Fikk innredet leiligheten uten å betale en krone
Lena og Håvard er racere på Finn.no. Her har de skaffet seg så godt som alt innbo til leiligheten - helt gratis.

(Bergensavisen) - Vi har råd til å kjøpe ting selv, men jeg ser ikke helt poenget med det når man kan få tak i så mye fint uten å betale en krone, sier Lena Skår Bernssen.
Det var mannen hennes som «oppdaget» gis-bort på Finn for fem år siden. Etter det har de skaffet seg minst 50 forskjellige møbler på denne måten. Mye er gitt videre.
Miljøbevisst og skattejakt
– Da vi begynte, hadde vi miljøfokuset, men det har nok gått litt sport i det også, sier paret, som også har fått i oppdrag fra andre
å skaffe dem gratis møbler fra Finn.
Familiens store og gode sofa er ett av kuppene de har skaffet seg ved å være raske på nettlabben.
– Det er en Ikea-sofa som egentlig koster vel 10 000, men trekket hadde fått noen flekker. Det løste vi med å kjøpe et billig trekk til 1000 kroner på Ikea, sier paret.
Mer rop enn noen gang
I hele fjor ble det gitt bort mer enn 230 000 ting på Finn-torget, og vi er snart forbi dette allerede i år.
I Hordaland ble det i fjor gitt bort nesten 26 000 ting. Bare i Bergen ble det gitt bort 7100 ting. Kategorien det gis bort mest i er definitivt møbler og interiør.
– Vi tror det er tre årsaker til at det er så sterk vekst i gis-bort-kategorien. For det første tror vi stadig flere er opptatt av miljøet og synes det er trist å kaste helt brukbare ting. For det andre er det mange som ser at andre kan ha behov for det man selv ikke trenger. For det tredje er det ofte praktisk å gi bort ting på Finn.

–Man blir raskt og enkelt kvitt tingene sine til noen som er mer enn villige til å komme og hente, en vinn-vinn-situasjon, sier Henrik Faller i Finn.no. På Finn.no akkurat nå gis det bort 425 ting i Hordaland. Det er alt fra graviditetstester til barneklær, kattunger og garderobeskap.
Går glipp av mye
– Det er utrolig mye rart som gis bort. Hester, for eksempel. Da jeg først oppdaget denne muligheten, var det fordi noen fortalte meg at det gis bort gratis hester på nett, ler Håvard, som har vært primus motor for Finn-kupp i familien siden.
Lena og Håvard har lært seg at trikset er å være tidlig ute når godbitene dukker opp. Det gjelder også å ha transport klar.
– Noen gir bort til de første som tar kontakt, andre til de første som kan hente. Vi har vært tidlig ute med begge deler, ler de.
Men noen ganger må en rett og slett også ha en god porsjon flaks.
– Noen kvitter seg også med helt nye ting, bare fordi de ikke orker å kjøre tingene tilbake til butikken. Vi er opptatt av at de tingene vi drar inn i huset skal være fine, sier Lena.

Paret har blant annet skaffet seg en fullt brukende Miele vaskemaskin, sofa, sofabord, skrivebord og utemøbler på denne måten.
– Vi følger godt med og får varslinger om det er noe som vi er på jakt etter, men det er klart: Vi har også gått glipp av mye.
- For alle
Lena og Håvard sier det ikke er uvanlig at folk dukker opp med en fet BMW og vil hente ting gratis fra en Finn-annonse.
– Det er blitt helt stuerent å holde på med dette, og vi kommer nok ikke til å slutte.
Paret tar aldri penger for noe de har fått gratis.
– Om vi har fått noe gratis, har vi ikke samvittighet til å ta penger for det. Vi har også gitt bort ting vi har kjøpt.
- Vil nødig kaste noe
Vi blir rikere og kjøper stadig mer, men moralen kommer inn når vi vil kvitte oss med noe, mener Ingun G. Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
– Samtidig som vi blir rikere, er mange ting som interiør og klær blitt billigere. Det resulterer i at vi eier mye mer enn vi trenger, sier Klepp.
Nordmenn er gode på å gi gaver og slå til på gode tilbud, og kjøper kanskje nokså uhemmet nytt.
– Moralen kommer først inn når vi har altfor mye. Da vil vi nødig kaste det, og prøver å bli kvitt det på annet vis. Det å gi noe bort som i utgangspunktet ikke har kostet oss så mye, kan gi en god følelse, sier hun.
Omsetningen av brukte ting er ikke ny, men Finn.no er nokså ny.
– Tidligere måtte man oppsøke garasjesalg og lete gjennom det som var. Nå har vi fått en ny mulighet som er mye mer tilgjengelig og søkbar for alle, sier Klepp.
– Det beste er om vi kjøpte litt mindre, men når vi først omsetter så mye, er det bra det kan brukes igjen av noen andre, sier Klepp.
Gis bort på Finn
|
Les flere saker fra Bergensavisen.