- Folk hadde trodd man var idiot!

Aleksander Bergan skriver om deg og meg - om kjendisjagere og verdivalg.

Publisert

(SIDE2): - Ari Behn er den ultimate Askeladden. Han giftet seg med prinsessen, samtidig som han vant halve medieriket. Det er en illustrasjon på at Norge har kastet janteloven på havet. Det er jeg’et som nå teller i media- og kjendisverdenen.

Ordene kommer fra forfatter Aleksander Bergans munn, men er en påstand fra en av karakterene som er å finne i Bergans debutroman «Fantombildet». Den tar for seg kjendisjag og jåleri, men også savn og verdivalg.

Symbiose
I boken har Bergan navngitt og henviser til flere norske kjendiser, men sier de ikke er en del av handlingen i boken. Den dreier seg om forlagsarbeideren Casper Isaksen, som ikke innehar all verdens livsgnist, som gjør det som forventes av han og som har et litt trøblete forhold til foreldrene. Ved en tilfeldighet blir han forvekslet med en internasjonal kjendis med samme navn, og havner i tabloidenes søkelys. Den misforståelsen velger han å fortsette, og lager dermed et fantombilde av seg selv.

- Han får kjenne på en flik av kjendislivet, og opplever at han blir mer godtatt, blant annet av sin egen mor og at ting går lettere i livet, sier Bergan.

For Bergan er ikke kjendiser uvant – han jobber til daglig som journalist.

- Det er en symbiose mellom kjendiseri og media. Som journalist ser jeg den, media skal selge klikk. Men det blir litt over-kill, sier Aleksander, som bedyrer at han selv ikke har noen interesse av å være kjendis.

- Jeg snakker med deg nå fordi jeg ønsker å selge boka, smiler han.

Å bli sett
Men til tross for alt kjendiseriet, avviser den nybakte forfatteren at dette er kritikk av kjente mennesker.

- Dette er ikke kritikk av kjendiser, eller av hvordan de og media bruker hverandre. Det er mer en observasjon av et fenomen i samtiden – dette behovet for å bli sett.

Samtidskritikken går på dette at vi er blitt så opptatt av å være synlige.

- Kjendiseriet i boken blir kanskje mer et symbol på ønsket om å bli sett. Samtidig handler den om det å måtte forholde seg til folks tilsynelatende lykke, som vi blir servert i store doser hele tiden

Han utdyper ved å vise til det mest populære sosiale mediet – Facebook.

- Å bruke statusfeltet til å fortelle om at egen unge for første gang har lagt en solid bæsj på tre uker, eller at man er i Hemsedal og drikker champagne, er jo bare tull. Ingen bryr seg. Man ringte jo ikke rundt til vennene sine før, og la igjen beskjed på svareren om alt mulig drit man foretar seg. Folk hadde jo trodd man var en idiot!

Verdiplattform
Det som har resultert i romanen «Fantombildet», startet for fem år siden. Etter endt journalistutdannelse vurderte Aleksander sine muligheter for hva han skulle gjøre.

Aleksander Bergan (34) er fra Hamar, der han er medeier i puben Docile Kontor & Pub, men bor i Oslo der han jobber som journalist.Fantombildet er hans debutroman og gitt ut på Aschehoug: «De gangene Maria har spurt meg om hvem jeg egentlig er, har jeg alltid svart at jeg er nummen og at jeg bor i en by med et økende antall døgnåpne treningssentre, kaffebarer, dresskledte menn og joggere. Jeg har sagt at jeg jobber som en slags assistent i et forlag tuftet på alkohol og sexpress, og at mye av tiden min blir brukt på å hate folk som går med solbriller inne og middelmådighet pakket inn i glanset papir. Jeg har sagt at jeg er 27 år gammel, og at jeg høyst sannsynlig er død innen et år.Men det skulle ikke mer til enn en liten misforståelse i avisen for å få meg til å tvile på om alt jeg vet om meg selv er feil. Så kanskje skal jeg høre på Jacob når han sier at jeg bør se på dette som et eksperiment og spille ut min nye rolle?»Allerede før romanen kom i norske bokhandlere, ble det bestemt at den skal prøveoversettes for et utenlandsk marked, noe som skjer svært sjelden for debutanter.

- Jeg var ferdig med studiene, og måtte liksom gjøre noe annet. Finne ut hva jeg higet etter. En trygg familiesituasjon eller noe annet. Dermed måtte jeg tenke gjennom hva som er viktig for meg, sier 34-åringen.

En av tingene som pekte seg ut, var utviklingen i det å være kjendis de siste 10-15 årene.

- Det er ikke fælt at noen blir kjendis - ofte er det en naturlig konsekvens av det man holder på med - men det å jage etter å være kjendis er et eksempel på en verdi som ikke er noe særlig i seg selv, sier han og bruker et eksempel fra reality-TV.

- Når noen sier de er med i Paradise Hotel fordi han eller hun har lyst å være med på et eventyr og bo på hotell i Mexico i to måneder, så blir jo det tull – de blir jo med fordi de kommer på TV. Dessuten vinner de ikke så forbanna mye spenn, heller. Det finnes andre måter å oppholde seg i Mexico på.

Satirisk
Bokanmelder Leif Ekle ga nylig «Fantombildet» en sterk anbefaling i Nitimen på P1, og mente det aller fineste med boken er at Bergan klarer å avstå fra sin generasjons hang til ironi, og at han i stedet klarer å skrive satire, noe Ekle mente var godt gjort ettersom det er mye vanskeligere.

Bergan selv håper boken, i tillegg til å være underholdende, også får noen til å tenke litt etterpå. Det anser han som et pluss.

- Og dessuten, jeg synes personlig at Ari skriver godt altså. Dette er ikke en selvbiografi. Det er det viktig at også mutter’n skjønner.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2013.

Les også