FHI: Taigaflåtten vil ikke spre dødelig sykdom i Norge

Taigaflåtten beveger seg mot Norge, men vil ifølge Folkehelseinstituttet ikke føre med seg den dødelige versjonen av TBE-viruset.

Bildet viser en vanlig skogflått som finnes i Norge. Denne flåtten bærer ikke den farlige versjonen av TBE-viruset. 
Bildet viser en vanlig skogflått som finnes i Norge. Denne flåtten bærer ikke den farlige versjonen av TBE-viruset.  Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Publisert

Tidligere i sommer ble det bekreftet at taigaflåtten, som tidligere kun har vært funnet i Finland, hadde beveget seg over svenskegrensa til Bottenvika. Taigaflåtten har ikke tidligere blitt oppdaget så nærme Norge. 

- Når det gjelder Taiga- flåtten, finnes den ikke i Norge ennå. I seg selv er den ikke mer dødelig enn andre flått, og virussykdommen den fører med seg, skogflåttencefalitt, finnes i en rekke ulike varianter, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen. 

Foto: FHI / pressefoto

Forskjellige typer flått sprer forskjellige varianter av viruset tick-borne encephalitis-virus (TBE-virus). I Norge bærer flåtten vi har på den minst farlige versjonen av viruset, den vestlige typen. 

Les også: Flått er farligere enn man hittil har trodd

Taigaflåtten som bærer den orientalske encefalitten forekommer hovedsaklig i barskogområder fra Baltikum og nordlige områder av Russland til de nordlige øyene av Japan. 

- Jo lenger øst og mot Asia, jo mer alvorlig blir den. Hvis den kommer til Norge, vil den ikke spre med seg den østlige typen av viruset, som er den farligste, fortsetter Ottesen. 

Les mer om sykdommen på Folkehelseinsituttets nettsider her

Skogflåttencefalitt kan gi feber, hodepine og muskelsmerter av inntil én ukes varighet. Etter et feberfritt intervall på rundt en uke vil omkring 30 prosent av de syke få symptomer på hjernebetennelse, søvnløshet, forvirring, muligens oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter og pareser. 

Orientalsk encefalitt gir ifølge FHI ofte de samme symptomene, men oftere med alvorligere sykdomsbilde og høyere dødelighet. 

Les også: Tok opp 300.000 kroner i lån for å avslutte Borrelia-mareritt

Og denne: Flåtten dør i vinterkulda

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2016.

Les også