Fant sjelden tohodet slettsnok
Langs den gamle jernbanelinja ved Linneslia i Lier oppdaget Berthe Ramstad en aldri så liten sensasjon forrige uke. - Fryktelig sjeldent, sier ekspert.

Det er visstnok ikke uvanlig å se mye orm i området, men et eksemplar med to hoder, og spesielt en slettsnok, tilhører allikevel sjeldenhetene, skriver Drammens Tidende.
- Jeg har en stedatter som er ganske interessert i dette, og vi har søkt litt rundt på nettet. Etter hva vi skjønner er ikke dette så vanlig, sier Berthe Ramstad.
Og det har hun helt rett i. Zoolog Petter Bøckman forteller at han har hørt om en tohodet hoggorm tidligere, men aldri en slettsnok, som er den sjeldneste av våre slangearter.
- Dette er uansett fryktelig sjeldent, og er ikke noe vanligere blant dyr enn blant folk, forklarer zoologen.
Tvillinger i samme kropp
Ifølge Bøckman er det egentlig snakk om tvillinger som blir født i samme kropp.
- Det er samme prinsipp som menneskebabyer som blir født som en Y, med to sammenvokste kropper, sier zoologen.
Bildene ble tatt på torsdag i 16.00-tiden. Slettsnoken skal ha vært ganske liten, rundt 20 centimeter, og så ut til å leve i beste velgående.
- Men det bare var det ene hodet som beveget seg og brukte tungen, forklarer Ramstad.
Ifølge Bøckmann er snoken utifra størrelsen født i år, og han tviler på at den tohodede slangen kommer til å overleve vinteren.
- Så fort det blir minusgrader vil de helst finne seg et annet sted å være. Men så lenge den får i seg nok mat er det ingen ting i veien for at den kan overleve, sier Bøckmann.
Kvelerslange
Slettsnoken finnes bare i deler av Sør-Norge. Den kan kvele byttet sitt, og bli 70-80 centimeter lang.
- Det er snakk om en giftløs slange som biter byttet og svelger det, sier Bøckman.
Ramstad og stedatteren Thea Caroline Myhre Øverdal (14) var temmelig sikre på at det var en slettsnok det var snakk om. Fordi det er mye orm i området som blir ihjelslått av turgåere løftet hun den sjeldne snoken vekk fra veien og ut i krattet.
- Jeg bryr meg om dyra og slanger er også viktige skapninger. De er ikke farlige og bør få leve, lyder oppfordringen fra Thea Caroline.
Les flere saker i Drammens Tidende
Mer fra Nettavisen: