de er i tvil, men aller helst la være å handle tvilsomme varer i første omgang.

Ikke ta med hjem

Både mat, drikke, klær, kosmetikk, kontanter, pyntegjenstander, vesker, planter og frø kan gi deg trøbbel, bøter og det som verre er, om du forsøker å passere tollen uten «rent mel i kofferten».

– Mange er for eksempel ikke klar over nulltolleransen vi har for kjøttvarer og de fleste meieriprodukter fra tredjeland, sier Fredriksen, med henvisning til forbudet innførsel av den slags om det er produsert i land utenfor EU og EØS.

– CITES-reglene er også svært viktige å minne om, for verden blir fattigere for hver art som forsvinner, understreker Fredriksen.

CITES er en forkortelse for Convention on International Trade of Endangered Species, en konvensjon som omfatter og regulerer handelen med rundt 4800 dyrearter og 25 000 plantearter som er utryddingstruet i ulik grad.

– Har du først kjøpt et produkt som er helt eller delvis laget av en truet dyreart er du med på å holde handelen i gang. Da hjelper det ingen om det blir stoppet i tollen.

Selgere av slike varer vil sjelden bry seg om regelverket, og heller forsøke å presse opp prisen dersom produktet er laget av sjeldne (les: truede) dyre- eller plantearter. Fredriksen oppfordrer derfor alle til å tenke seg om før de handler.

Spør Reiser & ferie på FACEBOOK

Falske merkevarer

Med falske merkevarer er situasjonen nærmest omvendt. Her bør påfallende lave priser få varsellysene til å blinke.

– Dette er et problem i vekst. I dag får man kjøpt forfalskninger av alt mulig, ikke minst i Asia, forteller Fredriksen.

Det norske regelverket gjør at tollvesenet kan ta fra deg slike produkter, men i andre land, for eksempel Italia, er det langt strengere. Der risikerer du bøter på mellom 8.000 og 80.000 kroner om armbåndsuret, vesken eller solbrillene du lar deg friste av fra en gateselger, viser seg å være en forfalskning.

Det er viktig å huske at det alltid er en grunn til at noe er forbudt å ta inn eller ut av et land. Selv om du kommer helskinnet gjennom på grønt i tollen, kan smuglergodset ditt forårsake uopprettelig skade. Ikke minst er faren for innføring av sykdommer og skadedyr en årsak til strenge begrensninger på hva du kan ta med seg av kjøtt, meieriprodukter, planter og dyr.

Tollreglene

Få regler er uten unntak, men tingene på denne listen bør du enten droppe under ferieshoppingen, eller sette deg grundig inn i regelverket før innføring:

  • Kjøtt-, kjøttprodukter, melk og andre meieriprodukter som stammer fra land utenfor EU og EØS-området, med unntak av blant annet Kroatia, Sveits, San Marino og Andorra.
  • Ting laget av truede dyre- eller plantearter omfattet av CITES-reglene, slik som elfenben, skillpaddeskall og krokodilleskinn. Husk at dette også gjelder om knappene på en skjorte eller pyntefjærene på en hatt stammer fra slike dyr eller planter.
  • Levende dyr, med noen få unntak.
  • Legemidler til annet enn personlig bruk, eller med ingredienser som ansees om narkotika eller dopingmidler i Norge.
  • Kunstverk og antikviteter beskyttet av ferielandets regler for utførsel av kulturminner. Reglene varierer fra land til land.
  • Mer enn 25 000 kroner i udeklarerte kontanter eller verdipapirer som kan omsettes til kontanter.
  • Visse planter som poteter, jordbærplanter, pæretrær og epletrær.
  • Mer enn 10 kilo frukt/grønnsaker, 25 avskårne blomster, 5 potteplanter (kjøpt i Europa og for innendørs bruk), 3 kilo blomsterløk eller 50 porsjonspakninger av frø.
  • Forfalskede merkevarer, som håndvesker, armbåndsur, solbriller, klær, sko, mobiltelefoner, kamera og så videre.
  • Skjell, koraller eller svamper.
  • Morsmelkerstatning og barnemat kan innføres i begrenset mengde, men ikke fra Kina og ikke uemballert eller om det krever kjøling før bruk.

Les også