Fabian Stang (67) og kona Catharina Munthe (45)

Fabian Stang: – I dag har vi en jente på 14 år, så hun er hovedfokuset vårt

Fabian Stang har fylt 67 år, men han har ingen planer om å bli fulltidspensjonist med det første. Her forteller den tidligere Oslo-ordføreren hva som holder ham opptatt – og oppdatert!

<b>FABIAN OG CATHARINA: </b>Fabian Stang og kona Catharina Munthe tok seg en velfortjent kveld ute da det var duket for førpremiere på filmen «Krigsseileren».
FABIAN OG CATHARINA: Fabian Stang og kona Catharina Munthe tok seg en velfortjent kveld ute da det var duket for førpremiere på filmen «Krigsseileren». Foto: Morten Bendiksen
Publisert

Fabian Stang (67) og kona Catharina Munthe (45) unner seg en helaften ute på byen når Her og Nå møter dem.

Etter å ha nytt et bedre måltid med gode venner, ankommer politikerparet hånd i hånd på den røde løperen som er rullet ut i forbindelse med premieren på storfilmen «Krigsseileren».

– Det er lenge siden 2. verdenskrig, så kanskje denne filmen kan interessere ungdommen. Gjennom filmen kan de få en forståelse av hvor mange som bidro slik at vi vant til slutt, forteller en spent Fabian Stang før festvisningen ved Akershus festning i Oslo.

Les også: Politiker Anniken Huitfeldt: – Hvis du lurer på hvorfor både Else Kåss Furuseth og jeg skarrer på r-ene, kan jeg fortelle hvorfor

<b>TENÅRINGSFORELDRE: </b>Kort tid etter at Fabian Stang sluttet som politiker, ble han og kona fosterforeldre til ei liten jente. I dag er paret travelt opptatt med en 14-åring i hus og har sjelden tid til å slå ut håret, bare de to.
TENÅRINGSFORELDRE: Kort tid etter at Fabian Stang sluttet som politiker, ble han og kona fosterforeldre til ei liten jente. I dag er paret travelt opptatt med en 14-åring i hus og har sjelden tid til å slå ut håret, bare de to. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Fosterforeldre til Amanda-Sofie

I det daglige er det helt andre ting enn røde løpere og premiere-glamour som opptar det engasjerte ekteparet.

Født: 19. august 1955

Alder: 67 år

Yrke: Advokat og politiker

Ektefelle: Catharina Munthe (45)

Barn: Christian August Stang, Fabian Emil Stang og Amanda-Sofie (14)

Se mer

– I dag har vi en jente på 14 år, så hun er hovedfokuset vårt. Derfor blir det ikke tid til å gjøre ting som dette sammen så ofte, innrømmer Fabian til Her og Nå.

– Vi får i hvert fall gjort det oftere enn før, repliserer Catharina.

I 2015 offentliggjorde Fabian og Catharina at de var blitt fosterforeldre til syv år gamle Amanda-Sofie. Fabian har også to voksne sønner fra tidligere ekteskap.

Gjennom mange år levde Fabian og Catharina svært hektiske liv. Fabian som ordfører i Oslo og Catharina som politisk rådgiver for Høyre.

Da Fabian ga seg som ordfører i 2015 og Amanda-Sofie kom inn i livet deres, fikk pipen en annen lyd. I et VG-intervju i 2020, snakket Fabian åpenhjertig om den positive endringen i livet.

– Jeg føler at også jeg har fått et nytt liv. Fra å være – brutalt sagt – på god vei inn i 60-årene og på ubønnhørlig retur, har Amanda-Sofie fått meg til å følge med i timen igjen. At hun er blitt en del av familien, oppleves som en stor berikelse.

Les også: Kari-Ann er bare 16 år når hun blir tvunget til å føde en baby. Babyen adopteres bort. 30 år senere skjer det utrolige

Høyre-politiker

Fabian har fortsatt nok av ting å holde fingrene i ved siden av rollen som tenåringspappa. I tillegg til diverse verv og jobben som advokat står han også på listene til Høyre ved neste kommunevalg.

– Jeg er heldig som får kaffe på sengen hver dag. Sånn sett er jeg ferdig pensjonert! Men det hender at jeg får gjort litt annet i løpet av dagen. Så får vi se hvordan det går med politikken. Det jeg ønsker er å bidra til at vi kan vinne valget, så tar vi det derifra, smiler Fabian lurt.

<b>FABIAN STANG:</b> Hunden Tøffen har vært viktig for Fabian Stang etter at han la opp som politiker.
FABIAN STANG: Hunden Tøffen har vært viktig for Fabian Stang etter at han la opp som politiker. Foto: Svein Brimi

At Fabian på et tidspunkt skal stoppe helt opp, tror ikke Catharina er en suksessoppskrift.

– Fabian trenger å ha ting å gjøre. Så jeg er veldig glad for at han har prosjekter og verv på gang, innrømmer Catharina og sender et skøyeraktig blikk i retning ektemannen.

– Catharina trenger at jeg har ting å gjøre! flirer Fabian.

For å holde kropp og hodet i gang også etter fylt 60, har Fabian noen gode, tydelige råd å komme med.

– De viktigste grepene for å holde kropp og sinn gående, er så være nysgjerrig. Jeg åpner avisen ikke bare for å lese dødsannonsene, men for å se hva som skjer, hva verden og ungdommen er opptatt av. Så hjelper det selvfølgelig også å følge opp en 14-åring, ler Fabian til Her og Nå.

Denne saken ble første gang publisert 16/11 2022.

Les også