Fikk komme hjem etter sin død

Ekskongen fikk kongelig begravelse.

Publisert

(SIDE2): 28. mai 1972 ble det satt endelig punktum for historien som i nesten førti år hadde plaget den engelske kongefamilien. Hertugen av Windsor – som i løpet 1936 både ble konge og abdiserte – døde i sitt hjem i Paris, 77 år gammel.

Båren med den tidligere kong Edward VIII ble fraktet hjem til Storbritannia, hvor han lå på paradeseng i kapellet ved Windsor Castle.

Kong Olavs fetter
I begravelsen 5. juni var dronning Elizabeth og resten av den britiske kongefamilien til stede, sammen med Edwards enke Wallis (tidligere Simpson), hertuginnen av Windsor. Som en særlig gest fikk hun bo som gjest på Buckingham Palace under oppholdet i Storbritannia.

Også norsk kong Olav deltok i begravelsen for sin britiske fetter, som ble stedt til hvile på den kongelige begravelsesplassen i Windsor.

Gift i Frankrike
Kong Edward VIIIs forhold til Wallis Simpson og kongens abdikasjon forårsaket i 1936 den største krisen i det moderne britiske monarkiets historie. Men selv om kongen til slutt valgte bort tronen til fordel for kjærligheten, forsvant han ikke fra mediebildet.

Etter abdikasjonen fikk ekskongen tittelen hertug av Windsor, og sommeren 1937 giftet han seg i Frankrike med sin elskede Wallis, som etter sin andre skilsmisse hadde tatt tilbake pikenavnet Wallis Warfield.

Bittert forhold
Edward hadde ønsket å ha flere av sine nærmeste slektninger som gjester i bryllupet, men kong George VI (hertugens bror) la ned forbud mot at medlemmer av kongefamilien kunne delta, noe som i mange år etterpå forsuret forholdet mellom kongefamilien og hertugparet.

Hertugen ble svært bitter på sin mor, enkedronning Mary, og skrev i 1939 til henne at: «ditt siste brev ødela siste rest av følelsene jeg hadde til overs for deg, og har gjort framtidig normal korrespondanse mellom oss umulig.».

Besøkte Hitler
Forholdet ble ikke bedre av at hertugparet i 1937 dro til nazi-Tyskland og besøkte Adolf Hitler. Edward gjorde nazihilsen, og besøket ble viet stor oppmerksomhet i Tyskland. Hitler var begeistret for ekskongen, og uttalte ifølge Albert Speer at forholdet mellom Tyskland og Storbritannia kunne vært helt annerledes dersom Edward fortsatt hadde vært konge. Ifølge Speer karakteriserte Hitler Edwards abdikasjon som «et stort tap».

Hertugparet bosatte seg i Frankrike, men da 2. verdenskrig kom ble de hentet tilbake til Storbritannia. Hertugen ble etter besøket hos Hitler oppfattet som nazivennlig, og for å unngå ubehageligheter, utnevnte den britiske regjeringen ham til guvernør i kolonien Bahamas.

Sendt til Bahamas
Mange historikere mener også at Edward var nazisympatisør, at Hitler hadde en plan om på gjeninnsette ham som britisk konge dersom krigsutfallet hadde blitt annerledes. Selv skrev Edward etter krigen i sine memoarer at han beundret tyskerne, men at han ikke var nazisympatisør. I boken beskrev han Hitler som en «litt komisk figur, med sin teatralske posering og bombastiske uttalelser».

Etter oppholdet på Bahamas, bosatte hertugparet seg i Frankrike, hvor de levde et tilbaketrukket liv som B-kjendiser. De besøkte USAs president Dwight D. Eisenhower i 1955, og var æresgjester i Det hvite hus under en middag med Richard Nixon som vert i 1970. De stilte også opp til et par fjernsynsintervjuer, et i 1956 og et i 1970.

Døde av kreft
Kongefamilien aksepterte aldri fullt ut hertuginnen av Windsor, men fra midten av 1960-tallet møtte de dronning Elizabeth, og deltok også i enkelte familiesammenhenger og begravelser. Dronningen besøkte hertugparet i Paris under et statsbesøk i 1972, men da var hertugen allerede sterkt svekket av kreftsykdom.

Hertuginnen av Windsor døde i Paris i 1986, alderssvekket og dement. Hun ble begravd ved sin manns side i Windsor. Paret fikk ingen barn sammen.

(Kilder: Det britiske kongehusets hjemmesider, Wikipedia)

4188