Erna Solberg om kvinnehets på nett: - Enkelte føler seg provosert av kvinner som gjør det bra
- Man bør telle til ti før man trykker på send-knappen på sosiale medier, sier statsministeren.

(SIDE2): Tirsdag åpnet Facebook sitt første kontor i Norge, og statsminister Erna Solberg var tilstede for å ønske dem velkommen. I velkomsttalen nevnte hun sjikane og netthets på sosiale medier som et problem man vi må ta på alvor.
- Jeg sier at man bør telle til ti før man trykker på send-knappen på sosiale medier, sier Solberg til Side2.
Kvinner blir hetset for utseende og kjønn
Ifølge rapporten «Ytringsfrihet i Norge: Holdninger og erfaringer i befolkningen» så mottar menn og kvinner ubehagelige og nedsettende kommentarer på sosiale medier i cirka like stor grad.
Forskjellen ligger i hvilken type kommentarer man mottar.
For mens menn ofte blir kritisert for innholdet i argumentasjonen og politisk ståsted, får kvinner i større grad kommentarer som går på kjønn og utseende.
Og hva fører dette til? Jo, det fører til at kvinner blir mer forsiktig med å uttale seg i offentligheten. Har man som kvinne i tillegg minoritetsbakgrunn, er man gjerne enda mer forsiktig, viser rapporten.
LES OGSÅ: - Jeg fikk høre at jeg var ei oppmerksomhetssyk hore
Kvinner som gjør det bra provoserer
Selv bruker Solberg Facebook til å fremme og debattere politiske saker. Hun oppfordrer alle til å stå sammen mot netthets av kvinner ved å si ifra om at det er helt uakseptabelt.
- Hvorfor tror du kvinner, og spesielt kvinner med innvandringsbakgrunn, opplever en større grad av hets som går på kropp og utseende?
- Da kombinerer du de to tingene som en del av de som gjerne reagerer mest føler seg mest provosert av, og det er kvinner som gjør det bra og innvandrerer som gjør det bra.
Solberg forteller videre at hun ofte opplever at andre Facebook-brukere sier ifra til de som kommer med sjikanerende kommentarer, og at det hender at vedkommende trekker tilbake kommentaren og ber om unnskyldning.
- Av og til blir folk grepet av en tøffhet i øyeblikket, og kanskje angrer de seg når de ser gjennom hva de har skrevet etterpå.

Må moderere hatske kommentarer
Statsministeren er ikke spesielt bekymret for sjikanen hun selv mottar på Facebook.
- Jeg opplever en større utfordring i den sjikanen andre mottar på min Facebook-side. Det er hatske uttrykk om innvandrere, om flyktninger og om både høyre- og venstresiden i politikken. Noe av det er over grensen, og det gjelder de tilfellene hvor det går på enkeltpersoner eller grupper, og blir så hatsk at det blir rasistisk og ufint. Da moderere jeg det, sier Solberg.
Samtidig setter Solberg pris på å få tilbakemeldinger, men oppfordrer til en saklig debatt.
- Jeg mener vi skal ha et luftrom der folk skal kunne få gi uttrykk for sin frustrasjon, men det må skje innenfor normal folkeskikk.
Unge jenter melder seg ut av debatten
Varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap), også kjent som Kamzy, og Aina Stenersen, Frp-leder i Oslo, har tidligere uttalt til Side2 at de er bekymret for at hetsen av kvinner skal føre til at et underskudd i demokratiet.
De har begge mottatt drapstrusler på sosiale medier, men ser ikke på seg selv som ofre.
- Jeg tåler det, jeg tåler et krast debattmiljø. Ikke faen om jeg skal gi meg fordi noen har problemer med at jeg har ytring i det norske samfunnet. Men problemet er at denne typen hets fører til at unge jenter melder seg ut av den offentlige debatten, og det tåler jeg ikke, uttalte Kamzy til Side2.
LES HELE INTERVJUET HER: Mottok drapstrusler på Twitter: - Men vi er ikke ofrene
Både Kamzy og Aina ønsker å ha en åpen og ærlig politisk debatt på sosiale medier, men ber folk om å holde seg til saken, i stedet for å gå til personangrep på andre.
- Hele poenget med åpne kommentarfelt er å slippe flere stemmer til. Men da må jo diskusjonen gå på hvordan vi kan skape et bedre Oslo, et bedre Norge. Og de må gjerne kritisere oss politikere, jeg tar gjerne mot kritikk, men da må det gå på politikken vi står på, og ikke utseendet vårt, sier Kamzy.

LES OGSÅ: Kari Traa vil jage nettrollene til skogs