Firebarnsmor og blogger: - Matbudsjettet vårt er 4000 kroner i måneden
Se hvordan Side2-blogger Anne Brith Davidsen får det til og få forbrukerøkonom Elin Reitans gode sparetips.

(SIDE2): Januar er smalhans for mange og er dere en stor familie er det særlig mye penger å spare på matinnkjøpene.
- Jeg tar ut kontanter i starten av hver måned. Jeg har et budsjett på tusen kroner hver uke og legger tusen kroner i fire konvolutter. Det er det jeg bruker på mat, sier Side2-blogger og firebarnsmor Anne Brith Davidsen til Side2.
Les vår pristest av de ulike matvarekjedene og se hvor du handler billigst akkurat nå.
Vår måling inne i saken viser forøvrig at pris og utvalg av varer har mye å si for hvor vi handler maten vår. Til nå har over 3000 stemt og 57 prosent har svart at pris har mye å si, men også utvalg for hvor de handler mat. 25 prosent har svart at pris har alt å si.
Du kan fortsatt stemme under:
Anne Brith skriver bloggen Anne Brith på blogg.no og er i år med i «Bloggerne» på TV 2 Livsstil og har tidligere vært med i «Hele Norge baker» på TV3.
Hun har tidligere skapt stort engasjement omkring sitt blogginnlegg om hvordan hun klarer det stramme matbudsjettet.
- Dette beløpet er fullt overkommelig
Ifølge forbrukerøkonom for Nordea, Elin Reitan, viser tall fra Sifos referansebudsjett at en typisk familie med to voksne og to barn skal klare seg med i overkant av 7.200 kroner på mat hver måned. Det er et forbruk på 1.800 kroner i uka.
- Dette beløpet er fullt overkommelig for en gjennomsnittsfamilie, sier Reitan.
- Planlegger du godt og er prisbevisst i dine valg er det mulig å klare seg på enda mindre, men det kommer naturligvis an på hvor mye du er villig og ønsker å ofre for at matbudsjettet skal bli en enda mindre post i budsjettet, forklarer hun.
Side2 har også testet hvor mye en familie klarte å spare av matbudsjettet ved å ukehandle. I Side2s uhøytidelige test sparte vi hele 3000 kroner i måneden på å planlegge handlingen bedre.
(Artikkelen fortsetter under)
- Kjøper på tilbud og følger med på app
Anne Brith Davidsen forteller at hun benytter seg av matappen «mattilbud», for å holde matkostnadene til familien på fem så lave som 4000 kroner i uka.
- Jeg sjekker appen daglig og kjøper de beste tilbudene i de ulike butikkene. Jeg følger også med på hva normalpris er og kjøper når ting er på tilbud.
Og gode tilbud i matbutikkene er det mange av for den som følger med, mener Davidsen.
- Jeg slår ofte til på tilbud som tre for prisen av to. Selv om jeg da kanskje har toalettpapir eller vaskemiddel for to til tre måneder i skapet, så er det fremdeles billigere å gjøre det slik.
- Bak brød og lag et budsjett
- Har du noen gode råd til andre som vil kutte i matbudsjettet?
- Lag budsjett, og hold deg til det. Har du barn, la dem ta del i innkjøpene og engasjer dem i matlagingen. Ved å bake brød selv kan du også spare mye penger. Det er også lurt å droppe matinnkjøp midt i uka og holde seg til handlelisten når man er i butikken.

- Spar flere tusen i måneden
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener svært mange nordmenn har et unødvendig høyt matbudsjett.
- En familie kan derfor lett spare flere tusen kroner i måneden på å planlegge matinnkjøpene, og kutte antall turer i butikken, sier hun.
Nøkkelen for mange er planlegging.
- Gjør du det som vane å planlegge ukemenyen, sjekke i skuffer og skap hva du allerede har av varer og handler inn alt du trenger for uken på én dag, tror jeg de aller fleste vil merke at matbudsjettet krymper, sier Reitan.
- Større er ikke nødvendigvis billigere
Av andre sparetips er hennes råd å velge matkjedenes egne merker fremfor andre merkevarer, i tillegg til å sjekk enhetspris på varene.
- Enhetsprisen på varer må oppgis og gjør det enklere for deg som forbruker å sammenligne prisen på varer uavhengig av pakningsstørrelse. Det er for eksempel mange som er i den tro at alle store pakninger er billigere enn mindre utgaver av samme varer. Det er ikke alltid tilfelle så her gjelder det å være årvåken.
Flere tips fra forbrukerøkonomen:
- Følg med på tilbud
Det fins mange gode tilbud, men vær bevisst på at disse tilbudene også kan være en felle. Tilbud av typen tre for to for eksempel kan fort føre til at du handler mer enn du trenger.
- Velg riktig matkjede
- Det er ofte mye å spare på å handle i lavpriskjedene. Vil du ha et bredere utvalg så gjør unna basishandlingen i en lavpriskjede først.
- Dropp handling når du er sulten
- Da er det lett at unødvendige varer havner i kurven din.
- Kutt unødvendige varer
- Potetgull, brus og annen snop er dyrt. Slå derfor to fluer i en smekk nå i begynnelsen av året og kutt forbruket på slikt. Det har både formen din og lommeboken din godt av.
- Ikke kast før du må
- Hver og en av oss kaster nær 50 kilo mat i året, og indirekte kaster vi da store deler av inntektene våre i søpla. Sjekk skap og skuffer før du går i butikken slik at du unngår å handle noe du allerede har. I tillegg kan du spise restemat og husk å lukte eller smake på varen før du kaster mat som er gått ut på dato rett i søpla.