Eventyrlig finale
Den fjerde og siste filmen om Shrek er også den beste.


Shrek – lykkelig alle sine dager
USA 2010
Regi: Mike Mitchell
Med (norske stemmer): Tommy Karlsen, Per Chr. Ellefsen, Thomas Giertsen, Katrine Blomstrand, Christoffer Staib, Anders Hatlo, Ellen Horn
Aldersgrense: 7 år
Trailer - Se under
(SIDE2): I begynnelsen av dette siste kapittelet i eventyret om Shrek befinner vår venn seg i en real midtlivskrise. Dagene glir over i hverandre i en utmattende strøm av småtrollstell og andre huslige rutiner. Han ønsker seg intenst vekk fra den store, vennlige turistattraksjonen han har endt opp som, og tilbake til trollet som virkelig kunne skremme og brøle fra seg.
Så treffer han den slue lurendreieren Rumleskaft, som frister med en pakt hvor Shrek kan få gjenoppleve den frie tilværelsen som fryktet troll, i bytte mot en angivelig uvesentlig dag av sitt liv. Men vår venn skal snart få lære seg å utvise forsiktighet i forhold til hva han ønsker seg.
I det han har satt navnet sitt på Rumleskafts papir, havner Shrek i en parallell tilværelse. Her er Rumleskaft selv blitt enehersker over Langt, Langt Borte, mens Shrek verken er venn med Esel eller Pus med Støvler. Han har ikke en gang møtt sin elskede Fiona.
Etter hvert dukker imidlertid de gamle kjenningene opp i alternative utgaver, som seg hør og bør i alternative universer. Fiona er nå en krigerprinsesse som leder trollenes opprør mot den onde despoten, Pus har fetet seg kraftig opp og kastet støvlene, mens Esel heldigvis er akkurat like herlig irriterende som alltid.
I tillegg møter vi også noen minneverdige, nye karakterer, som den nevnte Rumleskaft og hans hær av hekser. Samt en viss fløytespiller fra Hameln, som kan hyres til å fange mer enn rotter og menneskebarn.
Fra den første filmen har serien om Shrek og vennene hans vært skoledannende innen kvalitetsmoro for både barn og voksne, med et forfriskende perspektiv på de klassiske eventyrene, en sprudlende fortellerglede og et forførende karaktergalleri.
Det fjerde eventyret om Shrek er det mørkeste så langt, og det første som kan oppleves i 3D. Men filmskaperne i DreamWorks vet at de ikke kan ta lettvint på manusarbeidet, selv om de har tilgang på alskens spektakulære visuelle effekter. Det er naturligvis bare fantasien som setter grenser for disse animerte eventyrene, og tilhengerne deres forventer både utflytende fantasi og solid historiefortelling. De skal på ingen måte bli skuffet.
Denne gang har Tommy Karlsen (Proffen fra «Pelle og proffen»-filmene) overtatt stemmen til Shrek i den norske versjoneringen, og han står ikke noe tilbake for sjefen over alle sjefer. Per Christian Ellefsen gnister også til som Rumleskaft, mens Thomas Giertsen er praktfull som alltid i eselrollen sin.
I eventyrene er gjerne alle gode ting tre. I filmens verden er imidlertid oppfølgere som regel mindre gode. Filmene om Shrek har alle holdt et meget høyt nivå, men den fjerde og visstnok siste av dem er likevel mer enn et verdig punktum. «Shrek – lykkelig alle sine dager» er intet mindre enn den beste filmen i serien.