Film som ikke skulle blitt noe av

Det krever sin filmskaper å gå løs på en bok som er stempet umulig å filme. Fredag får du svaret.

Publisert

(SIDE2:) Med en gang en forfatter får en bestselger, så er det ofte slik at filmrettighetene selge. Men det finnes store bøker som aldri er blitt filmet rett og slett fordi de har fått merkelappen «umulig å filme». Enkelte ganger har noen forsøkt og gått rett på trynet, andre ganger har man lyktes mot alle odds.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Slik var det med fredagens japanske premiere av «Norwegian Wood». Tran Anh Hung, mannen bak «Duften av grønn papaya om morgenen», har våget seg på Haruki Murakamis store roman, en bok som kalles forfatternes favoritt.

Under har vi listet flere filmer som ble sett på som lite filmvennlige, men som likevel lykkes:

NORWEGIAN WOOD
Haruki Murakamis roman om 60-tallets studentliv i Japan dreier seg om kjærlighet, sex og smerte.

Problem : Filmen har vært ansett som «ufilmelig» fordi mye av bokens suksess ligger i språket da fortellingen er veldig introspektiv. Tran Anh Hungs løsning ble å hoppe over hele første del og gå rett tilbake til 60-tallet der alt hender studenten Watanabe.

RINGENES HERRE
Selve skalaen på en historie som «Ringenes Herre» gjorde at filmversjonen lå brakk i tiår til tross for at den kjente produsenten Saul Zaentz var kjapt ute og kjøpte filmrettighetene av J.R.R. Tolkien selv. Ralph Bakshi skapte en animert versjon i 1978 som ble så der mottatt.

Problem: Da Peter Jackson, Fran Walsh og Phillipa Boyens skulle filme «Ringenes Herre», foreslo New Line Cinema at de skulle gjøre det til tre og ikke to filmer. Hovedproblemet er fortellingens struktur, at Tolkien forlater enkelte rollefigurer i lang tid i bøkene før de returnerer 150 sider senere. Walsh og Boyens forsto at de måtte rett og slett bryte ned de tre bøkene slik at filmfortellingen fikk en tidsmessig riktig kronologisk struktur. Det har de nemlig ikke i bøkene. Samtidig fylte de på med bakgrunnsinfo fra de såkalte appendiksene.
Mange vil hevde at Peter Jackson lyktes mindre med «The Lovely Bones».

WATCHMEN
Forfatter Alan Moore kalte sin egen tegnede «Watchmen» for en historie som ikke gikk an å filme. Han er også kjent for å være lite opptatt og nærmest en motstander av at bøkene hans skal ende på filmlerretet.

Problem: «Watchmen» er kanskje en av de tegnede romanene som benytter seg mest av sitt eget medium. Detaljene i tegningene er ganske unik og i så måte mente mange fans at en filmatisert versjon ville ta fra dem historien. Regissør Zack Snyder fikk likevel svært god mottakelse

- Både dialogen, bildene og til og med skuespillernes utseende ligger svært tett opp til forelegget, og utgjør et gledelig gjensyn for oss fans, skrev Side2s anmelder Aleksander Huser i sin anmeldelse.

ATONEMENT
Mange mente at Ian McEwans roman «Om forlatelse» var en håpløs roman å gripe fatt.

Problem: «Om forlatelse» «styres» av fortelleren og hun skjuler og legger til det hun ikke vil at leseren skal vite om. Det er dette trekket som gjorde den så spesiell for leseren. Samtidig er den delt opp i flere deler der filmens hovedperson Briony ikke er fortelleren. Når Joe Wright ville filmatisere den, forkastet han det første manuset som gjorde historien langt mer konvensjonell og gikk modig nok tilbake til romanens struktur, men beholdt Briony som hovedperson. Det ble en kjempesuksess.

WHERE THE WILD THINGS ARE
Den amerikanske store barnefortellingen om gutten som rømmer fordi han har vært uskikkelig og havner i skogen med Huttetuene, gikk på rundgang i Hollywood i flere tiår før Spike Jonze tok den for seg i fjor og skapte en fortelling mange tok innover seg.

Problem: Huttetuene, eller vesenene som gutten i historien treffer. De digre beistene var et problem fordi mange regissører mente det var døden for historien å gjenskape dem digitalt. Løsningen ble en kombinasjon av mennesker, animatronics og dataanimerte bilder, samt at historien, som i utgangspunktet ikke er så lang, ble forlenget i tråd med den originale fortellingen.

Les Side2s anmeldelse: Magiske huttetuer