Espen PA Lervaag om «16 ukers helvete»

Espen (46) turte ikke gå til legen: – Jeg var redd for å få dødsdommen

Espen PA Lervaag beskriver seg selv som en hypokonder og var overbevist om at vondtene han kjente på, måtte være kreft. – Jeg turte ikke gå til legen for å undersøke hvor ille det faktisk var, forteller komikeren til Her og Nå.

<b>FAMILIEN FØRST:</b> Ønsket om å ha helse til å følge opp barna Amy (6) og Edwin (8), var en viktig motivasjon bak deltagelsen i «16 ukers helvete – bootcamp» for Espen PA Lervaag. Kona Caroline har fått en ny og lettere utgave av sin ektemann.
FAMILIEN FØRST: Ønsket om å ha helse til å følge opp barna Amy (6) og Edwin (8), var en viktig motivasjon bak deltagelsen i «16 ukers helvete – bootcamp» for Espen PA Lervaag. Kona Caroline har fått en ny og lettere utgave av sin ektemann. Foto: TV 2
Publisert

De siste månedene har komiker og skuespiller Espen PA Lervaag (46) vært gjennom et beinhardt treningsregime og en streng diett i «16 ukers helvete – bootcamp».

Den tidligere fotballspilleren var nærmest ugjenkjennelig da vi møtte ham i halvert utgave, i forbindelse med presentasjonen av Discoverys høstprogrammer.

– Jeg har gått ned «jæskla» mye! Jeg har rett og slett blitt en liten treningsnarkoman. I sommer lå jeg på 13 økter i uka, men jeg skal prøve å legge meg på 5–6 økter fremover.

– Så har jeg planlagt å gå skirennet Birken i mars. I de mest intense periodene har jo familien gått for lut og kaldt vann. Så det har vært mye dårlig samvittighet – men gevinsten veier opp for det, formelig gløder Espen.

Meldte seg selv

For TV-profilen var det ikke oppringningen fra produksjonen som fikk ham til å slippe alt han hadde i hendene på jakten etter et lettere liv. Komikeren innså nemlig på et tidspunkt selv at det var i ferd med å gå alvorlig galt.

Inaktivitet og utskeielser i matveien hadde satt sine spor i den 46 år gamle kroppen. Derfor valgte han å ta opp telefonen og høre om de hadde en plass til ham i livsstils-programmet.

<b>BOOTCAMP:</b> Sammen med (f.v.) Glenn Jørgen Sandaker, Alexandra Kakurina, Abu Hussain, Martine Halvorsen og Mia Gundersen har Espen PA Lervaag lagt om livsstilen og fått et lettere liv.
BOOTCAMP: Sammen med (f.v.) Glenn Jørgen Sandaker, Alexandra Kakurina, Abu Hussain, Martine Halvorsen og Mia Gundersen har Espen PA Lervaag lagt om livsstilen og fått et lettere liv. Foto: John Andresen

– Jeg sa: «Hvis dere trenger en blid tjukkas som ikke blir fornærmet over å bli spurt om å være med, men ser på det som en livbøye – så vil jeg gjerne være med.» Jeg trengte en justering i livet og hjelp til å finne tilbake til treningsgleden, forteller Espen.

I ungdomsårene var han en lovende fotballspiller, og han fikk sin A-lagsdebut for Mjøndalen som 20-åring.

Les også: Programleder Martin Johnsrud Sundby: – Jeg gikk fra å hate kameraene, til å stå her i dag, som programleder

Redd for å dø

Han forteller at alle småting i hverdagen på et tidspunkt ble slitsomt. Å ta på seg sko, gå opp og ned trapper eller leke med ungene.

Tallet på vekta beveget seg gradvis oppover og begrenset ham fra å være den pappaen han ønsket for barna sine på seks og åtte år.

<b>TØFFE TAK:</b> Espen ble for alvor lagt merke til da han deltok i «Kompani Lauritzen» i 2022. Til daglig jobber han som manusforfatter, skuespiller og komiker.
TØFFE TAK: Espen ble for alvor lagt merke til da han deltok i «Kompani Lauritzen» i 2022. Til daglig jobber han som manusforfatter, skuespiller og komiker. Foto: TV 2

– Jeg turte ikke gå til legen for å undersøke hvor ille det faktisk var. Jeg var redd for å få dødsdommen. Jeg er hypokonder og tenkte at alle de vondtene jeg kjente på i rygg, knær og mage – var kreft, forteller Espen, etterfulgt av den lett gjenkjennelige latteren sin.

Han blir alvorlig, før han fortsetter:

– Den runden jeg har gått med meg selv nå, har nok kjøpt meg noen ekstra leveår. Jeg er 46 år og har to små barn. At jeg får trekke ut den tiden jeg kan være til stede for dem, har vært en avgjørende motivasjon.

Smertene som var blitt en del av livet, er i dag borte. Nå er stølhet etter en intensiv treningsøkt alt han kjenner på. Også barna har merket en endring hos pappaen sin.

Les også: (+) Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm: Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen

Espen Petrus Andersen Lervaag har fått et nytt liv etter deltakelsen i «16 ukers helvete – bootcamp».
Espen Petrus Andersen Lervaag har fått et nytt liv etter deltakelsen i «16 ukers helvete – bootcamp». Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Terapi i treningen

– Det er ganske gøy, men nå vil datteren min at jeg skal levere henne på skolen i baris!

Latteren triller ut av Espen.

– Men så rå er jeg altså ikke. Men det har skjedd mye. I dag orker jeg mer og får lekt med barna på deres premisser. Så tror jeg at de er stolte over meg. De ser en pappa med mer overskudd og som har gjort en jobb.

<b>NYTT LIV:</b> Espen PA Lervaag ønsker å ha overskudd til å følge opp familien i lang tid fremover. Etter å ha lagt om livsstilen, er Espen i dag fri for smerter i knær, rygg og mage. Her sammen med kona Caroline og barna Amy og Edwin før innspillingen av «16 ukers helvete». 
NYTT LIV: Espen PA Lervaag ønsker å ha overskudd til å følge opp familien i lang tid fremover. Etter å ha lagt om livsstilen, er Espen i dag fri for smerter i knær, rygg og mage. Her sammen med kona Caroline og barna Amy og Edwin før innspillingen av «16 ukers helvete».  Foto: Svein Brimi

Og med en kropp som fungerer, følger også en mental opptur.

– Jeg har funnet mye terapi i treningen. Fra å trene med headset og lytte til podkaster, finner jeg i dag glede i å lytte til kroppen min og bruke tiden på meg selv. I dag er en halvtimes løpetur det beste jeg kan gjøre for meg selv!

TV-aktuell: «16 ukers helvete – bootcamp», premiere 18. september, kl. 20.30.

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2023.

Les også