EVENTYRFILM FOR VOKSNE

Kan Wes Anderson fortsette sin seiersrekke med sin nye film?

Publisert

Moonrise Kingdom - USA, 2012. Regi: Wes Anderson. Med: Kara Hayward, Jared Gilman, Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray og Frances McDormand.

Gjennom Wes Andersons karriere har mange forelsket seg hans underlige filmatiske univers. Med bisarre karakterer og uvanlig og humoristisk dialog har han etablert seg som en av de mest unike regissørene vi har i Hollywood i dag. Nevner man filmer som «Rushmore», «The Royal Tenenbaums», «The Life Aquatic with Steve Zissou» og «Fantastic Mr. Fox» vil nok de fleste med en kjærlighet for film, smile bredt.

Denne gangen tar Anderson for seg det lille øysamfunnet, New Penzance, og historien om speideren Sam. Sam forlater sommerleiren for å møte sitt hjertes utkårede, nemlig bokormen Suzy. De vil tilbringe sommeren sammen, gjemt vekk fra alle som står i veien for deres kjærlighet. En veldig storm, både i form av brysomme foreldre, speiderledere og været, truer dessverre i horisonten.

I «Moonrise Kingdom» har Anderson, som alltid, fått med seg en rekke stjerner. Bill Murray, Frances McDormand, Edward Norton, Harvey Keitel og Bruce Willis er de største navnene i denne omgang. Murray er som vanlig morsom, og McDormand har vel ikke gjort en dårlig rolle så langt jeg kan huske. Willis overrasker positivt som øyas eneste politimann, og Edward Norton er svært solid som den velmenende, men klumsete speiderlederen. De er alle underholdene, og holder interessen din gjennom filmens gode en og en halv time, der de strever både med sine egne ting og de unge rømlingene.

Oppmerksomheten vil nok i ettertid bli rettet mot filmens to hovedroller. Jared Gilman og Kara Hayward får begge sin filmdebut i «Moonrise Kingdom», og de står igjen som filmens sterkeste kort, ved siden av Anderson selv. De bærer filmen godt på sine unge skuldre og det vil nok ikke mangle på jobbtilbud etter dette. Det er faktisk mange unge skuespillere som overbeviser i «Moonrise Kingdom». Det virker som Andersons filmatiske univers passer perfekt, siden dialogen ofte er teatralsk, uten at det er negativt, og det er rom for uvanlige tolkninger.

Komponisten Alexandre Desplat, kjent for «Harry Potter», «The King's Speech» og mange andre filmer, står for musikken i «Moonrise Kingdom», og fortjener skryt for sin prestasjon. Han skaper en herlig følelse av ungdommelig melankoli, men også spenning når det trengs.

Det visuelle står også sentralt i «Moonrise Kingdom». Ofte føles det som et teaterstykke man ser på, med sterke farger og bruk av symmetri i stor grad. Det er umulig å unngå følelsen av at man leser en nydelig illustrert bok, i større grad enn at man ser en film. Vakker natur, kulisser som ligner dukkehus, og morsomme kostymer bringer fram en følelse av barndom og tidlig ungdomstid. Det minner om den tiden da alle voksne er plagsomme, og man tror at de ikke forstår en eneste ting. Det er en stund siden noen har fanget akkurat denne følelsen på film så godt som Anderson gjør det i «Moonrise Kingdom».

Men her ligger også kanskje filmens største, og egentlig eneste, svakhet. Det regelrett stinker Anderson av den og hvis man ikke trives i dette universet fra før, vil man heller ikke ha særlig stor glede av denne filmen, men for de allerede frelste er det en veldig morsom og sterk film.