- Føltes som huden løsnet rundt hele ansiktet

Her er de verste skadene i «71° Nords» historie. Se video.

Publisert

(SIDE2): I forbindelse med et strikkhopp fra en 60 meter høy kran, under innspillingen av «71° Nord» i 2011, treffer Wenche Witberg vannet med enorm kraft.

- Jeg holdt øyene igjen så jeg så ikke vannet komme. Jeg fikk kjempesjokk da jeg traff vannflaten, og skjønte med en gang at noe var galt, sier Witberg, til Side2.

Foto: TVNorge

- Kjemperedd
I utgangspunktet var hun livredd for å hoppe i strikk etter at hun for 20 år siden så en kvinne som røk anklene i et strikkhopp, og Witberg forteller at hun var overbevist om at noe kom til å gå galt når hun sto klar til å hoppe fra kranen.

- Som du skjønner så var jeg i utgangspunktet kjemperedd, men det var ikke noe alternativ å ikke hoppe. Man er med på alt når man melder seg på «71° Nord», sier Witberg.

- Visste det ville gå til helvete
Smertene da realitydeltakeren traff vannoverflaten var naturlig nok enorme.

- Det føltes regelrett som om huden løsnet rundt kanten av hele ansiktet, og at ansiktet falt av. Det var som å ta hjernen ut av kroppen.

Blodet og den blå fargen som spredte seg i ansiktet gjorde at de rundt henne først trodde det var et kamera som var festet til hjelmen som hadde løsnet og truffet henne.

- Det føltes helt fryktelig, men jeg var ikke forbauset for jeg visste at det ville gå til helvete, sier Witberg.

- Ble pyntet litt på for TV
Etter ulykken ble Witberg tatt med til et nærliggende hotell, og is ble lagt på det skadede området. Hun forteller at de rundt henne var tydelig oppskaket, og at en kjeveekspert sjekket om noe var knust i kjeveområdet.

- Hendelsen ble pyntet litt på for TV for det var mye som skjedde rundt, sier Witberg, som ikke ville lage trøbbel og derfor sa at alt gikk bra med henne til tross for at hun ikke hadde det helt topp.

Heldigvis slapp hun unna hendelsen uten varige men.

- Jeg har ingen varige fysiske men annet en pigmentflekk i ansiktet, forårsaket av at jeg gikk mange måneder med blåveis, sier Witberg som avviser at hun lot seg påvirke da Henning Hoff Wikborg brakk nakken under årets innspilling av realityserien.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

- Jeg ble smådesperat
Hoff Wikborg falt under en utforkjøring på ski i Sunnmørsalpene, og bildene av «71° Nord»-deltakeren liggende skadd i fjellheimen spredte seg raskt på nettet. Til tross for at ulykken ikke så spesielt dramatisk ut på skjermen, var den det til gavns.

Foto: Tvnorge

- Jeg tenkte; «Henning nå har det skjedd noe alvorlig». Jeg hørte og merket knekket, og kjente at det strålte ut mot armen. Jeg begynte å kjenne etter om jeg hadde følelser i armer og ben og prøvde å bevege på meg. Jeg hadde følelse, men jeg ble smådesperat og redd for at de sprellene jeg hadde gjort skulle gjøre ting verre, sier Hoff Wikborg, til Side2.

Han sliter fortsatt etter ulykken og er usikker på om han noen gang vil bli helt frisk igjen.

- Selve bruddet i nakken har grodd, men det ligger en nerve som kom til skade og den bidrar til at ikke alt fungerer optimalt. Jeg har mistet styrken i venstre bryst og nerven gror sakte.

- Jeg vet ikke om jeg kommer til å bli helt bra igjen. Jeg er tilbake i jobb, men det er noe som ikke funker. Jeg kjenner smerte.

- Hadde jeg nok ikke meldt meg på
Det at Hoff Wikborg bar sekken til en av sine lagkamerater tror Hoff Wikborg bidro til at fallet fikk det fatale utfallet.

- Jeg stiller et stort spørsmålstegn til om jeg er glad for at jeg tok sekken til Benedicte eller ikke. Jeg er ganske sikkert på at det ikke ville skjedd om jeg bare hadde tatt min egen sekk. Men det ligger i min kultur å hjelpe, og jeg ønsker ikke at lærdommen fra dette skal være at man ikke skal hjelpe.

Angrer du på at du meldte deg på?

- Nei, men det er klart at om jeg hadde visst på forhånd at jeg kom til å brekke nakken, så hadde jeg nok ikke meldt meg på.

SE NÅR HENRIK HOFF WIKBORG BREKKER NAKKEN HER:(Artikkelen fortsetter under klippet)

- Smertefullt
En annen deltaker som skadet seg, men som heller ikke angrer på at hun ble med på realitysinnspilling, er Tonnie Stensland.

Foruten og hyperventilere på tur over Folgefonna under innspillingen i 2010, fikk hun forstskader som hun sliter med den dag i dag.

- Jeg er veldig lite turvant og jeg begynte tidlig å fryse. Men man blir så revet med og så takknemlig for at man får være med at man trosser smerte. Jeg er ikke så erfaren at jeg visste at det kunne være farlig å fryse, sier Stensland, til Side2.

- Er det ti grader ute og jeg står og ser på en fotballkamp så blir det smertefullt. Det skal ikke mye til, legger hun til.

Hun vil imidlertid ikke klandre innspillingsteamet for at hun nå har problemer med fingrer og tær.

- Det var jeg som ikke visste at man ikke burde fryse så lenge. Legen så på meg og sa jeg burde passe på. Siden jeg har lavt blodtrykk så er jeg mer utsatt for frostskader, sier Lombekk, som gikk til akupunktur for å få følelsen i tærne tilbake.

Les også:- Jeg mistet kontrollen over kroppen

SE NÅR WENCHE WITBERG HYPERVENTILERER HER:(Artikkelen fortsetter under klippet)

- Tøft
Også i kjendisversjonen av «71° Nord» får deltakerne kjørt seg, og Phung Hang er en av dem som fikk kjenne det på kroppen.

Kjendisene var kommet til Dovrefjell der en beinhard klatreetappe venter på dem. Turen skulle gå opp Snøhetta og tre bratte fjelltopper på over 2 200 meter. På turen over snøhetta går det imidlertid galt for Hang, som faller og slår hodet sitt.

Deltakerne var på dette tidspunktet to uker inn i reisen da Hang falt om og slo hodet mot en stein. Hun ble liggende bevisstløs i over fem minutter.

- Jeg fikk ingen varige mén, men jeg skulle gjerne ha blitt mer forberedt på hva som skulle møte meg, sier Hang, til Side2.

Hun angrer imidlertid ikke på at hun ble med på den strabasisøse ferden.

- Å bli kastet inn i det i siste liten, sånn uten å ha trent noe i forkant, var tøft. Men jeg fikk testet mine grenser, og lærte at det psykiske var minst like tøft som det fysiske.

SE PHUNG HANG FALLE HER:(Artikkelen fortsetter under klippet)

- Erkjenner at det er en viss risiko
Tidligere i år uttalte programleder Tom Stiansen til Side2 at «71° Nord» blir sikrer og sikrere for hvert år, samtidig som deltakerne skal utfordre seg. Deltakerne blir imidlertid opplyst om risikoene rundt det å være med på innspillingen av realityserien.

- Sikkerheten har i utgangspunktet alltid vært i hovedfokus, og det er fordi det alltid er forbundet en viss grad av risiko å vandre i naturen slik som «71° Nord»-deltakerne gjør, sier informasjonsansvarlig i TVNorge, Vivi Trøsvik, til Side2.

- Dette er noe deltakeren er klar over, fortsetter hun og forteller at dette også står beskrevet i kontrakten deltakerne må underskrive.

- De erkjenner at det er en viss risiko for skade, og at de godtar dette ved å være med. Det står også at de har det fulle ansvaret og følge de henvisninger de får fra de sikkerhetsansvarlige.

Andre større skader i 71 Grader Nords historie:

2000
Alexander Endsjø fikk problemer med føttene, og ble fraktet til sykehus i etterkant av finalen. Han måtte gå på krykker i to uker.

2001
Tone Merete Petersen skadet hånden da hun under bestigning av Galdhøpiggen ble truffet av en 70 kilos stein.

2009
Anniken Sand ble slått til blods da hun fikk seilbåtbommen i hodet to ganger under finalen. Etter at blødningene ble stanset, fortsatte hun løpet.

2011 - kjendisversjonen
Naria Solheim fikk kuldesjokk på Rallarvegen og måtte ha hjelp for å fullføre etappen.

2012 - kjendisversjonen
Phung Hang besvimte og slo hodet mot en stein på grunn av hjernerystelse måtte hun trekke seg fra konkurransen.

71° Nord» sendes på TVNorge mandager kl. 20:30.

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2012.

Les også